Logo

Telegram
Facebook

Інформація про результати діяльності Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області за 2023 рік


На виконання ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», інформую Вас про результати діяльності Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області за 12 місяців 2023 року.

Синельниківською окружною прокуратурою за 12 місяців 2023 року вжито ряд управлінських, організаційно-практичних та координаційних заходів задля посилення виконавської дисципліни, удосконалення організації роботи і управління, забезпечення ефективності прокурорської діяльності з урахуванням правового режиму воєнного стану. Загалом були досягнуті позитивні результати на всіх напрямках прокурорської діяльності, проте залишаються не вирішеними ряд проблем, в тому числі у сфері протидії злочинності.

Протягом поточного року, окружною прокуратурою забезпечено взаємодію правоохоронців при виконанні спільного рішення.

Однак, сьогодення вимагає від усієї правоохоронної системи ще більшого зосередження на виконанні покладених на нас завдань.

Насамперед, покращення криміногенної ситуації на території міста Синельникове та Синельниківського району (Васильківського та Покровського), попередження злочинних проявів, захист та поновлення прав громадян.

Завдяки вжитим скоординованим заходам, спостерігається зниження кількості зареєстрованих особливо тяжких злочинів протягом 12 місяців 2023 року на території міста Синельникове у межах Роздорської селищної територіальної громади на 100% (з 3 до 0).

Також, спостерігається зниження рівня зареєстрованих кримінальних правопорушень, передбачених ст.186 КК України у звітному періоді протягом 12 місяців 2023 року на території міста Синельникове у межах Синельниківської міської територіальної громади на 66,7% (з 3 до 1), Іларіонівської селищної територіальної громади на 25% (з 4 до 3), та Славгородської селищної територіальної громади – на 100% (1 проти 0).

Крім того, зафіксовано зниження кримінальних правопорушень у сфері незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання, збуту лісу, передбачених ст.246 КК України на території міста Синельникове, у межах Раївської, Зайцівської, Іларіонівської територіальних громад на 100% (з 1 до 0).

Крім того, зафіксовано зниження кримінальних правопорушень у сфері незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання, збуту лісу, передбачених ст.246 КК України на території міста Синельникове, у межах Іларіонівської – на 66,7 (з 3 до 1), Роздорської селищних територіальних громад – на 100% (з 2 до 0), Славгородської селищної територіальної громади – також на 100% (з 2 до 0).

По місту Синельникове, Синельниківському (Покровському та Васильківському) районі, зважаючи на вжиті заходи координаційного характеру, протягом 12 місяців 2023 року збільшилась кількість вчинених неповнолітніми кримінальних правопорушень (з 7 у 2022 році до 9).

Завдяки вдалій організації діяльності прокурорів Синельниківської окружної прокуратури щодо здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних проваджень, а також слідчих та дізнавачів Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області та його відділень №1 та №5, окружною прокуратурою забезпечено направлення до суду 317 обвинувальних актів, з яких 27 з угодами про визнання винуватості. За 12 місяців 2023 року кількість повернутих обвинувальних актів залишилась незмінною (1 проти 1).

В результаті проведеної роботи, протягом 12 місяців 2023 року окружною прокуратурою до суду направлено 6 кримінальних корупційних провадження (2022 рік – 5).

Крім того, протягом 12 місяців 2023 року окружною прокуратурою направлено до суду 16 кримінальних проваджень у сфері незаконного збуту наркотичних засобів та психотропних речовин за ст.307 КК України (у 2022 році – 3).

Збільшилась кількість скерованих до суду кримінальних проваджень у земельній сфері (3 проти 2).

Протягом поточного року окружною прокуратурою до суду направлено 4 кримінальних провадження у бюджетній сфері (2022 рік – 3).

При забезпеченні виконання конституційної функції з підтримання публічного обвинувачення в суді, прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь у 491 судових засіданнях у кримінальних провадженнях, з яких у 203 із ухваленням вироків. На підставі угод про визнання винуватості винесено 46 вироків.

Так, при здійсненні процесуального керівництва досудовим розслідуванням збільшилась кількість скасованих незаконних постанов про закриття кримінального провадження – 241 (185 - у 2022 році), наданих вказівок – 381 (223 – у 2022 році).

Необхідно зазначити, що з метою недопущення ухилення винних осіб від кримінальної відповідальності, Синельниківською окружною прокуратурою подано до суду (погоджено) 104 клопотання про обрання запобіжного заходу під час проведення досудового розслідування кримінальних проваджень. Із загальної кількості клопотань 64 – тримання під вартою, що становить майже 65,7% від загальної кількості.

Крім того, результатом використання Синельниківською окружною прокуратурою координаційних повноважень щодо переорієнтування територіальних органів Національної поліції на використання негласних слідчих (розшукових) дій для досягнення цілей кримінального провадження, стало погодження прокурорами окружної прокуратури 38 клопотань слідчих органів поліції про проведення НСРД у кримінальному провадженні та внесення прокурорами особисто до суду – 48 клопотань, протягом 12 місяців 2023 року. За результатами розгляду клопотань слідчих, погоджених прокурором та клопотань прокурора про проведення НСРД у кримінальному провадженні, судом задоволено 54 клопотання.

Протягом 12 місяців 2023 року прокурорами Синельниківської окружної прокуратури розсекречено 37 результатів НСРД проведених за клопотаннями слідчого, прокурора.

Також, окружною прокуратурою проведено результативні перевірки додержання вимог Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» при проведенні оперативно-розшукових заходів щодо розшуку осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, суду та безвісно відсутніх осіб, які перебувають у проваджені територіальних підрозділів Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області. За результатами розгляду документів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 працівника поліції, перевірено 260 оперативно-розшукових справ, надано 66 письмових вказівок.

Синельниківською окружною прокуратурою за 12 місяців 2023 року в ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 12 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 29 службових осіб, скасовано 2 акти посадових осіб колонії, розпочато 2 кримінальних провадження. Крім того, прийнято участь у 179 засіданнях щодо вирішення судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.

Завдяки належній організації роботи щодо здійснення процесуального керівництва під час досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення в суді упродовж зазначеного періоду не допущено фактів незаконного затримання і притягнення осіб до кримінальної відповідальності, також відсутні порушення прав  громадян при обранні запобіжних заходів, проведенні негласних слідчих (розшукових) дій та під час здійснення судового провадження. Тобто забезпечено виконання одного із головних пріоритетних напрямків прокурорського нагляду щодо недопущення порушень конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Протягом 12 місяців 2023 року Синельниківською окружною прокуратурою вжито додаткових заходів представницького характеру на захист інтересів держави.

Так, протягом вказаного періоду Синельниківською окружною прокуратурою у порядку представництва розпочато 8 кримінальних проваджень, із них: 5 у бюджетній сфері, 1 з питань державної та комунальної власності, 1 у сфері охорони навколишнього природного середовища та 1 з питань земельних відносин.

Окрім цього, окружною прокуратурою всього заявлено у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві 12 позовних заяв на загальну суму 1 840 108 тис. грн. та 5 апеляційних скарг (1 у сфері земельних відносин та 4 у сфері державної комунальної власності).

Зокрема, у бюджетній сфері заявлено 3 позови на суму 192 тис. грн.,
у земельній сфері заявлено 5 позовних заяв на загальну суму 1 772 248 тис. грн., у сфері охорони навколишнього природного середовища – 3 позови на суму 67 668 тис. грн.

Так, у бюджетній сфері пред’явлено 3 позовні заяви:

1. 17.03.2023 Синельниківською окружною прокуратурою подано позовну заяву до Господарського суду Дніпропетровської області в інтересах державі в особі Виконавчого комітету Раївської сільської ради до громадянина Р., третя особа, що не заявляє самостійних вимог Раївський ліцей Раївської сільської ради про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням у сумі 174,9 тис. грн. 18.05.2023 ухвалою провадження у справі зупинено до набрання законної сили судовим рішенням у справі за обвинуваченням громадянина Р., у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

2. 26.06.2023 Синельниківською окружною прокуратурою подано до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області позовну заяву  в інтересах Національної служби здоров’я України до громадянина П. про відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину у розмірі  5,950 тис. грн. Рішенням від 13.10.2023 вказаний позов прокурора задоволено, на теперішній час судове рішення перебуває на виконанні.

3. 02.06.2023 до Господарського суду Дніпропетровської області подано позов керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області  в інтересах держави в особі Державної служби України з безпеки на транспорті до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговим транспортним засобом у сумі 11 082,48 грн., розрахованої за Актом про перевищення транспортним засобом нормативних вагових параметрів. Позовна заява задоволена. Рішення суду виконано добровільно.

У земельній сфері пред’явлено 5 позовних заяв:

1. 24.05.2023 Синельниківською окружною прокуратурою  Дніпропетровської області подано до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області позовну заяву в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області до громадянки російської федерації про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації. 19.12.2023 вказаний позов прокурора судом задоволено, на теперішній час рішення перебуває на виконанні.

2. 07.06.2023 до Господарського суду Дніпропетровської області подано позов керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області  в інтересах держави в особі Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до громадян Г. та М.  про визнання недійсним договору суборенди, розірвання договору оренди, повернення земельної ділянки водного фонду, площею 118,5346 га. 07.11.2023 позовну заяву задоволено частково. Триває розгляд в суді апеляційної інстанції.

3. 09.06.2023 до Васильківського районного суду Дніпропетровської області подано позов керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області  в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області до громадянки російської федерації про припинення права власності на 1/8 частини земельної ділянки, площею 5,921 га шляхом її конфіскації. Триває судовий розгляд.

4. 19.06.2023 до Покровського районного суду пред’явлено позов в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до громадянки російської федерації про припинення права власності на земельну ділянку площею 0,0228 га шляхом конфіскації, ціна позову – 3391 грн., рішенням суду від 22.11.2023 вказаний позов прокурора задоволено, на теперішній час судове рішення перебуває на виконанні.

5. 30.12.2022 до Покровського районного суду пред’явлено позов в інтересах держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації – військової адміністрації, громадянина С. та Покровської селищної ради, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору – ДП «Новомосковське лісове господарство» про визнання незаконним та скасування рішення, усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 0,5 га шляхом її витребування. На теперішній час судовий розгляд триває.

У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено 3 позовні заяви:

1. Синельниківською окружною прокуратурою подано до Синельниківського міськрайонного суду позовну заяву в інтересах держави в особі Славгородської селищної ради до громадянина Т. про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища на загальну суму 36017,19 грн. Рішенням набрало законної сили 17.10.2023 позов задоволено, на сьогоднішній день справа перебуває на виконанні.

2. 08.08.2023 до Васильківського районного суду Дніпропетровської області подано позов керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації до Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області та громадянина М.  про  визнання незаконним пунктів рішення селищної ради, визнання договору купівлі-продажу недійсним та витребування земельної ділянки, площею 2,0 га. Триває судовий розгляд.

3. 31.08.2023 до Васильківського районного суду Дніпропетровської області подано позов керівника Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації до Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області та громадянина М.  про визнання незаконним пунктів рішення селищної ради, визнання договору купівлі-продажу недійсним та витребування земельної ділянки, площею 2,0 га. Триває судовий розгляд.

Крім цього, внесено 5 апеляційних скарг на рішення, 1 на захист інтересів держави у сфері земельних відносин та 4 апеляційних скарги на захист інтересів держави з питань державної та комунальної власності.

У сфері земельних відносин подано 1 апеляційну скаргу:

- 23.01.2023 Синельниківською окружною прокуратурою подано апеляційну скаргу до Дніпропетровського апеляційного суду в інтересах держави в особі Славгородської селищної ради до громадянки В. про скасування рішення Синельниківського міськрайонного суду від 08.04.2022 задоволено позов громадянки В. до Славгородської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, визнано за громадянкою В. право на земельну частку (пай), розміром 5,73 умовних кадастрових гектар із земель колективного сільськогосподарського підприємства Синельниківського району Дніпропетровської області, відповідно до державного акту на право колективної власності. 10.05.2023 апеляційну скаргу прокурора задоволено у повному обсязі та скасовано зазначене вище рішення, на сьогоднішній день справа перебуває на виконанні.

У сфері захисту інтересів держави з питань державної та комунальної власності подано 4 апеляційні скарги:

1. 26.05.2023 Синельниківською окружною прокуратурою внесено апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду в інтересах держави в особі Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області на рішення Покровського районного суду Дніпропетровської області від 22.02.2021, яким задоволено позов громадянина К. до громадянки К. про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя. Постановою Дніпровського апеляційного суду від 28.06.2023 вказану апеляційну скаргу прокурора  задоволено.

2. 14.07.2023 Синельниківською окружною прокуратурою внесено апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду в інтересах держави в особі Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області на рішення Покровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2020, яким задоволено позов громадянки Н. до громадянина Н. про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя. Постановою Дніпровського апеляційного суду від 14.11.2023 вказану апеляційну скаргу прокурора задоволено.

3. 14.07.2023 Синельниківською окружною прокуратурою внесено апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду в інтересах держави в особі Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області на ухвалу Покровського районного суду Дніпропетровської області від 20.05.2019, яким задоволено позов громадянки М. до громадянина Г. про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя. Постановою Дніпровського апеляційного суду від 04.10.2023 вказану апеляційну скаргу прокурора задоволено.

4. 14.07.2023 Синельниківською окружною прокуратурою внесено апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду в інтересах держави в особі Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області на рішення Покровського районного суду Дніпропетровської області від 04.08.2021, яким задоволено позов громадянки П. до громадянина П. про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя. Постановою Дніпровського апеляційного суду від 15.11.2023 вказану апеляційну скаргу прокурора задоволено.

Залишок невиконаних судових рішень на загальну суму 1417 тис. грн. Виконано судових рішень на суму 305 тис. грн.

За результатами представницької діяльності у сфері охорони дитинства пред’явлено до суду 1 позов у цивільному судочинстві про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням на суму 175 тис. грн. Забезпечено реальне виконання 1 судового рішення на суму 30 тис. грн. (або 100%).

За результатами представницької діяльності у сфері охорони дитинства зареєстровано 2 кримінальних провадження: за фактом заволодіння бюджетними коштами при закупівлі відділом освіти Синельниківської міської ради генераторів за завищеними цінами (ч. 4 ст. 191 КК України); за фактом зловживання своїм службовим становищем посадовими особами окремих бюджетних установ Синельниківського району, що виразились у наданні переваги під час проведення процедури закупівель та укладання договорів на поставку продуктів харчування до закладів освіти певним суб’єктам підприємницької діяльності (ч. 1 ст. 364 КК України).

Також повідомляю, що протягом 12 місяців 2023 року до окружної прокуратури надійшло 218 звернень. З них 103 вирішено по суті, 77 – направлено до інших відомств та прокуратур, повернуто заявникам або залишено без розгляду.

На особистому прийомі прийнято 8 громадян, з них 4-х в’язнів – керівником окружної  прокуратури.

Більшість вирішених звернень стосується питань досудового розслідування.

Для висвітлення своєї діяльності окружною прокуратурою здійснено 94 виступи в засобах масової інформації, з них: друковані медіа – 29, аудіовізуальні медіа – 16, онлайн-медіа – 21, Інтернет – 28.

Інформація в органи влади – 26.

За звітний період надано для оприлюднення на офіційному вебсайті обласної прокуратури 15 виступів, з них розміщено на вебпорталі Офісу Генерального прокурора – 13.

 За інформацією Синельниківської окружної прокуратури       


Прес-служба СМР - 21.03.2024.