Logo

Telegram
Facebook

Порядок оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС у 2017 році


До 2017 року на рівні держави діяв порядок забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до 1 категорії та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, шляхом видачі санаторно-курортних путівок. Про це повідомили в міському управлінні праці та соціального захисту населення міської ради.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 № 854 затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних кошів, виплати грошової компенсації громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, який передбачає новий механізм надання послуг із санаторно-курортного лікування та повністю замінює раніше діючий порядок.

За інформацією виконуючої обов'язки начальника міського управління праці Раїси Чорної, з поточного року оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюватиметься шляхом надання державою щорічної грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортної путівки, шляхом безготівкового перерахування коштів санаторному закладу.

Розмір грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортної путівки складає для осіб, віднесених до 1 категорії - 5250,0 грн., для дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою - 10840,0 грн.

Громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, обирають право перебувати на обліку за одним із них.

Запроваджений порядок - складний механізм, однак він суттєво підвищує адресність надання послуг з санаторно-курортного оздоровлення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, передбачає вільний вибір пільговиком санаторно-курортного закладу, з урахуванням індивідуальних потреб, а, також, буде сприяти прозорості ринку послуг з санаторно-курортного лікування і максимальному підвищенню ефективності використання бюджетних коштів.

Направлення постраждалих громадян до санаторного закладу здійснюватиметься на підставі укладеного тристороннього договору між управлінням праці та соціального захисту населення, санаторно-курортним закладом та особою постраждалою від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка направляється на оздоровлення.

Міністерством соціальної політики України буде опрацьовано та затверджено перелік базових послуг, які мають надаватися санаторними закладами громадянам відповідно до медичних рекомендацій та входити до вартості путівки.

Крім права самостійного вибору санаторно-курортного закладу новим порядком передбачено введення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування. Вказана норма набере чинності з 1 січня 2018 року.

Для отримання більш детальної інформації необхідно звертатися до управління праці та соціального захисту населення міської ради за адресою: м. Синельникове, вул. Довженка, 36, кабінет 4.


adm. - 10.02.2017.