Logo

Telegram
Facebook

У місті працює урядова програма «Доступні ліки»


«Пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму у п’яти аптеках міста Синельникового можуть отримати ліки як безкоштовно, так і з невеликою доплатою, - повідомив під час прес-конференції журналістам місцевих засобів масової інформації виконуючий обов’язки керівника міського центру первинної медико-санітарної допомоги Віталій Роговий. – Це стало можливим завдяки реалізації Урядом України програми «Доступні ліки», яка стартувала 01 квітня 2017 року.

Згідно з програмою, аптечним закладам, які виявлять бажання стати її учасниками, держава відшкодовуватиме вартість ліків. На безкоштовні ліки з державного бюджету в цьому році виділили півмільярда гривень».

Громадянам слід знати, що без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати не можливо! Тому їм необхідно обов’язково звернутися до сімейного лікаря та отримати правильно виписаний рецепт. Бланки нових рецептів вже надійшли до центру первинної допомоги.

Отримати ліки зможуть як громадяни, які перебувають на диспансерному обліку із цими хворобами, так і ті, що звернуться до сімейного лікаря вперше та пройдуть відповідні обстеження.

Лікар у рецепті повинен вказати не назву препарату, а міжнародну назву діючої речовини (затверджено 21 МНН). З цим рецептом пацієнт іде до аптечного закладу, що бере участь у програмі і має спеціальну наліпку «Аптека-учасниця програми «Доступні ліки». Потім разом із провізором обирає препарат із реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, і налічує 157 найменувань.

Тут є препарати від різних торгових марок України, країн Європейського Союзу, Ізраїлю, які мають одну й ту ж діючу речовину. Якщо пацієнт обере препарат з найменшою вартістю, то отримає його безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує граничну оптово-відпускну ціну, пацієнт може отримати, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату. Скільки потрібно доплатити, вказано в одному із стовпчиків реєстру, що знаходиться у провізора та в інформаційних куточках аптек.

Якщо ж в аптеці закінчились безкоштовні ліки, Віталій Роговий радить не панікувати, а відвідати іншу найближчу аптеку, обрати препарат іншої торгової марки та доплатити різницю, або ж зачекати день-два, поки до аптеки надійдуть необхідні ліки. В разі не вирішення питання звертатися до сімейних лікарів або до завідуючих амбулаторій загальної практики сімейної медицини особисто.

На сьогоднішній день учасниками програми по місту Синельникове стали 3 аптеки обласного комунального підприємства «Фармація», що знаходяться за адресами: вул.Музична, 29 (в центрі міста, біля школи №1), вул.Миру, 1 (напроти центральної районної лікарні), вул.П.Тичини,147 (напроти будинків №30,31 на мікрорайоні по вулиці Миру) та 2 - медичної компанії «Іріс» - аптеки «Руана»: по вулиці Садова,2 (район привокзальної площі ст.Синельникове-1) та Садова,106 (в районі магазину «АТБ» на мікрорайоні по вулиці Миру).

Як повідомила журналістам заступник міського голови Тетяна Кучерук, сьогодні до міста вже надійшли кошти для відшкодування витрат аптечним закладам. Наразі опрацьовується механізм розрахунків. «Ми впевнені, що вже найближчим часом кількість аптек – учасниць програми «Доступні ліки» в Синельниковому значно збільшиться, адже кожна з них отримуватиме реальні компенсаційні кошти. А громадяни відчують дієву підтримку та допомогу з боку держави, будуть забезпечені необхідними лікарськими засобами, які зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності. З часом, кожен мешканець міста зможе придбати доступні ліки у найближчій для нього аптеці», - підкреслила заступник міського голови.

-dostupny-e-lekarstva-.jpg
img-20170407-153958.jpg
img-20170407-130501.jpg


adm. - 07.04.2017.