Logo

Telegram
Facebook

У місті відбувся "круглий стіл" з питань протидії торгівлі людьми


У заході взяли участь: Владислав Рахманов – завідувач сектору у справах сімейної та гендерної політики Департаменту соціального захисту облдержадміністрації, Олена Моргун - голова правління громадської організації «Промінь Дніпро», члени міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної, демографічної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми, яку очолює Тетяна Кучерук - заступник Синельниківського міського голови.

Разом із представниками медицини, правоохоронних органів, центру зайнятості населення присутні детально обговорили питання торгівлі людьми в Україні та у Дніпропетровській області, визначили алгоритм спільних дій щодо протидії цьому явищу та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми на рівні області та в місті.

Відкриваючи засідання, Тетяна Кучерук зауважила, що торгівля людьми – це сучасне рабство, продаж/купівля/передача людей з метою експлуатації та одержання прибутку. Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Проблема торгівлі людьми для України є дуже актуальною. Питання ефективної державної політики з протидії торгівлі людьми перебуває на постійному контролі у Президента України. У місті Синельниковому, відповідним розпорядженням міського голови Дмитра Зражевського, створено координаційну раду з питань сімейної, гендерної, демографічної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми. Налагоджено тісні зв'язки між усіма службами, до компетенції яких входить це питання. На сьогоднішній день офіційних даних щодо випадків торгівлі людьми в місті не зареєстровано.

Владислав Рахманов, виступаючи перед присутніми, повідомив, що протягом останніх 1,5 роки в області виявлено 15 осіб, постраждалих внаслідок торгівлі людьми, 10 вже присвоєно відповідний статус.

Для запобігання розповсюдження цього явища та допомоги постраждалим департаментом застосовується системний підхід. До роботи залучаються працівники поліції, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, громадські організації. Наразі це питання опрацьовується з посадовими особами органів виконавчої влади, місцевого самоврядування. Вже проведено низку інформаційно-навчальних семінарів з різними групами.

"Основним завданням у цій роботі, - говорить Владислав Рахманов, - є навчитися виявляти людей, які стали жертвами вербувальників, адже у більшості випадків люди залякані, соромляться своєї ситуації, не бажають, щоб про їхні проблеми дізналися інші.

Проте слід знати, що на сьогоднішній день Україна вже зробила кілька важливих кроків для розвитку правової бази по торгівлі людьми: діє Закон України "Про протидію торгівлі людьми", постанови КМУ, відповідно до яких особам, постраждалим внаслідок торгівлі людьми, встановлюється офіційний статус, виплачується одноразова матеріальна допомога. Всебічну підтримку громадянам надають і громадські організації, серед яких на Дніпропетровщині - «Промінь Дніпро»". Отримати безкоштовну соціальну, медичну, правову, освітню допомогу можна, звернувшись до поліції, громадських організацій за цим напрямком діяльності, соціальних служб чи органів влади. Телефон сектору у справах сімейної та гендерної політики Департаменту соціального захисту Дніпропетровської ОДА – (056) 713 62 09.

Олена Моргун, голова правління громадської організації «Промінь Дніпро», зробила детальний огляд ситуації з даного питання в Україні, зазначила, що від торгівлі людьми може постраждати будь-хто, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Починаючи з 1991 року в Україні постраждали понад 160 тисяч громадян. 60 % постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ у 2016 році, - чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу та технічну освіту. Торгівля людьми та експлуатація доведених до відчаю людей – загрози, що зростають в умовах економічної кризи та збройного конфлікту. Важка ситуація багатьох українців, зокрема, внутрішньо переміщених осіб, робить їх більш схильними приймати будь-які пропозиції працевлаштування. Особи, постраждалі від торгівлі людьми, звернувшись до відповідних служб, отримують можливість розпочати нове життя в Україні.

За результатами "круглого столу" учасники вирішили продовжити роботу щодо взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Окреслили план заходів щодо проведення інформаційної кампанії в місті, спрямованої на запобігання потрапляння громадян до пастки торгівців людьми. Скоординували дії з виявлення, ідентифікації та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

img-20170606-101817.jpg
img-20170606-102235.jpg


adm. - 06.06.2017.