Logo

Telegram
Facebook

У місті стартувала місячна акція «Зупини СНІД. Пройди тест на ВІЛ!»


21 травня 2017 року у всьому світові відзначатимуть День пам’яті людей, які померли від СНІДу.

ВІЛ, або вірус імунодефіциту людини, є збудником ВІЛ -інфекції та СНІДу - синдрому набутого імунодефіциту. СНІД є кінцевою стадією ВІЛ -інфекції, при якій ураження імунної системи людини доходить до такого рівня, що вона виявляється не в змозі чинити опір будь-яким видам інфекції. Будь - яка, навіть сама незначна інфекція може викликати важке захворювання і, навіть, призвести до смерті.

За ініціативи Дніпропетровського обласного центру профілактики СНІДу, напередодні цього пам’ятного дня, на Дніпропетровщині проходитиме акція «Зупини СНІД. Пройди тест на ВІЛ!».

У період з 10 квітня по 10 травня 2017 низку заходів проведуть в м.Синельниковому лікар-інфекціоніст кабінету «Довіра» Синельниківської центральної районної лікарні Ольга Миргородська та спеціалісти міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, серед яких: лекції та бесіди зі школярами, працівниками підприємств, установ та організацій міста, загальноміський захід на базі центру дитячої творчості (колишній БК «Родина»), проведення серед синельниківців тестувань на ВІЛ –інфекцію під час цього заходу та на залізничному вокзалі ст.Синельникове-1 .

Мета акції та міських заходів – провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення з питань профілактики та своєчасної діагностики ВІЛ-інфекції та формування здорового способу життя, а також залучити громадян, зокрема груп ризику, до послуг з тестувань на ВІЛ-інфекцію із дотриманням вимог конфіденційності, безкоштовності та добровільності.

Як повідомила журналістам місцевих засобів масової інформації лікар-інфекціоніст кабінету «Довіра» місцевої лікарні Ольга Миргородська, в Україні проживає з ВІЛ 190 - 250 тис.осіб, з яких лише половина знає про свою хворобу. Станом на 01 січня 2017 року у Дніпропетровській області зареєстровано понад 26 тисяч людей з ВІЛ-інфекцією. Синельниківщина не є винятком, ВІЛ - інфекція активно набирає обертів і тут. На обліку в Синельниківській лікарні перебуває 208 осіб – мешканців міста та Синельниківського району, серед яких -19 дітей.

«На превеликий жаль, сьогодні ВІЛ-інфекція вийшла із груп ризику: споживачів ін’єкційних наркотиків, працівників комерційного сексу тощо. Сьогодні ризик захворіти мають усі! Проте слід пам’ятати, що у разі своєчасного звернення за медичною допомогою та регулярному лікуванні, ВІЛ-інфікована людина може контролювати хворобу і вести активний спосіб життя здорової людини ще багато років. Тож запрошуємо мешканців міста та району відвідати кабінет «Довіра», що знаходиться в кабінеті №2 інфекційного корпусу Синельниківської центральної районної лікарні у понеділок-п`ятницю з 08:00 до 15:00 та в суботу з 8:00 до 12:00 години, та з дотриманням вимог конфіденційності, безкоштовно, протягом 15 хвилин пройти необхідний тест!» - закликає лікар.

Ольга Миргородська нагадує, що ВІЛ-позитивна людина зовні не вирізняється з – поміж інших. ВІЛ-інфекція передається трьома основними шляхами: 1. під час статевого акту (через вагинальний секрет, сперму); 2. парентеральним шляхом через кров (вживання наркотиків, при переливанні крові від ВІЛ-позитивного донора, при використанні нестерильних інструментів в салонах краси, тату); 3.внутрішньоутробна передача ВІЛ плоду з током крові інфікованої матері або вже після народження через материнське молоко.

ВІЛ не передається: при спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні, у лазні та сауні, під час поцілунків, обіймах та рукостисканні, при чханні та кашлі, через поручні, дверні ручки, столи, стільці, при укусах комарів чи інших комах.

Сигналами для настороженості є: запалення мигдалин; запалення лімфатичних вузлів (частіше шийного); лихоманка понад 1 місяця (підвищення температури до 37-37,9 градусів, яка не знижується навіть після застосування жарознижувальних засобів); діарея, що триває більше 1 місяця; безпричинна втрата маси тіла на 10% і більше; тривалі і повторювальні пневмонії; затяжні і повторювальні гнійно-бактеріальні, грибкові, паразитарні захворювання, сепсис.

Для того, щоб не захворіти, лікар-інфекціоніст Ольга Миргородська радить громадянам дотримуватися таких кроків: по-перше, відмовитися від ризиків, що можуть призвести до зараження ВІЛ-інфекцією; по-друге, пройти тест на ВІЛ та дізнатися більше про цю інфекцію, залучившись до акції.


adm. - 10.04.2017.