Logo

Telegram
Facebook

Інформує Синельниківське об’єднане управління Пенсійного фонду України


В Україні як в соціальній, правовій державі - Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (статті 1, 3 Конституції України). Зазначені конституційні положення викладені в розділі ІІ Конституції України «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Тим самим право на соціальний захист віднесено до основоположних прав і свобод.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що Україна, як соціальна держава зміст і спрямованість діяльності якої визначають права і свободи людини та їх гарантії, проголосила право громадян на належні, безпечні і здорові умови праці, соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин та пенсійне забезпечення громадян.

Таким чином, конституційне право на соціальний захист включає право громадян на забезпечення їх у старості. Зокрема, пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії. Закріплюючи на конституційному рівні право на соціальний захист кожного громадянина, без будь-яких винятків, держава реалізує положення статті 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і не може бути обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статті, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками.

Система прав і свобод людини і громадянина, яка діє на сьогоднішній день в нашій країні та гарантується Конституцією України, розроблена з урахуванням міжнародно-правових стандартів в галузі прав людини до того ж принцип соціального захисту громадян втілений у ратифікованих Україною міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.

В Синельниківському об”єднаному управлінні Пенсійного фонду України Дніпропетровської області забезпечено вільний доступ громадян на отримання об’єктивної та своєчасної інформації, усіх соціальних послуг.

З метою більш повної реалізації прав громадян, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо пенсійного забезпечення, безпосередньо начальником управління, його заступниками та спеціалістами управління постійно здійснюються особисті та виїзні прийоми. Особлива увага приділяється виїзним прийомам до осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Система прав і свобод людини і громадяни, яка діє на сьогоднішній день в нашій країні та гарантується Конституцією України, розроблена з урахуванням міжнародно-правових стандартів в галузі прав людини. Принцип соціального захисту громадян втілений у ратифікованих Україною міжнародних актах, зокрема Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права 1966 року, ратифікованому Указом Президії ВРУРСР №2148 від 19.10.1973; Європейській соціальний хартії (переглянутій) 1966, ратифікованій Законом України «Про ратифікацію» Європейської соціальної хартії від 14.09.2006; Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, а також рішеннях Європейського суду з прав людини.

Зокрема, у статті 12 Європейської соціальної хартії 1996 року зазначається, що держава зобов’язана підтримувати функціонування системи соціального забезпечення, її задовільний рівень, докладати зусиль для її поступового посилення.

Синельниківське об”єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області не зупиняється на досягнутому та продовжує відповідну роботу з населенням з метою своєчасного реагування і розв’язання порушених ними питань та реалізації їх прав щодо пенсійного забезпечення.

Пенсійне забезпечення громадян з інвалідністю

Станом на 1 листопада 2016 року на обліку в Синельниківському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Дніпропетровської області перебуває 19 312 пенсіонерів із них 572 мають інвалідність.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) пенсії по інвалідності призначаються внаслідок:

  • загального захворювання;
  • каліцтва, не пов'язаного з роботою,
  • інвалідності з дитинства.

Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

Залежно від групи пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

Інвалідам І групи – 100 % пенсії за віком;

Інвалідам ІІ групи – 90 % пенсії за віком;

Інвалідам ІІІ групи – 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

Якщо виплату пенсії інваліду було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то при наступному визнанні його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п’яти років. Якщо строк більший, пенсія призначається знову на загальних підставах.

За більш детальною інформацією прохання звертатися до управління за адресою: м. Синельникове, вул. Покровська, 3а (Енгельса), приймальня громадян, каб. №1 тел.: 4-30-45.

Купрін О.В., начальник

Синельниківського об'єднаного управління

Пенсійного фонду України

Дніпропетровської області


adm. - 24.11.2016.