Logo

Telegram
Facebook

УВАГА! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ!


Осінь – чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них – збір грибів. Цього року осінь надзвичайно багата на врожай грибів. Але разом з задоволенням від повних корзинок лісових грибів одночасно починають реєструватися випадки грибних отруєнь.

Синельниківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь. Отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь.

Так, в поточному році на території Дніпропетровської області реєструється велика кількість постраждалих від отруєння дикорослими грибами. Лише протягом жовтня 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 13 випадків отруєння дикорослими грибами, в результаті чого, в тому числі, постраждало 5 дітей до 18 років, з яких 1 летальний випадок – дитина 8 років з Криворізького району.

Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко труяться діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей.

Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Основні причини отруєнь грибами: відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів, недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування. Незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем.

В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Найвідомішими отруйними грибами також є різні види мухоморів (червоний, смердючий, пантерний), несправжні опеньки, бліда та жовта поганки, сатанинський гриб, несправжній дощовик та інші. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з отруйними грибами. Було немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Не зменшує отрути в грибах сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка.

Основні симптоми гострого отруєння грибами: нудота, блювота, біль в животі, головний біль, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, а також різні галюцинації, зміна поведінки.

Негайно викликайте «Швидку» при підозрі на отруєння грибами. Ніякого самолікування! Бо чим більше зволікаєте, тим більше токсинів потрапить у кров і тим важчим буде перебіг отруєння.

Гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

Негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби! У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.

Основні поради

Щоб не отруїтися дикорослими грибами бажано споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.

Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Не збирайте та не купуйте невідомі Вам дикорослі гриби.

Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях.

Збирані їстівні гриби потрібно відразу переробляти, зберігати гриби необробленими можна не більше 2-3 годин в холодильнику або погребі.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який містяться в усіх грибах.

Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!

Фахівець відділу безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини Синельниківського управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Наталія БУКРЕЄВА


adm. - 09.11.2022.