Logo

Telegram
Facebook

Психічне здоров'я


У жовтні Синельниківська міська громада долучилася до адвокаційного заходу «Розбудова Системи Психічного здоров’я: Координація та Мультидисциплінарний Підхід» в рамках українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України».

Мета заходу – сприяти розвитку та інтеграції послуг у сфері психічного здоров’я на обласному та місцевому рівнях через зміцнення координації між ключовими стейкхолдерами, посилення міжсекторальної співпраці та впровадження сучасних підходів до психосоціальної підтримки (MHPSS).

На заході спікери розповіли про поняття психічного здоров’я, його основи, концепції та моделі, роль фахівців у мультидисциплінарному підході, про важливість згуртованості в сфері психічного здоров’я. Цікавим моментом було спілкування з людиною, яка має досвід психічного розладу та її адаптація в соціумі.

Цей проєкт досяг значного прогресу на рівні законодавчої реформи, розбудови потенціалу громад, покращення ставлення до психічних розладів, а також в реагуванні на наслідки війни та розвитку підтриманого проживання.

Спікери навчали, як та коли звертатися по допомогу, як впоратися з панічними атаками, які психічні прояви тривоги, як підтримати людину, яка опинилася в кризовій ситуації, як подружитися з тривожністю та не проґавити розлад та багато іншого цікавого.

 

Що може свідчити про те, що тривожність стала розладом?

 

·        Тривога заважає виконувати щоденні функції

·        Реальної підстави тривожитися немає, але ви все одно тривожитеся

·        Причина для тривоги становить 10%, а наша тривожність досягає 100%

·        Думки про суїцид

·        Страх і тривога важко піддаються контролю, викликають стрес

·        Якщо тривога спричинена іншими захворюваннями (ендокринологічними, кардіологічними, тощо)

·        Ви відчуваєте стійке зниження настрою, маєте проблеми з вживанням алкоголю чи наркотиків або маєте інші проблеми з психічним здоров’ям

 

До якого лікаря звертатися?

1. Сімейний лікар/педіатр проведуть першочерговий скринінг, можливо призначить аналізи і направить до фахівця з психічного здоровя (наприклад, до психолога, психіатра).

2. Психіатр допоможе встановити наявність психічного розладу та запропонувати план лікування, який може включати залучення психотерапевта та призначення медикаментозного лікування.

 

Головне, не боятися вирішувати проблему, не залишатися наодинці з собою!  

 

У нашій громаді можна звернуться до свого сімейного лікаря. Лікарі Синельниківського центру первинної медико – санітарної допомоги відповідно до пакету Національної служби здоров’я України «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» надають психологічну допомогу населенню міста Синельникове, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, дітям та родичам військових.

 

Довгострокова мета – пом’якшити негативні наслідки війни для людей із проблемами психічного здоров’я шляхом покращення доступності та якості допомоги на рівні громади.

 

Дізнавайтеся більше про психічне здоров’я тут:

mh4u.in.ua

media.mh4u.in.ua

 

За інформацією відділу охорони здоровя міської ради



Прес-служба СМР - 17.10.2024.

Українська
Англійська