Logo

Telegram
Facebook

Міський голова Дмитро Зражевський: "Я дякую кожному жителю нашої громади!"


На долю нашого покоління випало надскладне випробування – повномасштабна війна з рф. З перших днів великої війни синельниківці стали активними учасниками визвольної боротьби. За мир і свободу України, майбутнє своїх дітей та онуків.

Добровольці, військові, призвані з нашого міста, комунальники, енергетики, рятувальники, правоохоронці, медики, освітяни, держслужбовці, посадові особи місцевого самоврядування, підприємці, працівники різних підприємств, соціальних служб, культури, спортсмени,  учні навчальних та позашкільних закладів,  квартальні комітети, волонтери та всі небайдужі пересічні громадяни -  наша потужна команда, яка допомагає  Україні боротися з рашистськими окупантами.

Закумулювавши всі сили, ми продовжили свою роботу в нових реаліях – при воєнному стані. Основними напрямками нашої діяльності стали: допомога армії, внутрішньо перемішеним особам, забезпечення безперебійної життєдіяльності міста.

Об’єднані  вірою у Перемогу.

Велика біда об’єднала людей. Українці стали  великою  єдиною родиною. Синельниківці - частина цієї міцної незламної  родини.

Наше місто з перших днів повномасштабного вторгнення  російської федерації почало приймати вимушених переселенців із районів проведення бойових дій. Тільки у 2022 році наша громада прихистила 2741 особу.

Відповідно до потреб переселенців, установами та закладами міста надавались освітні послуги у навчальних закладах, медичні, послуги з обслуговування на дому, інформаційно-консультативні, з працевлаштування.

Центром гуманітарної допомоги для переселенців став міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Паралельно міською владою було відкрито ще три волонтерські пункти в різних  районах міста.

Кожного дня, з ранку до вечора, не вичерпувався людський потік  до цих пунктів. Жителі міста ділилися всім, чим могли. Завдяки небайдужим синельниківцям переселенці мали можливість облаштуватися на новому місці.

Різні види гуманітарної допомоги: продуктові набори, одяг, взуття, засоби гігієни, інше внутрішньо переміщені особи отримували від громадської організації «Проліска», що працює при підтримці УВКБ ООН, благодійної організації «Help IAg», благодійного фонду «Янголи спасіння», Міжнародної організації міграції (МОМ), міжнародної гуманітарної організації «WCK», Товариства Червоного Хреста України. Правову  і психологічніу допомогу - від БФ «Право на захист».

 Соціальну послугу екстренно-кризового втручання: психологічну, консультаційну, інформаційну, а також гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним сім’ям з дітьми,  сім’ям,  які опинилися в складних життєвих обставинах, надавав і продовжує надавати Синельниківський міський  центр соціальних служб.

Синельниківці сплотилися, надаючи допомогу нашій армії. Осередками волонтерського руху були і залишаються навчальні заклади міста. Трудові колективи активно долучаються до надання допомоги як переселенцям, так і військовим.

Працівники ліцеїв, садочків, ДЮСШ, ЦДЮТ, ІРЦ плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, збирають посилки і передають допомогу воїнам, які знаходяться на передових рубежах, боронячи рідну землю.

Колективи донатять на безпілотні літальні апарати, рації, автозапчастини, тепловізори, термоодяг, дощовики, балаклави  для військових. Педагоги разом з дітьми та їх батьками, пишуть листи воїнам, роблять обереги.

Завзято включилися у волонтерську діяльність з перших днів війни і працівники культури. Викладачі школи мистецтв, бібліотекарі, майстри плели маскувальні сітки, теплі шкарпетки, шили подушки й наволочки.

Активно працюють клуб «Синельникове – місто творчих людей»,  клуб вишивальниць «Муліне», команда «Синельниківські берегині», майстри швейної справи.

Неоціненний вклад у підтримку переселенців, військових частин внесли і вносять жителі міста,  об’єднані у благодійні організації:  БО «БФ Мрія у долонях» БО «БФ Добробуд 2022» «Благодійний фонд «Паляниця Синельниківщини» БО БФ «Нове життя»БФ «Дихання сердець», Волонтерський центр «Надія».

Окремі вагомі блоки допомоги продовжують надходити від підприємств міста, установ, бізнесу, різних громадських організацій, релігійних громад.

Розумію, що назвати всіх – просто нереально. Якщо сказати, що сьогодні кожен житель нашої громади - волонтер, це буде правильно. Хтось плете, хтось малює, хтось донатить, доставляє на передову все, що зібрано у найкоротший термін, аби допомогти нашим воїнам чи вимушеним переселенцям, громадянам з числа незахищених категорій.  

Щира подяка всім за небайдужість, активну громадянську позицію, безкорисну невтомну працю!

В умовах війни, при постійних обстрілах критичної інфраструктури, перебоях зі світлом та водою, приступили до реалізації важливої першочергової задачі – забезпечення городян альтернативними джерелами водопостачання. Склали програму по  облаштуванню в місті громадських (комунальних) криниць. На сьогоднішній день встановили вже 7: на території медзакладів, в місцях компактного проживання населення. До кінця року плануємо збудувати ще  4.

Вода у криницях є технічною. Доступ вільний.

Створили банк колодязів і свердловин. Їх у нас понад 130. Розміщені вони, в основному, на приватних територіях та підприємствах.  Власники криниць дали згоду на користування водою іншими громадянами у разі відсутності по місту води протягом тривалого часу.

Через аварійний стан водопроводу по вулиці Новоукраїнська, у 2023 році водяники завершують роботи з реконструкції водопровідної мережі від перехрестя  вулиці Коцюбинського – Армійська до перехрестя Новоукраїнська  -Музейна. Буде замінено 1 800 м сталевого зношеного водогону на поліетиленовий.

На завершальному етапі роботи із заміни аварійної ділянки водопровідної мережі по вулиці Паркова (від вул. Харьківська до вул. Довженка), яка забезпечуватиме водопостачання 24 житлових будинків по вул.Паркова, а також живитиме водопроводи вул. Щабельського і Центральної, та переходить в закільцювання з мережею по вул. Довженка.

Щоб пережити зиму, для підтримки  громадян у разі тривалого знеструмлення міста, в зимовий період в місті були обладнані Пункти незламності. Це – своєрідні островки тепла, стабільності, нашої єдності.  Вони були призначені для тимчасового перебування, функціонували цілодобово і безкоштовно.

3 стаціонарні пункти були розгорнуті в ліцеях №1, №2, №4. Пересувний Пункт незламності у наметі встановили рятувальники. Міні-пункт обладнали на мікрорайоні біля магазину «Овочі-фрукти» та  «Верхнього» гастроному підприємці.

Пункти незламності - з освітленням, водою, аптечками. Тут можна було зігрітися, підживити мобільні пристрої, випити чаю. У стаціонарних пунктах працював  інтернет, кімнати  “матері та дитини”, були місця для маломобільних громадян.

Наступний аспект - створення безпечних умов для учасників освітнього процесу. Провели велику роботу. Згідно вимог чинного законодавства, облаштували найпростіші укриття в усіх ліцеях міста: відремонтували підвальні приміщення,  придбали господарчі товари, генератори, лави, ліхтарі. Це дозволяє нашим ліцеям працювати в змішаному режимі за умови безпекової ситуації. 

Підготували найпростіші укриття для відкриття груп у двох  дошкільних навчальних закладах міста. Завершуємо роботи по облаштуванню укриття ще в одному садочку.

Турбота про здоров’я наших громадян, створення належних умов для надання медичних послуг є пріоритетом роботи влади за будь-яких обставин.

Після капремонту влітку 2023 року відкрили амбулаторію загальної практики сімейної медицини №2 Синельниківського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Тепер це – сучасний заклад медицини в нашому місті, з комфортними умовами для перебування пацієнтів, роботи медиків. Тут затишно і охайно. А ще – просторо, світло, буде тепло в холоди. Є всі умови для людей з обмеженими фізичними можливостями, що дуже важливо.

Амбулаторію відремонтували та модернізували коштом Уряду Німеччини при співфінансуванні міської громади в рамках проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури – поліпшення первинної сільської медицини» Українського фонду соціальних інвестицій.

З 01 серпня цього року в дружній колектив амбулаторії влилися нові працівники: лікар-терапевт та лікар-педіатр.

Провели заміну системи опалення в амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 3.

Тривають роботи по облаштуванню найпростішого укриття в амбулаторії №1.

Для покращення умов прийому пацієнтів у міській лікарні завершили капітальний ремонт трьох поверхів та сходин поліклініки.

Велика робота  проведена по облаштуванню  підвального  приміщення лікарні, як найпростішого укриття.

Медичний заклад отримав нове обладнання. Для лікарні за кошти громади придбали реанімобіль. Нову спецтехніку лікарі використовують для перевезення хворих важкої складності до обласної лікарні. Сучасна медична автівка на базі Citroen для цього обладнана всім необхідним. Медпрацівники щохвилини можуть спостерігати за станом пацієнта, стабілізувати його, а якщо треба – проводити реанімаційні дії безпосередньо в кареті швидкої. 

Для забезпечення громадського порядку та громадської безпеки, поліпшення стану криміногенної ситуації, для наших правоохоронців коштом громади придбали нове авто - патрульну машину. Спецмашина слугуватиме для патрулювання міста, покращення оперативності реагування на звернення громадян та для використання в службовій діяльності.

Продовжуємо роботи з відновлення аварійних ділянок асфальтованих доріг міста. У цьому році відремонтували близько 8 тис.кв.м доріг.

Провели роботи щодо запобігання підтоплень територій Синельникового: прочистили зливову каналізацію в центральній частині.

Завершили роботи з капітального ремонту, благоустрою парку «Центральний». Масштабні роботи встигли виконали ще до війни. Парк відремонтували за сприяння народного депутата України Сергія Северина.  Оновлений парк прикрасив місто, став центром відпочинку для дітей та дорослих.

Ввели в експлуатацію відповідно до всіх технічних вимог ліфт у першому під’їзді дев’ятиповерхівки по вулиці Миру,11.

Сучасний ліфт від українського виробника встановили на прохання мешканців під’їзду. Громадяни звернулися до міської влади і отримали підтримку ще до війни.

З метою поліпшити епізоотичний та епідеміологічний стан Синельникового, дотримуючись чинного законодавства щодо  гуманного поводження з тваринами, провели роботи по вакцинації від сказу та зниженню чисельності безпритульних собак. На це передбачили  кошти в міському бюджеті в рамках Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста на 2021-2025 роки.

Роботи провела громадська організація  «ЗООКОНТРОЛЬ» з Харкова. Організація має професійних працівників, а також необхідну матеріально-технічну базу.

 Шановні жителі міста!

 Я дякую кожному жителю нашої громади за  особистий внесок у розвиток нашого міста, майбутню Перемогу!

Вдячний  обласній військовій адміністрації на чолі з Сергієм Лисаком, голові обласної ради Миколі Лукашуку, голові районної військової адміністрації Світлані Назарчук, депутату Верховної Ради України Сергію Северину, депутатам міської ради за злагоджену роботу, спрямовану на забезпечення безперебійної життєдіяльності міста в умовах воєнного часу! А також всім партнерським організаціям, які постійно допомагають громадянам, прибулим до нашого міста з районів бойових дій, незахищеним категоріям населення.

Разом ми – велика сила!

Назавжди з нами синельниківці - полеглі у боях Герої і Героїні в різні часи нашої історії. Вони – частина наших сердець. Наша світла пам’ять.

Ми захищаємо свій дім, свою землю, пам’ятаючи ціну. І ми витримаємо це надскладне випробування, як би важко не було!

Попри труднощі,  нехай віра та любов живуть у кожному серці, кожному домі. Сили та витримки всім! Впевненості та віри! Світлої долі нашому місту під мирним небом України!

Зі святом, з ювілеєм нашого міста!

 

 


Прес-служба СМР - 21.09.2023.