Logo

Telegram
Facebook

Поради лікарів при аномальній спеці


Аномальна спека створює ризики для здоров’я. Особливу обережність слід проявляти людям, які мають патологію серцево-судинної системи (ССС). У групі ризику люди старше 55 років, маленькі діти до 3 років, люди, які мають хронічні захворювання. Зв’язок між спекою та ССЗ найпряміша. У період спеки найчастіше виникають: інфаркти, інсульти, відбувається загострення ішемічної хвороби серця (ІХС), гіпертонії. Організм втрачає багато рідини і мінеральних солей – калію, магнію та ін. Кров згущується, збільшується ризик утворення тромбів.

Під час сильної спеки у людей збільшується частота серцевих скорочень, підвищується, а потім падає артеріальний тиск, частішає дихання, рефлекторно розширюються судини шкіри і периферичні судини, температура шкіри підвищується, набрякають ноги, згущується кров, зростає ймовірність утворення тромбів. Особливо шкідливі для здоров’я різкі температурні скачки. Перший час роботі серця допомагають резервні сили організму, але вони не безмежні. Тривала теплова атака може погіршити самопочуття людей із «слабким серцем» і підвищеною метеочутливістю, викликати теплове «виснаження», тепловий удар, в групах високого ризику можливий навіть летальний результат.

У спеку необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

•        по можливості не виходьте на вулицю або обмежте час перебування на вулиці;

•        уникайте прямих сонячних променів. Краще перебувати в тіні;

•        носіть світлий просторий одяг з натуральних тканин;

•        носіть головний убір, особливо це стосується осіб старше 55 років.  Парасолька також прекрасно захищає від сонячних променів;

•        поменше проводьте часу за кермом, особливо тих машин, які не обладнані кондиціонером;

•        вживайте фрукти, це основний постачальник мінеральних солей і вітамінів;

•        купання – це хороший спосіб охолодити організм. Тільки слід дотримуватися правил купання і ні в якому разі не вживати алкоголь;

•        не охолоджуйте занадто повітря в оселі кондиціонером або вентилятором;

•        не варто збільшувати фізичне навантаження. Спека це вже навантаження на ССС;

•        особам, які страждають на серцево-судинні та легеневі захворювання, не рекомендується користуватися міським транспортом в спекотний час доби.

•        лікарі радять уникати влітку вживання алкоголю, особливо це стосується важких алкогольних напоїв;

•        хворим із захворюваннями серцево-судинної системи необхідно чітко виконувати рекомендації лікаря і вчасно приймати призначені медикаменти. Людям, що страждають на артеріальну гіпертонію, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск. Хворим на цукровий діабет потрібно стежити за рівнем цукру в крові;

•        особам, які приймають антибіотики, хіміотерапевтичні препарати категорично не рекомендується перебувати на сонці, так як деякі  препарати підвищують чутливість до ультрафіолету;

•        в жарку погоду слід випивати близько 2-2,5 літра рідини невеликими порціями через кожні 20-30 хв., хворим на ССЗ кількість рідини коригується залежно від важкості їх стану. Тамувати спрагу краще прохолодними, а не холодними, напоями: кип’яченою водою, негазованою мінеральною водою, зеленим чаєм, соками, але не кавою, солодкими напоями або пивом;

•        можна обтирати шкіру мокрими серветками або рушником;

•        скорочуємо калорійність раціону. Потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5%, а отже, нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа;

•        не рекомендується вживати жирне м’ясо, торти, млинці та олів’є, налягаємо на овочі, фрукти і молочні продукти. Однак це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від жирів;

•        дієтологи рекомендують зміщений режим харчування, коли основні прийоми їжі переносяться на прохолодну пору доби. Снідати краще якомога раніше – в 6-7 ранку. Обід – до настання полуденної спеки, в                     11-11: 30. Вечеря – о 18:00. Бажано харчуватися часто, малими порціями;

•        вживайте помірну кількість риби, трохи м’яса, йогурти, оливкову олію, картоплю, горіхи, овочі, фрукти, зелень;

•        під час літньої спеки найпростіше влаштовувати собі розвантажувальні дні, проведені на воді, фруктах, овочах, салатах;

•нагадуємо, що у спеку ми частіше звичайного схильні до різних кишкових інфекцій, тому необхідно дуже ретельно мити фрукти, овочі і зелень. Продукти зберігати в холодильнику. Не вживати кондитерські вироби з кремом, обмежити вживання інших солодощів.

 

Використовуючи ці прості заходи профілактики, можна легше перенести спекотні дні та уникнути погіршення стану здоров’я. 

 

Бережіть свій скарб – своє здоровя!

 

Відділ охорони здоров'я міської ради

 


Прес-служба СМР - 09.07.2024.

Українська
Англійська