Logo

Telegram
Facebook

До 300- річчя Григорія Сковороди


Міська дитяча бібліотека інформує

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження видатного українського філософа-містика, богослова, поета, поліглота, просвітителя-гуманіста, педагога Григорія Савовича Сковороди. Він є найвидатнішою постаттю в культурному та літературному житті України ХVIII ст.

Григорія Сковороду називають мандрівним філософом і вважають основоположником жанру байки в українській літературі. Григорій Савович писав свої твори переважно староукраїнською та латинською. Окрім того, Сковорода мав ще й музикальний талант – прекрасно грав на флейті та органі, сопілці, скрипці, гуслях, лірі та бандурі.

Загалом він написав 17 філософських творів, 7 перекладів. Найвідоміші його твори: «Сад божественних пісень», «Жінка Лотова», «Байки Харківські», «Убогий жайворонок».

Цього року дата ювілею видатного українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

«В ідеї персональної свободи, яку сповідував український філософ, світоглядний код українців. І в нинішнішньому воєнному стані основна складова – битва за українську ідентичність, у яку від початку повномасштабного вторгнення цілиться ворог. Агресори знищили музей Сковороди у Сковородинівці, зруйнували приміщення Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, пошкодили пам’ятник Сковороді біля корпусу цього університету», - зазначає Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

З нагоди славетного ювілею Григорія Сковороди, працівники міської дитячої бібліотеки підготували для своїх користувачів виставку - вшанування "Григорій Сковорода - 300". Вона не лише знайомить із біографією, творчим доробком, філософськими поглядами неординарного українця, інтелектуала, людини-індиго – Григорія Савовича, а й представляє фонд нашої книгозбірні, присвячений його постаті.

Завітайте до бібліотеки та оберіть для прочитання одну з книг! Дорослу категорію зацікавив літературний портрет «Співець філософії щастя».

-.jpg


adm. - 03.12.2022.