Logo

Telegram
Facebook

Інформація про результати діяльності Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області за 12 місяців 2022…


На виконання ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», інформую Вас про результати діяльності Синельниківської окружної прокуратури Дніпропетровської області за 12 місяців 2022 року.

Так, Синельниківською окружною прокуратурою протягом 12 місяців 2022 року вживався комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію функцій, покладених на органи прокуратури. Загалом були досягнуті позитивні результати на всіх напрямках прокурорської діяльності, проте залишаються не вирішеними ряд проблем, в тому числі у сфері протидії злочинності.

Сьогодення вимагає від усієї правоохоронної системи ще більшого зосередження на виконанні покладених на нас завдань.

Насамперед, покращення криміногенної ситуації на території міста Синельникове та Синельниківського району (Васильківського та Покровського), попередження злочинних проявів, захист та поновлення прав громадян.

Підвищена в останні роки координуюча роль прокуратури, спільні минулорічні заходи, взаєморозуміння у більшості питань і зустрічна ініціатива, поєднана з професійністю, заклали досить міцний фундамент для подальшого наступу на злочинність.

Так, Синельниківською окружною прокуратурою за вищевказаний період вживався комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію функцій, покладених на органи прокуратури. Загалом були досягнуті позитивні результати на всіх напрямках прокурорської діяльності, проте залишаються не вирішеними ряд проблем, в тому числі у сфері протидії злочинності.

Завдяки вжитим скоординованим заходам, спостерігається зниження облікованих кримінальних правопорушень протягом минулого року на території міста Синельникове у межах Синельниківської міської територіальної громади на 17% (з 223 до 185), Раївської - 51,6% (з 95 до 46) сільських територіальних громад, Іларіонівської - 29,2% (з 72 до 51)

Кількість зареєстрованих нетяжких злочинів на території міста Синельникове у межах Синельниківської міської територіальної громади зменшилась на 50,7% (з 71 до 35), Раївської сільської територіальної громади – на 80% (з 65 до 13), Іларіонівської селищної територіальної громади – на 58,3% (з 24 до 10), Роздорської – на 14,3% (з 7 до 6).

Кількість зареєстрованих кримінальних проступків на території міста Синельникове у межах Синельниківської міської територіальної громади зменшилась на 55,8% (з 77 до 34), Іларіонівської – на 62,5% (з 24 до 9), Роздорської селищної громади – на 33,3% (з 3 до 2).

Завдяки вжитим заходам, спостерігається зниження рівня зареєстрованих кримінальних правопорушень проти власності (ст.ст.185-198 КК України) у звітному періоді на території міста Синельникове у межах Синельниківської міської територіальної громади на 17,2% (з 116 до 96), Зайцівської – на 37,5% (з 8 до 5), Раївської сільської територіальної громади – на 32% (з 25 до 17), Іларіонівської – на 34,6% (з 26 до 17), Роздорської селищної територіальної громади – на 22,2% (з 9 до 7).

Cпостерігається зниження рівня зареєстрованих кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів без мети збуту, у звітному періоді протягом 12 місяців 2022 року на території міста Синельникове, у межах Синельниківської міської територіальної громади на 40% (з 10 до 6), Іларіонівської селищної територіальної громади – на 50% (з 16 до 8), Роздорської селищної територіальної громади – на 100% (з 1 до 0).

Завдяки вжитим заходам кількість правопорушень вчинених особами, які раніше їх вчиняли, з числа облікових у звітному періоді, зменшилась (рецидивна злочинність) аналогічна ситуація по всім громадам щодо злочинів, вчинених особами, які перебували у стані алкогольного сп’яніння.

Відмічається зниження рівня дитячої злочинності на території всіх територіальних громад Синельниківського району, що знаходяться під юрисдикцію Синельниківської окружної прокуратури (загалом з 9 до 6).

Протягом 2022 року встановлено збитків по закінченим кримінальним провадженням слідчими поліції склали 1531 тис. грн. (3549 тис. грн. – 2021 рік), з яких відшкодовано 410 тис. грн. (608 тис. грн. – 2021), пред’явлено позовів на суму 862 тис. грн. (1004 тис. грн. – 2021).

Збитки встановлені по закінченим кримінальним провадженням дізнавачами поліції склали - 856 тис. грн. (508 тис. грн. – 2021 рік), з яких відшкодовано 38 тис. грн. (88 тис. грн. – 2021), пред’явлено позовів на суму
452 тис. грн. (5 тис. грн. – 2021).

Завдяки вдалій організації діяльності прокурорів Синельниківської окружної прокуратури щодо здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних проваджень, а також слідчих та дізнавачів Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області та його відділень №1 та №5, окружною прокуратурою забезпечено направлення до суду 242 обвинувальних актів, з яких 29 з угодами про визнання винуватості. При цьому, за 12 місяців 2022 залишилась незмінною кількість повернутих судами обвинувальних актів (1).

Також упродовж звітного періоду на рівні з минулим роком до суду направлено кримінальних проваджень у земельній сфері (4).

Крім того, завдяки постійному контролю за станом досудового розслідування кримінальних проваджень, протягом 12 місяців 2022 року до суду скеровано 4 кримінальних провадження, по яким прокурором скасовувалась постанова слідчого про закриття.

Скасовано 185 незаконних постанов про закриття кримінального провадження та надано 223 вказівки.

З метою повного викорінення негативної практики укриття кримінальних правопорушень територіальними органами Національної поліції, Синельниківською окружною прокуратурою до суду направлено 1 кримінальне провадження, укрите органами Національної поліції, із 26 виявлених.

Необхідно зазначити, що з метою недопущення ухилення винних осіб від кримінальної відповідальності, Синельниківською окружною прокуратурою подано до суду (погоджено) 83 клопотання про обрання запобіжного заходу під час проведення досудового розслідування кримінальних проваджень. Із загальної кількості клопотань 42 – тримання під вартою, що становить майже 49,9% від загальної кількості.

Крім того, результатом використання Синельниківською окружною прокуратурою координаційних повноважень щодо переорієнтування територіальних органів Національної поліції на використання негласних слідчих (розшукових) дій для досягнення цілей кримінального провадження, стало погодження прокурорами окружної прокуратури 22 клопотань слідчих про проведення НСРД у кримінальному провадженні, у 1 з яких прокурором відмовлено, прокурором самостійно скеровано до суду 18 клопотань, судом погоджено 26 клопотань.

Прокурорами окружної прокуратури розсекречено 21 протокол НСРД проведених за клопотаннями слідчого, прокурора, для використання в подальшому, як доказ у кримінальному провадженні.

Також, окружною прокуратурою проведено результативні перевірки додержання вимог Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» при проведенні оперативно-розшукових заходів щодо розшуку осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, суду та безвісно відсутніх осіб, які перебувають у проваджені територіальних підрозділів Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області. За результатами розгляду документів реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 працівника поліції.

Протягом вказаного періоду прокурорами значно активізовано роботу по перевірці додержання територіальними органами Національної поліції вимог Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність»: перевірено 202 оперативно-розшукові справи, надано 66 письмових вказівок.

В ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 23 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 44 службові особи (з низ 27 службових осіб
ДУ «Синельниківська виправна колонія (№94), 13 працівників поліції), скасовано 2 акти посадових осіб колонії, розпочато 1 кримінальне провадження. Крім того, прийнято участь у 322 засіданнях щодо вирішення судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.

Завдяки належній організації роботи щодо здійснення процесуального керівництва під час досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення в суді упродовж зазначеного періоду не допущено фактів незаконного затримання і притягнення осіб до кримінальної відповідальності, також відсутні порушення прав громадян при обранні запобіжних заходів, проведенні негласних слідчих (розшукових) дій та під час здійснення судового провадження. Тобто забезпечено виконання одного із головних пріоритетних напрямків прокурорського нагляду щодо недопущення порушень конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Одним з пріоритетних напрямків діяльності сьогодення є виявлення та ефективне здійснення досудового розслідування та процесуального керівництва по кримінальним правопорушенням із категорії воєнних злочинів, пов’язаних із збройною агресією Російської Федерації проти України. Так, на території, де здійснює нагляд за досудовим розслідуванням Синельниківська окружна прокуратура, протягом 2022 року, починаючи з 24.02.2022, зареєстровано 511 кримінальних проваджень вказаної категорії, із них за ст. 110 КК України – 211 кримінальних проваджень, за ст. 438 КК України – 230 кримінальних проваджень, за ст. 115 КК України – 70 кримінальних проваджень, які після виконання першочергових слідчих дій скеровано за підслідністю.

За 12 місяців 2022 року кількість скерованих до суду кримінальних проваджень у бюджетній системі - 3, з яких 1 - за ст. 190 КК України за фактом шахрайських дій з коштами державної соціальної допомоги на суму 8 тис. грн., ще 1 – за ч.3 ст.358 КК України.

Кількість скерованих до суду обвинувальних актів про корупційні злочини - 5, з яких 4 за фактами пропозицій працівникам поліції неправомірної вигоди за ст. 369 КК України.

Кількість направлених до суду обвинувальних актів у сфері земельних правовідносин – 4.

Завдяки вдалій організації діяльності прокурорів Синельниківської окружної прокуратури щодо здійснення процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних проваджень, прокуратурою забезпечено направлення до суду 242 обвинувальних актів, з яких 5 з угодами. При цьому, за 12 місяців 2022 залишилась незмінною кількість повернутих судами обвинувальних актів (1).

Крім того, протягом 2022 року Синельниківською окружною прокуратурою вжито заходів представницького характеру на захист інтересів держави.

Всього заявлено 10 позовних заяв на суму 244 319, 000 млн грн., із них на захист інтересів держави у бюджетній сфері подано 2 позови на суму 175 000 грн.

Так, 09.02.2022 подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури у господарському судочинстві в інтересах держави в особі КНП "Синельниківська центральна міська лікарня" Синельниківської міської ради", Синельниківської РДА та Синельниківської міської ради про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ ЗБУТ» на користь Комунального некомерційного підприємства «Синельниківська центральна міська лікарня» Синельниківської міської ради» надмірно сплачених грошових коштів за спожитий природний газ у розмірі 144 863,69 грн.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 20.06.2022 позовну заяву задоволено в повному обсязі, стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОПЕТРОВСЬКГАЗ ЗБУТ» на користь КНП "Синельниківська центральна міська лікарня" Синельниківської міської ради" грошові кошти у розмірі 144 863, 69 грн.

24.01.2022 подано позов Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Синельниківської районної державної адміністрації до Смелі В.І. про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням у сумі 30 000 грн.

Крім того, зазначений позов подано на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства.

16.06.2022 позовну заяву задоволено.

Також, протягом 2022 року подано 3 позови на суму 81 000 грн. у сфері охорони навколишнього природного середовища.

29.12.2021 Синельниківською окружною прокуратурою Дніпропетровської області направлено позовну заяву про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природнього середовища в особі Васильківської селищної ради до Марченка Ю.В. на суму 27 584 грн.

Рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 01.03.2022 позовну заяву задоволено.

24.01.2022 Синельниківською окружною прокуратурою Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Великомихайлівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області подано заяву про стягнення збитків, завданих кримінальним правопорушенням до Слободян В.В. у сфері охорони навколишнього природного середовища на загальну суму 23 433,11 грн.

14.02.2022 позовну заяву задоволено.

Крім того, 14.06.2022 подано заяву Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Маломихайлівської сільської ради до Цисара С.А. про відшкодування збитків, завданих кримінальним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища (шкоди завданої незаконною порубкою дерев) на загальну суму 29 786,01 грн.

26.07.2022 рішенням Покровського районного суду задоволено позовну заяву.

Крім того, подано 3 позови на суму 241 129 000 грн. у сфері земельних відносин.

29.12.2021 до Господарського суду Дніпропетровської області подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Синельниківської РДА та Славгородської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до Мосієнко Т.С. про розірвання договору оренди земель водного фонду та повернення Славгородській селищній раді Синельниківського району Дніпропетровської області земельних ділянок з кадастровими номерами 1224881300:01:400:9001 площею 17.1004 га, 1224881300:01:402:9001 площею 11.6 га, 1224881300:01:403:9001 площею 2.7 га, загальною вартістю 32 млн грн.

На даний час вищезазначена справа перебуває на розгляді Господарського суду Дніпропетровської області.

04.10.2022 подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури до Покровської селищної ради, Гурмаза В.О., Семенюк В.С., Семенюк В.В., Крак С.В., Семенюк С.Г., Телега Т.В., Павліченко С.А., Маленко А.С. про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсними договорів купівлі-продажу, скасування державної реєстрації речових прав, витребування із незаконного володіння та користування 7 земельних ділянок площею 2 га кожна (загальною площею 14 га у комунальну власність на загальну суму 3 552 606 тис. грн. На даний час вказана справа перебуває на розгляді у Покровському районному суді Дніпропетровської області.

30.11.2022 Синельниківською окружною прокуратурою Дніпропетровської області до Господарського суду Дніпропетровської області подано позов в інтересах держави в особі Національної академії аграрних наук України та Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області до Синельниківської селекційно-дослідної станції Державної установи Інститут зернових культур Національної академії аграрних наук України та Товариства з обмеженою відповідальністю «Степова-Агромех» щодо визнання недійсними договорів про надання послуг сільськогосподарського призначення та звільнення земельних ділянок загальною вартістю 205 335 105, 45 грн.

05.12.2022 ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області відкрито провадження у справі №904/4484/22.

На даний час вищезазначена справа перебуває на розгляді Господарського суду Дніпропетровської області.

Подано 2 позови на суму 2 214 000 грн. на захист інтересів держави з питань державної та комунальної власності.

03.05.2022 до Покровського районного суду Дніпропетровської області подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Великомихайлівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області до Лободи І.М. про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та визнання права комунальної власності частки в розмірі 1/4 на нежитлову будівлю-склад площею 1112, 3 кв.м, розташованого за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський (Покровський) район, вул. ім. Петренка, 2-Б, ціна позову 553 601, 54 грн.

03.05.2022 до Господарського суду Дніпропетровської області подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Великомихайлівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області до ТОВ "ЯВТУШЕНКО" про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, визнання недійсним акту прийому-передачі та визнання права комунальної власності частки в розмірі 3/4 на нежитлову будівлю-склад площею 1112, 3 кв.м, розташованого за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський (Покровський) район, вул. ім. Петренка, 2-Б, ціна позову 1 660 784,73 грн.

Протягом 2022 року подано 1 позовну заяву у кримінальному судочинстві з ознаками корупції.

Так, 07.02.2022 подано позовну заяву керівника Синельниківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Покровської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області до Кісельової О.П. про стягнення майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням інтересам держави на загальну суму 719 978 грн.

Крім того, подано 1 апеляційну скаргу керівника Синельниківської окружної прокуратури у цивільному судочинстві в інтересах держави в особі Раївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області на рішення Синельниківського міськрайонного суду від 07.10.2021 у справі №191/2292/21, яким задоволено позов Кривошеєвої А.В. до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарант-Агро» про визнання права приватної власності на нежитлову будівлю.

Також повідомляю, що протягом 12 місяців 2022 року до окружної прокуратури надійшло 164 звернення. Прийнято на особистому прийомі 3 громадянина. Розглянуто по суті 100 звернень (в тому числі 6 дублетних), з них задоволено 9 звернень, до інших відомств для розгляду направлено 49 звернень.

Більшість вирішених звернень стосується питань досудового розслідування - 75 звернень, з них на дії та рішення слідчих поліції – 30.

В порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації» до окружної прокуратури протягом зазначеного періоду запити на інформацію не надходили.

Для висвітлення своєї діяльності окружною прокуратурою здійснено 78 виступів в засобах масової інформації, а також 15 – в органах влади.


adm. - 17.03.2023.