Logo

Telegram
Facebook

У Синельниковому пройшов міський етап Всеукраїнської військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)


19 травня 2017 року на стадіоні Синельниківської дитячо-юнацької спортивної школи пройшов міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри українського козацтва «Сокіл» («Джура»). Учасниками гри «Сокіл» («Джура») стали старшокласники шести загальноосвітніх навчальних закладів міста та навчально-виховного комплексу, об’єднані у рої.

Мета гри - виховання у молоді загальнолюдських духовних цінностей на засадах культурної спадщини свого народу, відновлення історичної пам'яті, сприяння фізичному загартовуванню молоді, пропаганда здорового способу життя, знайомство з традиціями українського козацтва, духовним життям предків, виховання спритності, уміння орієнтуватися на місцевості та в різних ситуаціях і умовах, формування почуття взаємопідтримки та готовності прийти на допомогу.

Почесними гостями на заході були: заступник міського голови Тетяна Кучерук, начальник міського відділу освіти Надія Тимонік, заступник військового комісара Синельниківського об’єднаного міського військового комісаріату Сергій Скрипник. Головний суддя змагань Володимир Коваленко, методист міського відділу освіти.

Захід розпочався велично: урочистою ходою під звуки козацького маршу учасники прибули на місце відкриття заходу. Ройові здали рапорти головному судді змагань. Прапороносна група внесла Державний Прапор України. Прозвучав гімн України. Пам'ять героїв-сучасників, чиє життя обірвалося на сході України під час проведення антитерористичної операції, вшанували хвилиною мовчання. Вихованка театрального колективу "Експромт" центру дитячої творчості Олена Кравченко зворушливо прочитала вірш "Повертайся живим!"

Учасників змагань від імені міського голови Дмитра Зражевського привітала його заступник Тетяна Кучерук. "Народ, який не знає своєї історії, не має майбутнього, - наголосила Тетяна Георгіївна. - Ми вчимося на прикладах попередніх поколінь любити та захищати свою рідну землю. Сьогоднішні захисники України, які відстоюють її суверенітет та територіальну цілісність на сході, є гідними нащадками своїх пращурів-козаків. Ви також повинні стати носіями народних традицій, продовжувачами славного козацького роду. Тож бажаю вам сьогодні успішних виступів та перемог!"

Сергій Ситник у своєму виступі також відмітив, що минуле країни є святим, забувати про нього не можна та побажав молоді успіхів та досягти перемоги, в першу чергу, над собою.

А далі розпочалися напружені, проте цікаві та захоплюючі змагання між роями, які включали сім етапів: "Впоряд" - стройова підготовка; змагання на туристичній смузі перешкод; "Рятівник" - надання першої невідкладної допомоги; "Відун" - інтелектуальний конкурс з історії козацтва; "Ватра" - творчо-мистецьке представлення рою; доброчинні справи "Добре діло"; "Таборування та козацький куліш".

За підсумками змагань, перемогу здобув рій загальноосвітнього навчального закладу №5. Другими стали вихованці школи №2. Третє місце посіли учні школи №1. Переможці гри та інші навчальні заклади за активну участь у заході нагороджені грамотами відділу освіти міської ради

Переможці - команда п'ятої школи - представлятимуть місто Синельникове на обласному рівні. Змагання відбудуться у червні 2017 року на базі Новомосковського району.

Для довідки:

В Україні джурами завжди називали, як про це записано в Малій енциклопедії Українського козацтва, «молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідченого козака. Інститут джур був дуже поширений і авторитетний, бо існував протягом усієї історії козацтва. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто годився до козацької служби, пройшовши певні випробовування – як фізичні, так і моральні. Причому духовна загартованість передувала фізичній, якої набували упродовж кількох років. Виховувалися перш за все розважливість та поміркованість, впевненість у собі і власних силах. За існуючою у Війську Запорозькому традицією кожен козак на схилі життя мав підготувати для служби у Війську замість себе молодого юнака. У джури брали своїх молодших родичів (якщо вони були), а частіше – сторонніх підлітків, яких спочатку привчали до ведення козацького господарства, а пізніше, вже на Січі, навчали військовій справі. Система виховання була досить жорсткою. І далеко не всі вихованці годилися для військової служби.

(з методичних рекомендацій проведення дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри українського козацтва «Сокіл» («Джура»).

img-20170519-100434.jpg
img-20170519-100611.jpg
img-20170519-100718.jpg
img-20170519-101313.jpg
img-20170519-101645.jpg
img-20170519-102609.jpg
img-20170519-103400.jpg
img-20170519-104604.jpg
img-20170519-104922.jpg


adm. - 22.05.2017.