Logo

Telegram
Facebook

У Синельниковому працює сучасний інклюзивно-ресурсний центр для осіб з особливими освітніми потребами


Міська влада Синельникового продовжує працювати над вдосконаленням системи інклюзивної освіти, створенням безбар’єрного освітнього простору. Сьогодні в місті працює Інклюзивно-ресурсний центр, у ліцеях функціонують 35 інклюзивних класів, 2 інклюзивні групи діють в дитячих садках.

Міський Інклюзивно-ресурсний центр – створено на базі ліцею №7 (колишній НВК). Це - сучасна освітня установа, яка допомагає вирішити проблеми під час виховання та навчання дітей з особливими освітніми потребами.У 2021 році центром було надано 1170 послуг.

Сьогодні в центрі створено всі необхідні умови для занять осіб з особливими освітніми потребами.

Тут працюють корекційні педагоги: вчитель-логопед, вчитель-дефектолог, практичні психологи, вчитель-реабілітолог.

Основними завданнями центру є:

-проведення комплексної оцінки розвитку особи;

-надання корекційно-розвиткової допомоги;

-консультаційна підтримка педагогічних працівників;

-надання психологічної допомоги не тільки дітям, а й батькам, які мають «особливих» дітей;

- визначення рівня підтримки осіб з особливими освітніми потребами в закладі освіти.

Для відвідувачів ІРЦ облаштовано навчально-корекційні кабінети, зокрема кабінет вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога, практичного психолога, кабінет ЛФК, підгрупової роботи. Також є кабінет для командної роботи фахівців, обладнаний мультимедійною дошкою з відповідною комп’ютерною технікою.

Кожен кабінет розділений на ігрові і робочі зони, які оснащені необхідним обладнанням. Крім того, створено місця, де діти можуть відпочивати – так звані куточки відпочинку.

Робота центру була б неможливою без сучасної матеріально-технічної бази. Завдяки підтримці міської влади, за рахунок коштів синельниківської громади та коштів державної субвенції Центр оснащений відповідними засобами, зокрема, предметно-ігровим і корекційно-розвитковим обладнанням.

Сьогодні інклюзивне навчання – це можливість не роз’єднувати сім’ї, не наносити психологічні травми дітям, які мають порушення розвитку, створювати умови для соціалізації осіб з особливими освітніми потребами, для набуття ними соціально-побутових, освітніх навичок.

Фахівці Синельниківського ІРЦ завжди відкриті до спілкування, запрошують до співпраці педагогів та батьків, щоб разом вирішити проблеми.

До центру можуть звертатися як мешканці міста Синельникове, так і об’єднаних територіальних громад.


adm. - 29.12.2021.