Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


17 жовтня 2017 року під головуванням секретаря міської ради Олени Заіки для голів квартальних комітетів проведено семінар-нараду. У нараді взяв участь перший заступник міського голови Володимир Яковін.

Першим у черзі денній присутні розглянули питання про пенсійну реформу в Україні. Наталія Верченко, начальник відділу з питань призначення перерахунку та виплати пенсій Дніпровського приміського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (Синельнинківський район), повідомила, що 11 жовтня в Україні набув чинності закон про пенсійну реформу, за винятком деяких положень.

Реформа передбачає осучаснення пенсій з 1 жовтня 2017 року. Для призначення пенсій цього року використають показник середньої зарплати за останні два роки, а з 2019 – використовуватимуть показник за останні три роки.

Працюючим пенсіонерам, також з 1 жовтня 2017 року, відновлять виплату пенсій у повному розмірі.

З початку 2018 року право на пенсію за віком в 60 років буде у тих громадян, які мають 25 років страхового стажу. Мінімальний страховий стаж збільшуватиметься на один рік протягом 10 років, поки не складе 35 років у 2028 році.

У 63 роки на пенсію можуть виходити ті особи, які мають 15 років страхового стажу на 1 січня 2018 року.

З 2018 року в 65 років вийти на пенсію зможуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть від 15 до 16 років страхового стажу. Особам без страхового стажу в 15 років, призначать державну соціальну допомогу в 65 років.

Про початок опалювального сезону та зміни в законодавстві щодо змін в призначенні державних адресних допомог квартальним доповіла Світлана Бутурлакіна - начальник відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення міської ради управління праці та соціального захисту населення міської ради.

Світлана Михайлівна повідомила, що опалювальний сезон в місті розпочато 16 жовтня. Для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розмір субсидії на опалювальний сезон тепер розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно (раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня).

Врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг буде проводитись за два квартали, а саме: при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за третій-четвертий квартали попереднього року, а в розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні - за перше півріччя поточного року.

Інформацію про доходи громадян працівники управління праці отримуватимуть, як і раніше, від Державної фіскальної служби та Пенсійного Фонду України у порядку, що діє на даний час.

Змінено норми споживання газу для приготування їжі та підігріву води: газова плита без газового водонагрівача – 5,40куб м; газова плита з газовим водонагрівачем – 10,50 куб.м., газове опалення – 5,0 куб.м на одну особу на місяць.

Субсидія нараховується лише на зареєстрованих у помешканні громадян. Якщо громадяни винаймають житло, до органу соцзахисту необхідно надати угоду про оренду житла.

Також Світлана Бутурлакіна повідомила, що термін подання заяв на монетизацію субсидій може бути подовжено до 01 листопада поточного року за рішенням комісії з питань призначення державних адресних допомог, якщо така заява не була подана до 01 вересня через поважні причини.

Про термін передачі даних за спожитий газ та порядок оплати за спожитий природний газ вкотре нагадала Ірина Петрищук - начальник відділу збуту Синельниківської дільниці Павлоградського управління по експлуатації газового господарства. Згідно вимог Кодексу газорозподільних мереж, який визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб’єктами ринку природного газу, громадяни зобов’язані вчасно надавати до газового господарства дані про використаний газ та здійснювати оплату. Абоненти повинні інформувати газовиків про фактично витрачені об’єми газу до 05 числа кожного місяця. Оплату необхідно проводити до 10 числа кожного місяця. На жаль, є чимало випадків, коли громадяни надають свідомо збільшені показники, чим порушують таке поняття як «баланс газу». Ірина Петрищук закликає всіх дотримуватися правил користування газом та не допускати порушень, які врешті-решт працівниками газового господарства будуть виявлені.

Бути обережним під час користування пічним опаленням закликав мешканців приватного сектору Олександр Рубчев - провідний спеціаліст Синельниківського міськрайонного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Дніпропетровській області. Олександр Рубчев наголосив, що порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення - досить поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року.

Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч - це вогнедіюче джерело. Частіше за усе пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Тож у разі користування пічним опаленням необхідно: перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання; біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист; усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені.

Під час використання пічного опалення не допускається: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини.

Недотримання елементарних вимог пожежної безпеки може коштувати втрати майна, чи, що найстрашніше, спричинити загибель людини.

Наступним у черзі денній присутні обговорили питання щодо вивозу твердих побутових відходів з приватного сектору м.Синельникового підприємством «Дніпрокомунтранс».

Логіст підприємства Олена Карвель повідомила, що вивіз сміття на сьогоднішній день проводиться три рази на тиждень. Через активні роботи на присадибних ділянках, прибирання листів та гілок, кількість сміття збільшилася. Проте працівники підприємства намагаються вивозити все вчасно.

Проте, квартальні скаржилися на неякісну роботу працівників підприємства, відсутність культури у мешканців міста щодо користування контейнерами, надавали пропозиції щодо встановлення на кварталах додаткових баків для відходів.

Голови кварткомів вкотре висловили стурбованість тим, що власники магазинів до цього часу не уклали договори на вивіз сміття, користуються контейнерами загального користування, розташованими поряд з магазинами.

Усім громадянам, суб’єктам господарювання необхідно укласти угоди на вивіз сміття, в іншому випадку порушники будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Штрафні санкції будуть значно перевищувати розмір абонплати. У вересні 2017 року рішенням виконкому повноваження для складання протоколів надані і працівникам «Дніпрокомунтранса».

З метою надання якісних послуг населенню в частині вивозу твердих побутових відходів, перший заступник міського голови Володимир Яковін закликав квартальних, надавача послуг - ТДВ «Дніпрокомунтранс» переглянути наявну дислокацію контейнерів, у разі спірних питань – провести наради на кварталах щодо вибору найбільш зручного місця їх розташування, широку роз’яснювальну роботу серед населення щодо дотримання правил користування баками, виховання культури.

Наприкінці засідання квартальні-іменинники, які відзначили дні народження у період між щомісячними семінарами, отримали вітання від секретаря міської ради Олени Заіки та своїх колег.


adm. - 17.10.2017.