Logo

Telegram
Facebook

Рак виліковний, якщо діагностований на ранній стадії!


04 лютого у всьому світові відзначатимуть день боротьби з раком. З метою підвищення обізнаності про хворобу серед населення міста, підтримки дітей, які опинилися у полоні недугу, у місті Синельниковому, за підтримки міського голови Дмитра Зражевського, 27 січня 2017 року стартувала соціальна акція «Єднаймося заради життя!».

У рамках акції протягом наступного тижня фахівці проведуть профілактично-інформаційні бесіди з працівниками підприємств, установ міста, а 03 лютого 2017 року на базі Центру дитячої творчості (вул. Богми,8, колишній БК «Родина») о 13.30 відбудеться виставка-ярмарок виробів декоративно-ужиткового мистецтва, а о 14.00 -благодійний концерт за участю творчих колективів міста. Зібрані кошти від продажу виробів та квитків будуть передані дітям міста, хворим на рак.

27 січня 2017 року керівник Синельниківського центру первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради Олена Сачко та директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Жанна Оберемченко зустрілися з працівниками з працівниками Синельниківської дільниці Павлоградського управління по експлуатації газового господарства. Під час зустрічі до відома громадян була доведена інформація щодо роботи медичної установи, статистичні дані, причини та основні фактори, що сприяють виникненню та розвитку захворювання, а головне, що треба робити, щоб запобігти хворобі та вчасно її виявляти і ефективно лікувати.

Олена Сачко повідомила присутнім, що у минулому році, після реорганізації лікарні залізничників, місто отримало свій медичний заклад - Синельниківський центр первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради. На теперішній час працюють 3-и амбулаторії первинної медицини, дві - на базі Синельниківської центральної районної лікарні та одна - на базі колишньої поліклініки Вузлової лікарні ст.Синельникове- 2. Місто умовно розділено на три райони, амбулаторії обслуговують населення за місцем проживання.

«Тематика зустрічі обрана не випадково, адже онкологічні захворювання посідають ІV місце серед причин, що призводять до інвалідності та ІІ місце серед причин смертності населення України після серцевосудинної патології», - наголосила Олена Сачко.

На жаль м. Синельникове не є винятком. Тому питання виявлення захворювання на ранній стадії, як частина профілактичної медицини, зараз дуже гостро постала перед медиками первинної ланки, адже виявлення онкозахворювання на ранніх стадіях – це шанс людини на життя.

Невтішними є статистичні данні: так в 2016 році на облік по місту взято 114 осіб. В структурі вперше виявленої онкологічної захворюванності І місце займає патологія органів травлення – 31 особа (18 чоловіків, 13 жінок), що складає 27% від загальної кількості. ІІ місце - патологія органів дихання – 11 осіб (10 чоловіків, 1 жінка) – 9,6%, ІІІ місце посідає патологія шкіри – 10 осіб (6 чоловіків, 4 жінки) – 9%. У 32 пацієнтів захворювання було виявлено в занедбаній стадії і лише у 10 випадках хворобу було виявлено при профілактичних оглядах.

При аналізі випадків занедбаності злоякісних пухлин виявлені дві основні причини: пізнє звернення хворих до лікаря через малу симптоматику початкових стадій рака і через її незнання; відсутність віри у виліковність рака, острах діагнозу.

«Сучасна медицина здатна вилікувати злоякісні пухлини майже всіх локалізацій, якщо вони діагностовані на ранніх стадіях», - наголосила головний лікар міста та закликала всіх вести здоровий спосіб життя і систематично проходити обстеження з профілактичною метою у медичному закладі.

Олена Сачко запросила всіх відвідати благодійний ярмарок та концерт, які відбудуться в місті 03 лютого. Зібрані кошти будуть передані батькам двох дітей міста, які сьогодні мріють лише про одне – щоб їхні діти одужали. «Об’єднаймося заради життя маленьких синельниківців! - закликала лікар. – Давайте всі разом допоможемо нашим землякам подолати хворобу!»

img-20170127-081242.jpg
img-20170127-081141.jpg
img-20170127-081132.jpg


adm. - 27.01.2017.