Logo

Telegram
Facebook

На захисті прав учасників АТО


У міській раді відбувся «круглий стіл» на тему: «Соціальний та правовий захист учасників АТО: реалії, перспективи, взаємодія».

У заході взяли участь: секретар міської ради Олена Заіка, заступник міського голови Тетяна Кучерук, заступник голови Синельниківської районної державної адміністрації Сергій Бірюков, начальник Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексій Корж, представники Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Синельниківського бюро правової допомоги, органів соціального захисту населення, медицини, служби зайнятості, Пенсійного Фонду України, військкомату, члени громадської організації «Ветеранів АТО та учасників бойових дій Синельниківщини», громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня».

Від імені міської влади присутніх привітала секретар міської ради Олена Заіка, яка подякувала всім гостям та учасникам «круглого столу» за участь у заході, за щоденну копітку працю, спрямовану на розв’язання проблемних питань воїнів, які повертаються додому після виконання військового обов’язку, побажала плідно попрацювати і цього дня.

Під час засідання представники різних установ та організацій доповіли про роботу за напрямком діяльності, зокрема щодо: санаторно-курортного лікування учасників АТО міста та району, їх медичного забезпечення та реабілітації, порядку нарахування пенсій учасникам АТО та членам їх сімей, шляхи повернення демобілізованих воїнів до продуктивної зайнятості, отримання безоплатної правової допомоги. Надали дієві пропозиції начальнику Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексію Коржу для врегулювання окремих питань на законодавчому рівні.

Присутні на зустрічі учасники АТО, представники громадських організацій мали можливість поставити запитання представникам влади, медицини, центру зайнятості, на які отримали вичерпні відповіді.

Вікторія Дубовенко, представник «Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня», презентувала «Пам’ятку учасникам АТО», розроблену спільно з фахівцями відповідних міністерств, в якій зібрана базова інформація щодо пільг, прав і соціальних гарантій воїнів АТО, а також надано рекомендації щодо порядку дій в певних ситуаціях.

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Жанна Оберемченко наголосила, що міська влада всіляко сприяє вирішенню проблемних питань учасників антитерористичної операції. Аби військові мали змогу максимально швидко і результативно розв’язати будь-які проблеми, у перший понеділок кожного місяця в приміщенні міської ради організована робота спеціалістів різних служб, які проводять прийом ветеранів АТО та членів їх сімей одночасно.

Безоплатну правову допомогу воїни АТО можуть отримати і через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги. Про це повідомив присутнім представник Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Микола Юрчук. Ветерани війни мають право на адвоката за рахунок держави у межах соціального захисту.

Підводячи підсумки «круглого столу», зроблено висновок, що нагальні питання воїнів АТО та членів їх сімей можна вирішити лише спільними зусиллями служб, що займаються питаннями соціального та правового захисту прав захисників суверенітету та цілісності рідної держави.


adm. - 23.02.2017.