Logo

Telegram
Facebook

"Теплі" кредити для об’єднань співвласників багатоповерхових будинків та житлово-будівельних кооперативів


У міськвиконкомі за «круглим столом» зустрілися представники міської влади на чолі з першим заступником міського голови Володимиром Яковіним, об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, житлово-будівельних кооперативів, банківських установ - «Приватбанку» та «Ощадбанку». Під час зустрічі присутні обговорили питання щодо реалізації заходів по енергозбереженню, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків, отримання кредитів на впровадження цих заходів, відшкодування частини суми за рахунок бюджетних коштів.

Марина Батраченко, керуюча відділенням №10003/0385 філії АТ «Ощадбанк» в місті Синельниковому, повідомила присутнім, що, при підтримці Уряду України, продовжує свою дію банківська кредитна програма «Ощадний дім». За рахунок «теплих" кредитів ОСББ, ЖБК можуть утеплити та покращити зовнішній вигляд будинків: провести заміну дверей та вікон у місцях загального користування, роботи з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів, модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі заміни електропроводки, ламп чи патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів) тощо.

Кредити на ці потреби банківською установою видаються на строк від 6 до 60 місяців. Завдяки урядовій підтримці даної програми, власники багатоквартирних будинків мають можливість отримати компенсацію від 40% до 70% вартості матеріалів та обладнання, необхідних для модернізації. Оплату за виконані роботи об’єднання співвласників здійснюють самостійно. Сплачують вони також і разову комісію до надання кредитних коштів в розмірі 1% від розміру кредиту.

Мінімальна процентна ставка за користування кредитом до 12 місяців у 2017 році зменшена і становить 18,5% річних, 18,8 % - для позики понад 12 місяців. Максимальна сума кредиту на 1 квартиру - до 42 тис.грн..

Для отримання кредиту члени ОСББ та ЖБК повинні, в першу чергу, надати свою згоду. Для цього необхідно провести загальні збори та прийняти позитивне рішення не менше ніж 2/3 голосів. Наступні етапи: виготовлення експертної документації для виконання проекту із підвищення енергоефективності, надання пакету документів до банку, отримання згоди банку на надання кредиту, реалізація проекту, надання до банку документів, що підтверджують цільове використання коштів, отримання відшкодування частини кредиту.

Керівник Синельниківського відділення «Приватбанку» Тетяна Букіна зазначила, що банківська установа у своїй діяльності керується Постановою КМУ від 17 жовтня 2011 року №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» та також пропонує громадянам «теплі" кредити.

За інформацією головного спеціаліста управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Лариси Ткач, у місті Синельниковому наприкінці минулого року була прийнята програма на 2017-2022 роки, якою передбачено впровадження енергозберігаючих заходів для ОСББ та ЖБК шляхом відшкодування частини суми кредиту за рахунок міського бюджету. Згідно програми, у багатоквартирних будинках Синельникового з міського бюджету компенсується частина суми кредиту в розмірі 10% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 50,00 тис. грн. за одним кредитним договором.

Перший заступник міського голови Володимир Яковін повідомив, що на рівні Дніпропетровської області також діє Програма підтримки населення в енергозбереженні житлового сектору, кошти якої спрямовуються на компенсацію процентів за кредитами. Таким чином отримати відшкодування ОСББ та ЖБК можуть з трьох джерел: державного, обласного та міського бюджетів.

Володимир Яковін звернувся до керівників ОСББ та ЖБК з проханням провести серед мешканців будинків інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо участі в кредитних програмах, у разі згоди - визначити невеликий обсяг робіт та взяти мінімальний кредит, щоб побачити, як працюють програми в реальності.

Голова ОСББ «Мрія» будинку №29 та ЖБК №1 по вулиці Миру,42 Тетяна Розумна зауважила, що не всі мешканці будинків підтримають цю ідею, адже деякі вже виконали певні роботи раніше за власні кошти. «Співвласники багатоповерхових будинків повинні пам’ятати, що всіх їх об’єднує спільне майно, яке необхідно підтримувати у належному порядку. Рано чи пізно в кожному будинку виникають різні потреби, для вирішення яких необхідні чималі кошти. Участь в державній кредитній програмі енергозбереження – суттєва допомога кожному ОСББ та ЖБК у вирішенні питань щодо збереження тепла, поліпшення енергоефективності конструкцій житлових будинків та підвищення комфортності проживання громадян, тож нею необхідно обов’язково скористатися!», - наголосив Володимир Яковін.

Також у засіданні взяв участь представник Синельниківської дільниці Павлоградського управління по експлуатації газового господарства В’ячеслав Зайченко. Як повідомив представник газовиків, згідно чинного законодавства, технічне обслуговування системи газопостачання у будинках співвласників багатоквартирних будинків спеціалісти управління здійснюватимуть лише при наявності відповідного договору. Угоди необхідно укласти до 30 червня 2017 року (включно). У разі відсутності договору, газовики вимушені будуть відключати будинки від газопостачання. На сьогоднішній день до управління на розгляд надійшли документи лише від 3 ОСББ, до того ж не в повному обсязі.

В’ячеслав Зайченко нагадав представникам ОСББ, що для підписання договору та укладання акта розмежування меж балансової належності газопроводів та експлуатаційної відповідальності сторін необхідно надати: статут, свідоцтво про реєстрацію юридичної особи, витяг або виписку з Єдиного державного реєстру податкового обліку України (ЄДРПОУ), довідку про взяття на облік платника податків, наказ про призначення голови ОСББ з правом підпису, відомість від управління статистики. Пакет документів необхідно надавати до кабінету №21, що знаходиться в приміщенні Синельниківської дільниці управління по експлуатації газового господарства.

Наприкінці засідання Володимир Яковін закликав представників об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, житлово-будівельних кооперативів серйозно віднестися до зауважень газовиків та у визначені законодавством строки заключити угоди, а також обговорити з мешканцями будинків пропозицію щодо участі в кредитних програмах, спрямованих на підвищення рівня енергоефективності та енергозбереження об’єктів житлового сектору, скорочення витрат мешканців на опалення житла, економію енерго-паливних ресурсів країни, підвищення комфорту житла громадян.


adm. - 05.04.2017.

Українська
Англійська