Logo

Telegram
Facebook

Право на дошкільну освіту в умовах війни


Війна вдарила по багатьох сферах нашого життя,  у тому  числі й повноцінному розвитку українських дітей. Вони, по суті, втратили можливість реалізувати  своє право на освіту  в комфортних умовах. 

Не всі дитячі садки нашого міста мають укриття. На сьогодні працює три  дошкільних заклади в очному режимі. З огляду  на це, на базі  ЗДО № 12 «Журавлик», з 28 жовтня,   для дітей, які не охоплені очною формою  здобуття дошкільної освіти,  організовано  роботу дошкільних груп та  групи для дітей з особливими освітніми потребами з дистанційною формою навчання.

Для  тих, хто перебуває  в безпечних  місцях  та  має доступ  до Інтернету, педагоги ЗДО пропонують  онлайн-ігри, ігрові  вправи та  завдання, пізнавально-розважальні заняття відповідно до вимог  Державного стандарту дошкільної  освіти.

На  платформі Telegram-каналу  «Sadik-studio online» - онлайн-садочок https://t.me/Sadikstudio_online   кожного дня о 20:00 розміщується розклад з різними видами пізнавальної діяльності для дошкільнят   на наступний день із необхідними матеріалами до заняття та за 15 хв. до кожного заняття (згідно розкладу) виходить анонс з посиланням на прямий ефір у ZOOM.   

Для тих, хто не зміг відвідати якесь із занять онлайн, є можливість  переглянути їх у записі на ютуб-каналі  (https://www.youtube.com/channel/UCmfyNwEzccm4wegM-h_kJrw) через  певний  час. Щовечора  пропонуємо казку, яка стане   у нагоді   батькам  для  спілкування з їх  малятком.

За короткий час педагоги дошкільних закладів змінили свої традиційні професійні функції, знайшли засоби підтримання зв’язку з дітьми та батьками, опанували онлайн-програми, навчилися знімати і монтувати відеоролики, не маючи  достатньо спеціального обладнання. 

Формат онлайн-занять дошкільнят передбачає безпосередню участь батьків. Таким  чином,  педагоги допомагають батькам організувати пізнавальну діяльність з дітьми в режимі віддаленого освітнього процесу, забезпечуючи можливість щоденного супроводу, що відбувається в домашніх умовах, і долучення до нього за потреби. 

Два тижні  онлайн-взаємодії переконують, що,  як би довго не тривала   війна, лічбу, уміння виконувати звуковий аналіз, розв’язувати задачі та приклади, цифри і склад числа та багато іншого діти обов’язково опанують.

Сьогодні головне - допомогти дорослим і малюкам перебувати в гармонії, перейматися важливим - емоційним станом тих, хто поряд, підтримувати один одного. Батькам - зігрівати любов’ю малят і своїм прикладом вчити дарувати любов навзаєм. Приємно і з користю проводити спільний час: спілкуватися, гратися, читати книжки, обмінюватися враженнями, дивуватися звичним речам, знаходити перлинки-секрети у звичайнісіньких предметах довкола.

Відділ освіти міської ради 


Прес-служба СМР - 07.11.2023.