Logo

Telegram
Facebook

У листопаді виповнилося 160 років від дня народження однієї з найзагадковіших українських майстринь пера і слова – Ольз…


«Вона завжди писала Серцем…». Це про Ольгу Юліанівну Кобилянську – людину незвичайної долі, яка заслужила всенародну шану, любов і визнання вже за те, що самотужки осягла багатства світової культури і служила словом своєму народові.

Видатна українська письменниця народилася 27 листопада 1863 року в містечку Гура-Гумора, що входило до колишньої Австро-Угорської імперії (нині це – територія Румунії) в сім’ї дрібного урядовця Ю.Кобилянського. Ольга зуміла прожити наповнене та натхненне життя, не зігнутися під гнітом обставин та залишатися завжди вірною собі та своїм переконанням.

"Усі мої думки тобі, народе вільний, і пісня серця, музика душі тобі!" - гасло, яке надихало письменницю на творчість. З-під її пера у світ вийшло багато неординарних прозових рядків.

За своє життя Ольга Кобилянська створила десятки оповідань, нарисів, новел, повістей, критичних і публіцистичних статей, перекладів, лишила значне за обсягом листування. Вона стала однією з найоригінальніших і талановитих письменниць України, чиї твори «Земля», «В неділю рано зілля копала», «Людина», «Царівна», «Аристократка» та інші увійшли до золотого фонду світової літератури і перекладені багатьма мовами.

До цієї святкової нагоди в міській дитячій бібліотеці була оформлена святкова книжкова виставка «Розірвані струни душі».

Аудіоверсія:

Прес-служба СМР - 28.11.2023.