Logo

Telegram
Facebook

Власники багатоквартирних будинків та газовики обговорили питання щодо забезпечення безпечної життєдіяльності мешканців…


У міськвиконкомі відбулася спільна нарада представників міської влади, газового господарства міста, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, ЖЕКів. На нараді були присутні: перший заступник міського голови Володимир Яковін, начальник Синельниківської дільниці Павлоградського управління по експлуатації газового господарства Анатолій Терещук, начальник відділу нагляду у хімічній та газовій промисловості Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Захар Мацук.

Мета заходу - проінформувати суб'єктів господарювання про зміни у чинному законодавстві стосовно експлуатації природного газу у побуті, налагодити співпрацю між газовиками та власниками багатоповерхівок для забезпечення безпечної життєдіяльності мешканців будинків.

Як повідомив представник газовиків Анатолій Терещук, з травня минулого року вступили в дію нові Правила безпеки систем газопостачання. Анатолій Терещук акцентував увагу керівників багатоповерхівок на тому, що саме вони (власники,(балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) відповідають за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами. Для забезпечення безпеки громадян власники повинні укласти відповідні договори з організаціями, які мають на те досвід роботи, виробничу базу, підготовлений персонал. Одним із таких підприємств є Управління газового господарства міста. Бланки договорів мають надійти до управління протягом наступних двох тижнів.

Анатолій Терещук також наголосив, що однією з причин нещасних випадків у побуті є несправність димових і вентиляційних каналів. Їх перевірка і прочищення повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Згідно чинного законодавства, власники мають право самі обрати таку організацію.

Тож газовики звертаються до населення з вимогою суворо дотримуватися вимог Правил безпеки системи газопостачання та забезпечувати безперешкодний доступ до всіх приміщень будинків представникам відповідних організацій.

Також Анатолій Терещук наголошує, що населення не має право самовільно втручатися у газову систему. Для заміни/встановлення газових приладів необхідно обов'язково звернутися до Управління по експлуатації газового господарства. Тут громадянам допоможуть правильно підібрати газове обладнання, виконати роботи згідно технічних вимог.

"У нас є єдине завдання - надавати газ населенню безпечно!"- наголосив Анатолій Терещук та запросив власників багатоповерхівок вже найближчим часом відвідати управління та укласти необхідні договори.

"Газ - це тепло, затишок, проте це й смерть! - наголосив у своєму виступі представник управління Держпраці Захар Мацук. - В Україні побутовий травматизм, пов'язаний з експлуатацією газу, у 4 рази перевищує кількість нещасних випадків на виробництвах".

Захар Мацук наголосив, що у своїй діяльності власники багатоповерхівок повинні суворо дотримуватися "Правил безпеки систем газопостачання", правил виконання робіт по ремонту печей та димовентканалів, Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій.


adm. - 06.10.2016.