Logo

Telegram
Facebook

Відділ охорони здоров’я міської ради інформує!


Синельниківська міська територіальна громада долучилась до проєкту з покращення доступу наших жителів до первинної медичної допомоги за підтримки USAID 

 

На початку 2024 року проєкт Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я» ініціював масштабну Відкриту грантову програму з відновлення доступу населення до медичної допомоги для більш ніж чотирьох мільйонів українців дев’яти областей. 

Від Дніпропетровщини у проєкті беруть участь 16 територіальних громад, однією з яких було обрано і нашу громаду. 

Проект реалізовуватиметься до грудня 2024 року. 

 

Пошкодження та руйнування інфраструктури під час повномасштабної війни значно ускладнює логістику та доступ населення до потрібних медичних послуг. Тому фокус даних проєктів націлений саме на найбільш постраждалі від війни громади. Дніпропетровщина, на жаль, не є винятком, адже область постійно обстрілює та атакує агресорка росія. 

 

Партнер, який розпочав роботу із медичними закладами, громадами та населенням Дніпропетровської області – це благодійна організація «100% ЖИТТЯ». 

 

Реалізація проєкту починається з ситуаційного аналізу, який дозволить оцінити стан і потреби місцевої системи охорони здоров’я, виявити основні барʼєри доступу до медичних послуг та скоригувати зусилля для досягнення результатів із покращення доступу до медичної допомоги, особливо для уразливих груп населення. 

 

За результатами аналізу планується: 

       запровадження передових моделей та підходів роботи закладів первинної медичної допомоги, таких як мультидисциплінарний підхід у наданні послуг, розширення повноважень медичних сестер, започаткування груп рівних;

       закупівля обладнання (медичного й офісного);

       розвиток професійних компетенцій медичного персоналу;

       покращення комунікацій медичних закладів із пацієнтами, в тому числі направлених на покращення обізнаності щодо безоплатних медпослуг за державною Програмою медичних гарантій;

       підвищення фінансової та юридичної грамотності управлінських команд медичних закладів та органів місцевого самоврядування; посилення кібербезпеки закладів охорони здоров’я.

 

Перелік територіальних громад Дніпропетровської області, які беруть участь у проєкті з покращення доступу жителів до первинної медичної допомоги за підтримки USAID:

1.     Синельниківський район: Васильківська селищна ТГ, Іларіонівська селищна ТГ, Межівська селищна ТГ, Першотравенська міська ТГ, Петропавлівська селищна ТГ, Покровська селищна ТГ, Раївська сільська ТГ, Синельниківська міська ТГ.

2.     Нікопольський район: Марганецька міська ТГ, Нікопольська міська ТГ, Покровська міська ТГ, Покровська сільська ТГ, Томаківська селищна ТГ.

3.     Криворізький район: Глеюватська сільська ТГ, Новопільська сільська ТГ, Широківська селищна ТГ.

 

Комунальне некомерційне підприємство «Синельниківський центр первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради» також стало учасником проєкту і розпочало спільну роботу з партнером. Фахівці зможуть пройти навчання та, за потреби, заклад отримає необхідне обладнання для покращення доступу та якості надання послуг жителям нашої громади.

 

Програма медичних гарантій — державна програма, що має на меті забезпечувати потреби пацієнта щодо отримання якісної медичної допомоги за основними напрямками, незалежно від його фінансової спроможності та стану здоров'я.

Що потрібно знати про програму медичних гарантій можна ознайомитися за посиланням:

https://phc.org.ua/news/scho-potribno-znati-pro-programu-medichnikh-garantiy

 

Довідка: Проект USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя» спрямований на підтримку реформування та відновлення системи охорони здоров’я України за фінансового сприяння уряду США. Його мета полягає в сприянні розбудови прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоровʼя шляхом підтримки медичної реформи на всіх рівнях та цифрової трансформації охорони здоров’я. Проєкт покращує доступ українців до високоякісних медичних послуг, а також спрямований на стабілізацію й відновлення системи охорони здоров’я для забезпечення безперервності надання медичних послуг.


Аудіоверсія:

Прес-служба СМР - 09.07.2024.