Logo

Telegram
Facebook

Відділ обслуговування громадян №26 інформує


Заробіток під час війни зменшився. Як це може позначитися на майбутній пенсії?

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” для обчислення пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу людини починаючи з липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.

Заробітна плата людини за кожен місяць із зазначеного періоду враховується для обчислення пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати, який визначається шляхом співставлення заробітної плати людини із середньою зарплатою по Україні у цьому місяці. 

Законом передбачено можливість виключати із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами). 

Минулого року Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.

Поряд з цим можливість виключати при обчисленні пенсії періоди з невеликим заробітком у зв’язку з особливим станом було передбачено законодавством і раніше – у зв’язку з введенням карантину: з місяця його запровадження у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення.

Тобто, місяці роботи під час карантину та воєнного стану, за які сплачено внески, буде враховано до страхового стажу, а невигідний заробіток для обчислення пенсії за цей час (якщо коефіцієнт зарплати низький в порівнянні з іншими місяцями періоду) можна не враховувати. 

Можливість виключення місяців із “невигідною” заробітною платою передбачено саме для того, щоб мінімізувати негативний вплив карантину та воєнного стану на розмір пенсії. 

Таке виключення – називають “оптимізацією” заробітку. Порядок “оптимізації” заробітної плати для обчислення пенсії визначено статтею 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. При оптимізації можливо виключити із підрахунку зарплати періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд, але не більш як 10% тривалості страхового стажу. 

Додатково, понад 10% тривалості страхового стажу, може бути виключено заробіток за періоди карантину, воєнного стану, строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю, людиною, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Після проведення “оптимізації” період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Інформацію про житлову субсидію можна переглянути в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України

Пенсійним фондом  України реалізовано можливість перегляду повідомлень про результати прийнятих рішень щодо призначення / непризначення / відмову у призначенні житлових субсидій.

Повідомлення розміщено в особистому кабінеті заявника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України . 

Для того щоб ознайомитись з  інформацією про призначену житлову субсидію, необхідно зробити кілька кроків. 

Крок 1. Зайдіть на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua

Крок 2. Авторизуйтесь за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Дія.Підпису, або ID.GOV.UA. Увійдіть в особистий кабінет.

Крок 3. У меню зліва оберіть рубрику “Мої повідомлення“.

Крок 4. У вікні, яке з’явиться на екрані, перейдіть у “Індивідуальні повідомлення“ та ознайомтесь з текстом повідомлення про прийняте рішення щодо житлової субсидії.

Благодійні пожертви у солідарній системі

Що таке благодійні пожертви?

Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні“, ухвалений в Україні наприкінці минулого року, дозволив здійснювати пожертви на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам.

Відповідний Порядок сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові розроблено Пенсійним фондом України.

Будь-яка юридична або фізична особа, громадянин,  який проживає в Україні або за кордоном, має можливість долучитися до фінансування пенсійних виплат.

На окремий рахунок Пенсійного фонду України може бути сплачена певна сума коштів, яка спрямовуватиметься на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або буде використана як додатковий фінансовий ресурс Фонду.

Які бувають благодійні пожертви?

Благодійні пожертви можуть бути персоналізованими або знеособленими.

У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному  пенсіонерові. Решту 30 % – буде спрямовано на фінансування пенсій всіх пенсіонерів.

У разі здійснення знеособленої благодійної пожертви вся сума використовується для виплати пенсій в солідарній системі.

Особливості виплати лікарняних для ФОП

В Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи (Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Застрахованими є, зокрема, і фізичні особи-підприємці (ФОП), які cплатили страхові внески. При цьому страхові внески мають бути сплачені у строки та у розмірі, визначеному законодавством, і не можуть бути меншими за розмір мінімального страхового внеску (у 2023 році – 1474 грн).

 

Розмір та особливості оплати

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється виходячи із доходу ФОП, з якого сплачено страхові внески, та залежить від страхового стажу ФОП. 

Система оподаткування, за якою працює ФОП, для оплати лікарняного значення не має. 

Оплату лікарняного здійснюють органи Пенсійного фонду України. 

У разі хвороби ФОП за рахунок Фонду оплачуються лікарняні лише з шостого дня непрацездатності. 

Якщо ж листок непрацездатності видано у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, то він оплачується за рахунок Фонду з першого дня хвороби дитини, протягом всього періоду, коли дитина за висновком лікаря потребує догляду (але не більш як за 14 календарних днів).

Коли дитина віком до 14 років потребує стаціонарного лікування, лікарняні виплачуються за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною.

 

Підстава для призначення 

На підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності має бути сформовано лікарняний (відповідно до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234 ).

При цьому в графі листка непрацездатності “місце роботи” має бути зазначено, що він виданий ФОП, та вказано його прізвище. 

 

Фінансування виплат

Підставою для фінансування страхувальників Пенсійним фондом України є оформлена ФОПчерез вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані суми страхових виплат за їх видами (в тому числі за найманих працівників).

Пенсійний фонд України здійснює фінансування на окремий поточний рахунок, відкритий в АТ “Ощадбанк” для зарахування страхових коштів, протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

 

Важливо!

ФОП, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Чи можна оформити лікарняний під час так званого “простою”?

Простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних чи технічних умов, необхідних для виконання роботи, або іншими обставинами (стаття 34 Кодексу законів про працю України).

У свою чергу умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності визначає Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається як повна або часткова компенсація втрати заробітної плати у разі настання страхового випадку, адже заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану роботу.

При цьому оплата простою не з вини працівника віднесена до гарантійних і компенсаційних виплат фонду додаткової заробітної плати у складі оплати за невідпрацьований час. Тобто при оголошенні простою не з вини працівника роботодавець зобов’язаний оплачувати людині заробітну плату з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) за період знаходження працівника в простої. 

Слід враховувати те, що тимчасова непрацездатність людини відповідно до медичного висновку – це непрацездатність внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування, реабілітації, інших заходів медичного характеру та триває до відновлення працездатності або до закінчення причин, які унеможливлюють виконання роботи. А оскільки під час простою відбувається зупинення роботи, у працівника у разі хвороби або травми, тривалість якої співпадає з часом простою, стан тимчасової непрацездатності не настає. 

Крім того, у разі настання страхового випадку в період перебування працівника у простої, втрати заробітної плати не відбувається, тому здійснювати виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності як компенсацію втраченого заробітку немає підстав. 

Водночас у разі необхідності виходу працівника на роботу під час простою підприємства згідно з графіком роботи та настання у цей день тимчасової непрацездатності, внаслідок якої працівник втрачає за ці дні заробітну плату, допомога по тимчасовій непрацездатності має оплачуватися працівнику на загальних підставах.

Пенсійний калькулятор: корисний сервіс для підрахунку майбутньої пенсії

Якщо ви бажаєте оцінити розмір своєї майбутньої пенсії за віком,  скористайтеся сервісом “Пенсійний калькулятор”.

 Цю послугу розроблено для людей, які хотіли б спрогнозувати своє пенсійне майбутнє і дізнатися орієнтовний розмір пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України. При цьому користувач може додати відомості про ті періоди своєї трудової діяльності, які наразі в Фонді відсутні. 

 Варто враховувати, що “Пенсійний калькулятор” розраховує прогнозний розмір пенсії за віком в “цінах” на час розрахунку: сервіс не здійснює припущень щодо зростання середньої заробітної плати в Україні у наступні роки чи рівня інфляції. Також для визначення заробітної плати “Пенсійний калькулятор” використовує показники зарплати людини та середньої зарплати на момент проведення розрахунку. Саме тому розрахунок розміру пенсії в короткостроковій перспективі буде більш точним.

 Крім розміру майбутньої пенсії “Пенсійний калькулятор” дає змогу порахувати наявний страховий стаж людини (при введенні всіх необхідних даних про трудову діяльність до 01.01.2004) та дозволяє визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу (тобто 60, 63 чи 65 років).


Прес-служба СМР - 23.06.2023.