Logo

Telegram
Facebook

Сьогодні - 175 років від дня народження Панаса Мирного


13 травня минає 175 років від дня народження відомого українського письменника Панаса Яковича Рудченко - більше відомого за літературним псевдонімом як Панас Мирний.

Творчість Панаса Мирного – це ціла епоха в історії національної літератури. Саме йому судилося стати засновником і одним з найвидатніших представників української психологічної прози. Своє творче покликання Панас Мирний визначив ще в юності, записавши в «Щоденнику»: «... хочу показати нещасну долю життя людського, високу його душу, тепле серце».

Панас Мирний - один із найбільш плідних українських письменників свого часу. З-під його руки вийшло 718 оригінальних та перекладних поезій, 9 драм, 69 великих та малих прозових творів, 40 прозових уривків без назв — усього понад тисячу творів. На жаль, левова частка його творчого доробку залишилася в рукописах. Про наше ХІХ століття чи не найбільше сьогодні можемо дізнатися якраз із текстів Панаса Мирного.

Панас Якович мав активну громадянську позицію, закликав до боротьби за свободу і рівноправність жінок, виступав проти заборони вшанування пам’яті Тараса Шевченка та вів громадську діяльність під власним іменем, довго не розкриваючи свого літературного псевдоніма.

Детальніше ознайомитиcя з життєвим і творчим шляхом українського класика можна в міській дитячій  бібліотеці. До уваги відвідувачів запропонована ювілейна виставка "Панас  Мирний – шлях життя в боротьбі за правду і волю". Тут представлені художні твори письменника різних років видання, які стали класикою української літератури.

За інформацією міської дитячої бібліотеки


Аудіоверсія:

Прес-служба СМР - 13.05.2024.