Logo

Telegram
Facebook

Інформація про результати діяльності Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області за 12 місяців 2021…


Синельниківською окружною прокуратурою за 12 місяців 2021 року вживався комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію функцій, покладених на органи прокуратури. Загалом були досягнуті позитивні результати на всіх напрямках прокурорської діяльності, проте залишаються не вирішеними ряд проблем, в тому числі у сфері протидії злочинності.

Завдяки вжитим заходам, спостерігається зниження протягом 12 місяців 2021 року на території міста Синельникове рівня загальної злочинності з числа облікованих кримінальних правопорушень у звітному періоді на 57,2% (з 883 до 378), кількості зареєстрованих у 2021 році особливо тяжких злочинів на 57,1% (з 7 до 3), зменшилась кількість злочинів щодо заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень на 100% (0 проти 1), злочинів проти власності на 70,4% (з 230 до 68), з них крадіжок менше на 75,9% (з 187 до 45), грабежів менше на 92,7% (3 проти 11), у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів з метою збуту збільшилась на 25% (з 4 до 5), зменшено рецидивну злочинність на 33,3 % (з 63 до 42).

У Синельниківському районі у межах Синельниківської міської територіальної громади, Роздорської, Іларіонівської, Славгородської селищних територіальних громад, Раївськоїта Зайцівської сільських територіальних громад, спостерігається зниження рівня загальної злочинності з числа облікованих кримінальних правопорушень у звітному періоді на 43,2% (з 687 до 390), зменшилась кількість злочинів щодо заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень на 50% (1 проти 2), злочинів проти власності на 65,3% (з 124 до 43), крадіжок на 73,1% (з 104 до 28), грабежів менше на 50% (3 проти 6), розбоїв менше на 100% (0 проти 1), зменшено рецидивну злочинність на 51,1 % (з 47 до 23).

За 12 місяців 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року спостерігається значне зменшення рівня дитячої злочинності у м.Синельникове на 77,8% (з 9 осіб у 2020 році до 2 осіб у 2021 році), Синельниківського району в межах Роздорської, Іларіонівської, Славгородської селищних територіальних громад, Раївської та Зайцівської сільських територіальних громад на 83,3% (1 проти 6).

Усього протягом 12 місяців 2021 року Синельниківським РУП ГУ НП у Дніпропетровській області та його територіальними відділеннями зареєстровано 2111 кримінальних правопорушень, що на 419або на 15,3% менше, ніж за аналогічний період 2020 року (2624).

Завдяки постійному контролю за станом досудового розслідування кримінальних проваджень, протягом 12 місяців 2021 року до суду скеровано 4 кримінальних провадження, по яким прокурором скасовувалась постанова слідчого про закриття.

З метою повного викорінення негативної практики укриття кримінальних правопорушень територіальними органами Національної поліції, протягом 12 місяців 2021 року Синельниківською окружною прокуратурою до суду направлено 2 кримінальні провадження, укритих органами Національної поліції, із 19 виявлених.

Вжиті організаційно-практичні заходи сприяли належній реалізації повноважень прокурорів відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, а також інших функцій органів прокуратури.

Так, вжитими координаційними заходами органи Національної поліції переорієнтовано на розслідування актуальних кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямкахнавіть, незважаючи на майже 40 % наявність вакансій у штаті протягом всього 2021 року, за 12 місяців 2021 року збільшилась кількість направлених до суду обвинувальних актів у бюджетній сфері - 9 (за аналогічний період 2020 року - 7).

Також у 2021 році направлено до суду 6 обвинувальних актів у сфері корупційних злочинів та 4 – у сфері земельних правовідносин.

Так, у 2021 році до суду скеровано кримінальне провадження за ознаками передбаченими ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України відносно провідного бухгалтера КЗ «Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді» Раївської сільської ради Синельниківського району, яка в період з січня 2018 року по квітень 2020 року, привласнила грошові кошти, які були їй ввірені.Прокурором в рамках кримінального судочинства заявлено відповідний позов на суму 523 тис. грн.

За аналогічним фактом в кінцічервня до суду направлено ще один обвинувальний акт відносно цієї ж особи за ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, яка працювала на посаді провідного бухгалтера КЗДО «Барвінок» Раївської сільської ради та привласнила бюджетні кошти на суму 6 тис. грн. Уході судового розгляду, вказані кримінальні провадження було об’єднано в одне та за результатами розгляду, вказану особу визнано винною та призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади у державних органах та органах місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій та обов’язків, пов’язаних зі зберіганням, розпорядженням та обліком грошових коштів та матеріальна цінностей строком на 3 роки. Позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі на загальну суму 529 тис. грн.

Крім того, у 2021 році до суду скеровано кримінальне провадження за ознаками, передбаченими ч. 2 ст. 191 КК України відносно директора комунального опорного закладу загальної середньої освіти «Раївський навчально-виховний комплекс» Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, який у період з 2018 по 2020 рік, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнив бюджетні грошові кошти у сумі 174 тис. грн., які були йому ввірені. Судовий розгляд триває.

Крім того, в поточному році до суду скеровано кримінальне провадження за ознаками, передбаченими ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України відносно директора ТОВ «ВСЕБУД 4», якийшляхом внесення до актів кб-2в по виконаним роботам завідомо неправдивих відомостей привласнив кошти державного бюджету України в сумі 29 тис. грн. Кримінальне провадження закрито у зв’язку зі спливом строків давності.Прокурором поза межами кримінального судочинства заявлено позов на вказану суму.

У поточному році Синельниківським РУП ГУНП розпочато 1 кримінальне провадження процесуальне керівництво у якому здійснюється прокурорами окружної прокуратури щодо неправомірного використання майна підприємств Національної академії аграрних наук України, а саме кримінальне провадження за ч. 1 ст. 197-1 КК України, за фактом самовільного зайняття земельних ділянок на території Синельниківського району Дніпропетровської області, власником якої відповідно до документів є Синельниківська селекційно-дослідна станція Державної установи інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України. На теперішній час досудове розслідування триває.

Крім того, окружною прокуратурою активізовано роботу в протидії незаконній порубцілісу.До суду скеровано 6 кримінальних проваджень вказаної категорії. Як приклад, можна привести кримінальне провадження, де особа, здійснила незаконну порубку за допомогою бензопили 37 дерев породи «Акація», які розташовані за 2 км від с. Зайцеве на території Зайцівської територіальної громади, Синельниківського району Дніпропетровської області.Розмір матеріальної шкоди склав 146 тис. грн. Для забезпечення відшкодування збитків на майно обвинуваченого накладено арешт та прокурором в інтересах держави подано цивільний позов. В червні місяці обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні направлено для розгляду по суті до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Також окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 2 кримінальнихпровадженнях за фактом незаконного зайняття прибережної захисної смуги. У вказаних кримінальних провадженнях проведено огляди тазадокументовано факти зайняття території спільно зі спеціалістами Держгеокадастру та екологічної інспекції.

Завдяки вдалій організації діяльності прокурорів Синельниківської окружної прокуратури щодо здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних проваджень, прокуратурою забезпечено направлення до суду 319 обвинувальних актів, з яких 12 з угодами про визнання винуватості. При цьому, завдяки постійному підвищенню якості процесуальних документів, минулого року зменшилась кількість повернутих судами обвинувальних актів на 50% (з 2 до 1).

Разом з тим, протягом 2021 року значно активізовано роботу по перевірці додержання територіальними органами Національної поліції вимог Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Прокурорами в порядку нагляду перевірено 173 оперативно-розшукові справи, за результатами виявлених порушень та внесених прокурорами 4 актів реагування, не допущено порушення конституційних прав громадян шляхом скасування 1 незаконної постанови винесеної територіальним органом Національної поліції під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, надано 55письмових вказівок.

В ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 22 документи реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 40 осіб, скасовано 2 акти – накази керівництва колонії,розпочато 1 кримінальне провадження. Крім того, прийнято участь у 354 засіданнях щодо вирішення судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.

За результатами здійснення нагляду в частині додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, окружною прокуратурою виявлено факти порушення законодавства з питань охорони праці на території
ДУ «Синельниківська виправна колонія № 94» ДП «Державне підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України № 94», розташованої за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Шахтарське, упродовж 2020-2021 років та розпочато 1 кримінальне провадження за ст. 272 КК України. Досудове розслідування триває.

Крім того, протягом 2021 року Синельниківськоюокружною прокуратурою вжито заходів представницького характеру на захист інтересів держави.

З питань земельних правовідносин, екології, у бюджетній сфері щодо стягнення збитків, у сфері охорони навколишнього природного середовища та з питань державної та комунальної власності пред’явлено 18 позовних заяв на загальну суму 31 млн. 881 тис. грн.

Задоволено позовних заяв на загальну суму 31 млн. 828 тис. грн. Завдяки принциповій позиції прокуратури, у порядку добровільного виконання державі повернено земельну ділянку, розташовану на території Дубовиківської територіальної громади Синельниківського району,площею 632, 6 га вартістю 211 млн.442 тис. грн.

За результатами моніторингу незаконних судових рішень внесено 6 апеляційних скарг.

З питань земельних правовідносин пред’явлено 2 позови на суму 30 млн. 8тис. грн.Так, в інтересах Зайцівської сільської ради Синельниківського району прокуратурою пред’явлено позов до місцевого суду про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору оренди та витребування земельної ділянки площею 6,6842 га, адже реєстрація та подальші дії с земельною ділянкою відбувались незаконно на підставі вже скасованого апеляційним судом рішення Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області.Вартість земельної ділянки складає 6 млн. грн. 04.11.2021 справу розглянуто, позовні вимоги задоволено у повному обсязі.

У бюджетній сфері в червні місяці заявлено 1 позовну заявупро стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням в інтересах Синельниківської міської ради на суму 5 тис. грн. до громадянина про стягнення коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого у кримінальному провадженні, яке він проходив у КНП «Синельниківська центральна міська лікарня» Синельниківської міської ради» за фактом ДТП. Судовий розгляд триває.

Також, підготовлено та подано до суду з питань державної та комунальної власності 2 позовні заяви на суму 801 тис. грн.

Так, окружною прокуратурою заявлено позов в інтересах Зайцівської сільської ради та її виконавчого комітету до ПАТ «Укртелеком» в особі Дніпропетровської філії ПАТ «Укртелеком» про стягнення заборгованості у сумі 4727 грн. за договором оренди об’єкта нерухомості, нарахованої пені 692 грн. та зобов’язання повернути майно площею 60,1 м2 вартістю 200 тис. грн. Вказаний позов задоволено в травні 2021 року.

У сфері охорони навколишнього природного середовища прокуратурою пред’явлено – 5 позовних заяв на суму 192 тис. грн., з них задоволено на суму 159 тис. грн.

Прокуратурою пред’явлено позов про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища в інтересах Роздорської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до особи на суму 25 тис. грн. – шкода заподіяна незаконною порубкою лісу. Справу розглянуто, позов задоволено у повному обсязі.

За результатами моніторингу незаконних судових рішень внесено 6 апеляційних скарг.

Так, наприклад, рішенням Синельниківського міськрайонного суду від 30.10.2020 у справі безпідставно задоволено позов однієї особи до іншої, визнано за позивачкою право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, а саме: квартиру № 23 в житловому будинку №113 по улиці Затишній в місті Синельникове Дніпропетровської області, хоча вказана квартира є власністю територіальної громади м. Синельникове. Прокуратурою внесено апеляційну скаргу на вказане рішення, яку на теперішній час задоволено.

Протягом 2021 року виконано судових рішень на 25 млн. 648тис. грн. Протягом 2021 року подано 14 скарг на дії чи бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби.

За результатами здійснення представницької діяльності до ЄРДР внесено відомості про вчинення 8 кримінальних правопорушень, направлено до суду – 1.

У сфері захисту прав і свобод дітей в січніпрокуратурою внесено 1 позовну заяву в інтересах держави до Славгородськоїселишної ради Синельниківського району області щодо визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання відділу освіти виконавчого комітету Славгородської селищної ради Синельниківського району вжити заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами Закладу дошкільної освіти Славгородський ясла-садок № 2 «Журавочка». Провадження у справі закрито у зв’язку із виправленням суб’єктом владних повноважень оскаржуваних порушень.

Разом з тим, протягом 12 місяців 2021 року до окружної прокуратури надійшло 206 звернень. Відповідно до ст. 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 7 «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», наказу Офісу Генерального прокурора «Про призупинення проведення особистого прийому громадян» № 147 від 13.03.2020, особистий прийом громадянин не здійснювався. Розглянуто по суті 111 звернень (+10 дублетних), з них задоволено 7 звернень, до інших відомств для розгляду направлено 82 звернень, заявникам повернуто 3 звернення. Більшість вирішених звернень стосується питань досудового розслідування.

В порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» до окружної прокуратури надійшов 1 запит.

Окрім цього, прокуратурою для висвітлення своєї діяльності здійснено 91 виступ в засобах масової інформації.


adm. - 26.05.2022.