Logo

Telegram
Facebook

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом


Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом.

Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас.

З метою інформування синельниківців про актуальність проблеми боротьби з туберкульозом, про усвідомлення відповідальності за власне здоров’я та здоров’я своїх близьких, у м. Синельниковому

напередодні цього дня буде проведено низку інформаційно-профілактичних заходів в закладах освіти та у трудових колективах підприємств, установ та організацій. Слід пам’ятати, що боротьба з туберкульозом буде успішною тільки тоді, коли ми всі разом будемо дотримуватись правил боротьби з підступною хворобою і вимагати виконання їх від оточуючих.

Як повідомили у Синельниківському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги, туберкульоз – це хвороба, що визивається мікробами (мікобактеріями). Проявляється вона по- різному, найчастіше вражає легені, але може бути ураження будь-якого органу: нирки, кістки, шлунково-кишковий тракт.

Розвиватися хвороба може протягом декількох тижнів, що залежить від загального стану організму (імунітету), форми ураження, масивності інфікування (вірулентності мікробів).

У групі ризику знаходяться особи із соціально несприятливими факторами: без визначеного місця проживання, особи, які вживають алкоголь, наркотики, хворі на ВІЛ/СНІД, взагалі ризик зараження туберкульозом підвищується, якщо у людини знижений імунітет. Зниження захисних сил організму провокується такими факторами: неповноцінне харчування (дефіцит вітамінів, білкової їжі), хронічними стресами, фізичними факторами (переохолодження, контакт з промисловими аерозолями), деякими хронічними хворобами (цукровий діабет, хронічні хвороби легень, серцево-судинні хвороби, онкологічні хвороби, хворі на ВІЛ/СНІД).

Протягом 2016 року в м. Синельникове захворіли 9 осіб, з них при профоглядах хворобу виявлено у 4 осіб в занедбаних стадіях, та у 2 осіб, які протягом двох років не обстежувались флюорографічно.

З метою профілактики рекомендуються наступні заходи:

  • раціональне харчування: їжа з достатнім вмістом білка (м’ясо, риба, яйця, бобові), клітковини (каші – гречана, вівсяна, кукурудзяна, пшоняна), овочі та фрукти для поповнення вітамінного балансу;
  • не зловживати алкоголем, не палити, не вживати наркотики, тому що хронічні інтоксикації понижують імунітет;
  • при наявності хронічних хвороб проводити підтримуючу терапію;
  • потрібно проводити щорічні флюорографічні огляди з метою виявлення патологічних станів у легенях (на базі Синельниківської ЦРЛ, вул. Миру, 52);
  • при наявності кашлю, що триває більше 2-х тижнів, або при появі наступних симптомів: підвищення температури тіла, лихоманці, підвищеній пітливості, особливо ввечері та вночі, не мотивованій втомі та слабкості, необхідно звернутись до лікаря за місцем проживання для огляду та обстеження;
  • проводити туберкулінодіагностику дітям до 14 років (реакції Манту).

Треба пам'ятати, що здоров’я насамперед залежить від способу життя! Легше попередити хворобу, ніж її лікувати!


adm. - 23.03.2017.