Logo

Telegram
Facebook

Родина для дитини


В Україні щорічно збільшується кількість дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Але всі ці діти мають право проживати в повноцінній родині, мати матір і батька, піклування й турботу, любов, сімейний затишок та родинне тепло.

Як повідомляють у службі у справах дітей міської ради, існує декілька форм сімейного виховання дітей: усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу та патронат.

Прийомна сім’я – це сім’я чи особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, котра не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше п’яти дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати десять осіб, враховуючи рідних.

Прийомними батьками чи батьками-вихователями можуть бути повнолітні, працездатні особи, як сімейні пари, так і одинокі люди. Кандидати в прийомні батьки та батьки-вихователі обов’язково мають пройти навчання за спеціальною програмою, організоване обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини та юридичних питань. Влаштування дітей в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу відбувається з урахуванням віку прийомних батьків та прийомних дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли повноліття.

Всі діти із соціальними статусами дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування, в прийомній сім’ї і ДБСТ отримують соціальну допомогу, а прийомні батьки та батьки-вихователі – грошове забезпечення за рахунок коштів державного бюджету. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить 2 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

У м. Синельниковому функціонує 13 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 26 дітей.

За інформацією з питань збору документів, навчання кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, створення та функціонування прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу звертайтесь до служби у справах дітей Синельниківської міської ради за адресою: м. Синельникове, вул. Виконкомівська, буд. 30, ІІ поверх, кабінет 2 та за телефоном 4-21-52.

Покинуті діти, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування потребують особливої уваги, любові та опіки з боку дорослих. Слід пам’ятати, що ви берете в сім’ю дитину, яка за своє коротке життя відчула гіркоту втрати, біль розчарування та зради. Кожна дитина має право на щасливе дитинство і повноцінну сім’ю. Якщо ви маєте велике, чуйне серце - відкрийте його маленькій людині з великими надіями та відкритою душею. Зробіть щасливою дитину, яка, можливо, саме в цей час чекає саме на вас!


adm. - 12.04.2017.