Logo

Telegram
Facebook

До Дня пам’яті Героїв Крут


29 січня 2021 року виповнюється 103 роки з дня героїчної загибелі київських студентів і бійців вільного козацтва у бою під Крутами.

Бій під Крутами є епізодом радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року. Із проголошенням 12 грудня 1917 року у Харкові Української Радянської Республіки з Росії почала надходити допомога більшовицьким силам в Україні.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Українські сили під командуванням сотника Аверкія Гончаренка нараховували близько 1000 осіб та складалися із старійшин та курсантів старших курсів 1-ої Київської військової школи ім.Б.Хмельницького, 115-130 осіб першої сотні Студентського куреня. До них приєдналися добровольці з Вільного козацтва («Курінь смерті»).

Більшовицькі сили в районі Крут нараховували близько 6 тис. солдатів та балтійських матросів. У бою безпосередньо взяли участь до 3 тис. осіб із загону Муравйова.

Втрати українців становили, за різними даними, від 80 до 100 загиблих, втрати більшовиків – не менше 300 вбитих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли складати до 1500 убитих, поранених.

Бій закінчився організованим відступом українських частин на потязі. У полон до більшовиків під час бою потрапили 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків. Розлючені великими втратами «червоні» катували і стратили студентів. Пізніше тіла страчених були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі у Києві.

Бій під Крутами мав вагоме історичне значення, бо затримав більшовиків на декілька днів, чим дозволив урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини) добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті. За Брест-Литовським мирним договором між більшовицькою Росією та Четвертним союзом (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина, Болгарія) Україна ставала незалежною державою.

Сьогодні наші захисники, як і тоді під Крутами та в інших історичних битвах, відстоюють незалежність та соборність України. Подальша розбудова і зміцнення Збройних Сил України, інших військових формувань є запорукою суверенітету нашої держави.

З метою вшанування подвигу крутян, 29 січня 2021 року в Україні відбудуться тематичні заходи. У місті Синельникове до цієї пам’ятної дати ряд заходів виховного та просвітницького характеру буде проведено в закладах освіти та культури.


adm. - 29.01.2021.