Logo

Telegram
Facebook

Небезпечний кошик


Держпродспоживслужба попереджає

З настанням осіннього сезону частішають випадки отруєння дикорослими грибами, які нерідко закінчуються летально. 

Так, вже цього року, в Дніпропетровській області зареєстровано  п'ять випадків отруєння дикорослими грибами. 

Найчастіше отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоніжки тощо, зібрані в лісосмугах поблизу міст та селищ. Переважно  мова йде про дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, придбані в тому числі і на стихійних ринках.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Тож, Держпродспоживслужба вкотре попереджає населення про небезпеку отруєння грибами та нагадує, що з метою запобігання отруєнню необхідно дотримуватись таких порад: 

- краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження безпечності та якості продукту;

- не варто купувати гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах. Адже дикоростучі гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Гриби (навіть штучно вирощені!) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Важливо негайно викликати «швидку допомогу»,  акцентувавши увагу на тому, що хворий вживав гриби.

До приїзду лікарів  треба  промити шлунок простою водою чи прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). Пийте багато рідини – звичайної води та підсоленої або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично не можна вживати алкоголь чи будь-яку їжу, в тому числі молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти для лабораторного дослідження, яке допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно. 

Аудіоверсія:

Прес-служба СМР - 09.11.2023.