Logo

Telegram
Facebook

Про актуальні питання життєдіяльності синельниківської громади


У міськвиконкомі для журналістів місцевих засобів масової інформації проведено прес-конференцію.

На актуальні питання життєдіяльності синельниківської громади надали відповіді: міський голова Дмитро Зражевський, його перший заступник Володимир Яковін, секретар міської ради Олена Заіка, начальник відділу освіти міської ради Надія Тимонік, начальник центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Жанна Оберемченко, керівник Синельниківського центру первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради Олена Сачко, керівник управління ветеринарної медицини в Синельниківському районі Анатолій Соболь. Також були присутні: начальник відділу житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради Андрій Романовських, керівники комунальних підприємств міста: "ЖЕК-1" Людмила Панасюк, "ЖЕК-2" - В'ячеслав Халабуда, "ВО ЖКГ " - виконуюча обов'язки начальника Євгенія Запара.

Відкриваючи прес-конференцію, міський голова Дмитро Зражевський зазначив, що журналістів запрошено для того, щоб надати чітку інформацію щодо основної події минулого тижня, яка стосуються кожного мешканця міста, та інших важливих питань.

Щодо карантину у зв'язку з захворюваністю тварин на африканську чуму свиней

Як доповів журналістам перший заступник міського голови Володимир Яковін, 25 січня 2017 року в с.Веселе Синельниківського району було виявлено випадок захворюваності свиней на африканську чуму.

Село Веселе було визнано епізоотичним осередком хвороби. У зону спостереження потрапили всі населені пункти в радіусі 20 км. Оскільки місто Синельникове знаходиться найближче, його віднесено до зони високого ступеня ризику. Зону захисту встановлено у радіусі 3 км від с.Веселого до вулиці Садової в м.Синельниковому.

З метою ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання, в місті та районі встановлено карантин на 40 днів.

У рамках затверджених заходів, на в'їзді та виїзді до с.Веселого було встановлено дезбар'єри, організовано цілодобове чергування карантинних ветеринарно- поліцейських постів. Усі в'їзди до міста з північної сторони через другорядні дороги також заблоковані.

Посилено роботу щодо боротьби з торгівлею у невстановлених місцях. У місті дозволено продаж м'ясних продуктів, що надходять із так званих "чистих" зон, мають документи на походження. Всі інші будуть вилучені із торговельної мережі вже найближчим часом.

У місті створено спеціальні бригади, які обходять домогосподарства, де є свині, з'ясовують кількісний склад поголів'я та стан здоров'я кожної тварини. На превеликий жаль, такі заходи з боку деяких господарів викликають негативну реакцію, вони вчиняють опір комісії, не пускають до худоби.

Керівник управління ветеринарної медицини в Синельниківському районі Анатолій Соболь наголосив, що вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней. Це одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками. Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Слід пам'ятати, що вакцина проти вірусу АЧС відсутня, а отже лікувальних засобів не існує. Тому єдиним дієвим способом боротьби з хворобою є тоталітарне знищення свиней.

На питання журналістів щодо компенсації за збитки власникам свиней, завданих внаслідок запровадження карантину, головний ветлікар пояснив, що компенсацію отримають господарі тільки зареєстрованих у ветеринарній службі тварин. Кожна повинна бути внесена у відповідну базу, мати особистий номер. За реєстрацію господар сплачує збір в розмірі до 35 грн. Якщо такої реєстрації не проведено, виходить, що свиней господар утримує нелегально.

У свою чергу, міський голова Дмитро Зражевський звернувся до городян із закликом іти на співпрацю, суворо дотримуватися правил торгівлі продуктами харчування, у разі виявлення торгівлі у невстановлених місцях терміново повідомляти до поліції, адже це стосується здоров'я мешканців міста. Карантин триватиме протягом 40 днів і буде знятий після знищення інфікованих туш свиней у зоні осередку та в разі не виявлення хворих тварин на африканську чуму свиней у карантинній зоні.

Щодо пожежі у загальноосвітньому навчальному закладі №3

Керівник відділу освіти міської ради Надія Тимонік повідомила, що пожежа в закладі сталася вночі 26 січня 2017 року.

Пожежа виникла на першому поверсі школи в бібліотеці о 01:30, і була повністю ліквідована о 6:40. Вогнем пошкоджено меблі, систему опалення, стелю у місті займання. В аварійному стані знаходиться книгосховище та одна класна кімната. Постраждалих і загиблих немає. У зв'язку з сильним задимленням приміщення, у школі було призупинено навчальний процес на 2 дня. У понеділок, 30 січня, заняття у школі відновлено.

За висновком дослідно-випробувальної лабораторії, найбільш ймовірною причиною пожежі є виникнення горіння внаслідок підпалу. Під час огляду місця пожежі, опитування причетних осіб було з'ясовано, що пожежа виникла у нічний час доби, що сприяло створенню умов для здійснення підпалу; пожежа виникла раптово та набула стрімкого розвитку, що характерно при застосуванні легкозаймистих речовин; в приміщенні читального залу зламані грати та відкрите вікно, зникла офісна техніка.

На питання: чи є у закладах освіти міста камери відеоспостереження, Надія Тимонік повідомила, що такі пристрої встановлено лише у вестибюлях, камери зовнішнього спостереження відсутні.

Журналістів цікавило питання: за чиї кошти проводитиметься ремонт? За словами Надії Тимонік, на сьогоднішній день, силами батьків та дітей вже проведено прибирання пошкоджених вогнем приміщень. Заклад отримав благодійну допомогу у вигляді трьох металопластикових вікон та чотирьох склопакетів від підприємця Миколи Нетахати. Для детального визначення кола робіт та фінансових витрат до закладу буде запрошено спеціалістів. Матеріали для проведення ремонтних робіт буде придбано за бюджетні кошти.

Про проведення міської соціальної акції під назвою "Єднаймося заради життя!" до Всесвітнього дня боротьби з раком

Звертаючись до журналістів, начальник центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Жанна Оберемченко зазначила, 04 лютого у всьому світові відзначатимуть день боротьби з раком. З метою підвищення обізнаності про хворобу серед населення міста, підтримки дітей, які опинилися у полоні недугу, у місті Синельниковому вперше, за підтримки міського голови Дмитра Зражевського, проводиться соціальна акція «Єднаймося заради життя!».

У рамках акції протягом тижня фахівці проведуть профілактично-інформаційні бесіди з працівниками підприємств, установ міста, а 03 лютого 2017 року на базі Центру дитячої творчості (вул. Богми,8, колишній БК «Родина») о 13.30 відбудеться виставка-ярмарок виробів декоративно-ужиткового мистецтва, а о 14.00 -благодійний концерт за участю творчих колективів міста. Вхід на концерт – платний, вартість квитка становить 20 грн. Зібрані кошти від продажу виробів та квитків будуть передані двом дітям міста, хворим на рак. (Квитки можна придбати у міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що знаходиться за адресою: вул.Виконкомівська, 30. Довідки за телефоном: 4-42-87).

Олена Сачко, керівник Синельниківського центру первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради, через газети звернулася до мешканців Синельникового із закликом не бути байдужими до свого здоров'я, систематично проходити обстеження з профілактичною метою, адже відомо, що сучасна медицина здатна вилікувати злоякісні пухлини майже всіх локалізацій, якщо вони діагностовані на ранніх стадіях.

Про місцеві податки

"На черговому пленарному засіданні міської ради, яке відбудеться 17 лютого 2017 року, розглядатиметься питання щодо перегляду місцевих податків і зборів", - повідомила журналістам секретар міської ради Олена Заіка.

Зміна розміру податків пов'язана з підвищенням з 01 січня 2017 року мінімальної заробітної плати в Україні до 3 200 грн. та розміру прожиткового мінімуму до 1 тис. 544 гривні на одну особу.

Згідно з відповідним проектом рішення, пропонується затвердити ставки єдиного податку у відсотках (фіксовані ставки) для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для першої групи платників єдиного податку – 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, (в чинній редакції - 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного року);

- для другої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в чинній редакції - 15 відсотків розміру мінімальної заробітної плати).

Щодо стану міських автомобільних доріг у зв'язку зі сніговими опадами

Як зазначив міський голова Дмитро Зражевський, на превеликий жаль, у січні комунальники не впоралися зі сніговими наметами та ожеледицею на автошляхах міста. Кожен із відповідальних керівників поніс адміністративне і фінансове покарання.

Причиною незадовільного стану доріг у місті в січні є несвоєчасна очистка доріг від снігу у першій декаді місяця. Зроблено відповідні висновки, допущені помилки будуть враховані комунальниками у подальшій роботі та виправлені.


adm. - 30.01.2017.