Як захистити себе від інфаркту та інсульту?
Харчуйся збалансовано й здорово!
Незбалансований раціон є однією з причин розвитку гіпертонії, інфаркту та інсульту. Продукти з високим вмістом солі та цукру, транс жири, недостатнє вживання овочів і фруктів – усе це стає причиною розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Щоденне здорове меню може знизити ризик розвитку хвороб серця!
Ось кілька рекомендації ВООЗ, як харчуватися здорово:
- 400 г (або 4-5 порцій) овочів та фруктів щодня: 1 порція – це 1 фрукт чи овоч середнього розміру.
- Не більше 1 ч.л. солі (без верху) на день. Уникай ковбас, соусів, консервів – зазвичай у такій їжі міститься надто багато солі.
- Відмовся від продуктів з доданим цукром, а солодощі заміняй фруктами та ягодами. Рекомендована добова доза доданого цукру – до 10 ч.л.
- Їж більше клітковини – це корисні цільнозернові каші, бобові та горіхи. Такі продукти знижують рівень холестерину в крові.
- Вживай менше трансжирів – промислової випічки, фастфуду та смажених страв. Натомість обирай рослинні олії, горіхи, рибу.
- Використовуй невелику тарілку, щоб контролювати свої порції, а також стеж за кількістю порцій, аби не переїдати.
- Слідкуй за індексом маси тіла: вага (кг)/зріст у квадраті (м). якщо твій показник ≥25,0 – імовірно, у тебе є зайва вага. Про потенційний ризик хвороб також свідчить окружність талії. Варто занепокоїтись, якщо твій показник перевищує 94 см (для чоловіків) та 80 см (для жінок).
Харчуйся смачно й збалансовано для здоров'я свого серця!
https://www.actforhealth.in.ua/materialy/tarilka-zdorovogo-harchuvanny
Відділ охорони здоров'я
міської ради
Прес-служба СМР - 22.11.2023.