Logo

Telegram
Facebook

Із семінару голів квартальних комітетів: про зміни щодо призначення субсидії, нові тарифи на воду та водовідведення


23 травня 2017 року під головуванням секретаря міської ради Олени Заіки для голів квартальних комітетів проведено семінар-нараду. У нараді взяв участь виконуючий обов’язки міського голови Володимир Яковін.

Першим у черзі денній присутні розглянули питання щодо змін в законодавстві про призначення субсидій. Світлана Бутурлакіна, начальник відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення міської ради, повідомила, що зміни затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 та почали діяти вже з 01.05.2017.

Так для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія для домогосподарств, в яких проживає одна-дві непрацездатні людини. Соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.

Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло, у кого відбулися зміни у складі сім’ї, хочуть отримати субсидію на тверде паливо, мають борги з оплати за житлово-комунальні послуги понад два місяці.

Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Новими змінами передбачена монетизація залишків невикористаних коштів субсидій на опалення.

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Порядок монетизації залишків невикористаних коштів по субсидії на газо- та електроопалення:

1.До 01 червня 2017 року комунальні організації, які надають послуги з газо- та електропостачання для індивідуального опалення, надають до управління праці та соціального захисту населення списки осіб, у яких є переплата (до 100 куб.м та 150 кВт.) станом на 01.05.2017 року.

2.До 01 липня 2017 року – обробка працівниками управління соцзахисту списків та інформування населення. Отримувачам субсидій необхідно визначитися, на який рахунок у банку будуть зараховуватися кошти.

3. З 01 липня до 01 вересня 2017 року – прийом заяв в управлінні праці та соціального захисту населення для монетизації залишків.

Заяви надавати за адресою: м. Синельникове, вул. Довженка, 36, каб. № 2, тел. для довідок : 4-21-70.

При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення.

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що управління соціального захисту населення має поінформувати громадянина. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії за наявності поважних причин.

Також Світлана Бутурлакіна зазначила, що громадяни можуть отримати субсидію на вивіз твердих побутових відходів. Для цього необхідно звернутися до абонентського відділу підприємства «Дніпрокомунтранс» та укласти відповідну угоду, після чого прийти до управління та надати заяву із зазначенням номеру особового рахунку в даній організації.

Валентин Марченко, заступник керівника Синельниківського міського комунального підприємства «Водоканал», проінформував голів квартальних комітетів про зміни тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення, затверджені відповідними Постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних.

Нові тарифи в місті Синельниковому набрали чинності з дня їх опублікуванні в газеті «Урядовий кур’єр» 12 травня 2017 року. Так мешканці багатоквартирних будинків сплачуватимуть за воду - 14,41 грн\м³ з ПДВ; за каналізацію - 9,912 грн\м³ з ПДВ. Городяни, які проживають у приватному секторі, за воду платитимуть - 13,61 грн\м³ з ПДВ; за водовідведення - 9,36 грн\м³ з ПДВ. Різниця в тарифах пояснюється включенням в них вартості повірки водяних лічильників для мешканців багатоповерхівок.

Представник «Водоканалу» зазначив, що підприємством ведеться робота щодо приведення до норм чинного законодавства питання встановлення лічильників обліку води у приватному секторі. За правилами, прилад повинен бути встановлений у ямі, при вході водяної труби у двір. Проте, є випадки, коли засіб обліку води встановлено у житлових будинках. Таким порушникам направляються попередження про усунення недоліків. У разі виникнення питань, Валентин Марченко радить абонентам звертатися до технічного відділу «Водоканалу». Кожне питання буде вирішено індивідуально.

Голови квартальних комітетів звернули увагу Валентина Марченка на таке проблемне питання як порушення городянами санітарних норм та Правил благоустрою міста в частині влаштування вигрібних ям у приватному секторі. Адже мають місце випадки, коли такі ями господарі облаштовують без відповідного дозволу та, як правило, поблизу водопровідних мереж.

Виконуючий обов’язки міського голови Володимир Яковін зазначив, що такі порушення можуть призвести до негативних наслідків та дав доручення «Водоканалу» провести огляд подвір’їв та прилеглих до них територій з метою виявлення порушників та вжиття до них заходів згідно законодавства. Також водяникам необхідно звернути увагу на несанкціоновані врізки у ливневі каналізації.

Наступним у черзі денній присутні обговорили питання щодо вивозу твердих побутових відходів з приватного сектору м.Синельникового підприємством «Дніпрокомунтранс», укладання договорів між підприємством та споживачами послуг.

Логіст підприємства Олена Карвель повідомила, що вивіз сміття проводиться три рази на тиждень практично без збоїв, на сьогоднішній день додатково по місту розміщено ще п’ять контейнерів. Проте, квартальні надали пропозиції щодо встановлення на кварталах ще близько двадцяти баків для відходів.

Голови кварткомів висловили стурбованість тим, що власники магазинів до цього часу не уклали договори на вивіз сміття, користуються контейнерами загального користування, розташованими поряд з магазинами на кварталах. Також їх турбують черги в абонентському відділі, в яких громадянам доводиться стояти по кілька годин.

Володимир Яковін дав доручення представникам «Дніпрокомунтранса» оптимізувати роботу щодо укладання договорів з населенням, створити оптимальні умови для прийому абонентів, у разі необхідності – збільшити кількість працівників. Адже єдиним підприємством, яке на сьогоднішній день має право на вивіз твердих побутових відходів у місті, є «Дніпрокомунтранс».

Про проведення в місті благодійної акції по збору коштів для реконструкції пам’ятника на братській могилі по вул.Квітневій, квартальним повідомила Катерина Іванющенко - голова ініціативної групи, керівник клубу вишивальниць «Муліне».

У зв’язку з незадовільним станом пам’ятника на честь радянських воїнів, які загинули при звільненні міста та померлих від ран у шпиталі у вересні 1943 року, цієї весни міською владою були розпочаті роботи по його реконструкції. Катерина Іванющенко зазначила, що деякі городяни виявили бажання долучитися до цього важливого проекту та вже зібрали певні кошти. Керівник ініціативної групи запросила взяти участь у благодійній акції також мешканців приватного сектору. Усі, хто бажає, може перераховувати кошти на розрахунковий рахунок Синельниківської міської ради ветеранів: р/р 26001000144767, МФО 305482, ОКПО 24997506, філіал Дніпропетровського АТ «Ощадбанк», призначення платежу: ремонт братської могили по вулиці Квітневій.

Наприкінці засідання секретар міської ради Олена Заіка, за традицією, привітала іменинників, які відзначили дні народження у період між щомісячними семінарами.


adm. - 23.05.2017.