Logo

Telegram
Facebook

Рак – це не вирок!


Відділ охорони здоров'я міської ради інформує

Сьогодення показує, що серед населення стрімко зростає захворюваність на злоякісні новоутворення! 

І більшість випадків – несвоєчасне звернення при будь-яких симптомах погіршення самопочуття або просто підозри, що відбулися зміни в організмі, до свого сімейного лікаря або лікаря спеціаліста.

Всі вікові групи населення повинні проходити первинну профілактику, яка спрямована на попередження виникнення захворювань.

Насамперед, усунення канцерогенних факторів, більшість з яких обумовлені способом життя, і підтримки здоров'я в цілому. Відмовлення від паління, зміна дієти, добавки вітамінів і мікроелементів, своєчасне лікування хронічних хвороб реально знижують імовірність занедужати раком.

Основою профілактики рака завжди була й залишається вторинна профілактика - раннє виявлення і своєчасне лікування хворих.

Вона містить у собі виявлення, лікування і спостереження груп ризику - людей, що вже мають хронічні чи передракові захворювання, що знаходяться в тривалому контакті з канцерогенними факторами, що мають сімейну схильність до раку. Найбільш ефективні програми масового огляду по виявленню раку і передракових захворювань шкіри, слизової оболонки рота, губ (огляд і цитологічна діагностика), рака шийки матки (цитологічна діагностики), молочної залози (пальпація, мамографія, термографія), щитовидної залози (пальпація, УЗД), прямої й сліпої кишки (пальцеве дослідження кишки, аналіз калу на сховану кров).

Головне завдання профілактики злоякісних пухлин зводиться до активного виявлення і лікування хворих передпухлинними захворюваннями й виявленню та лікуванню хворих на рак у ранніх стадіях. Більшість онкологічних захворювань піддаються лікуванню при їхньому своєчасному виявленні.

До одного з найбільш ефективних методів ранньої діагностики й профілактики злоякісних пухлин варто віднести, насамперед, профілактичні медичні огляди населення. Досвід показав, що диспансерний метод є найбільш ефективним. 

Основні поради з профілактики онкологічних захворювань:

1.Що робити?

Проходити профілактичні огляди. Вчасно звертатися до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям.

2. Чого не робити?

В першу чергу, позбутися шкідливих звичок, не курити. По-друге, не забивати собі голову зайвими переживаннями з приводу можливого захворювання на рак, якщо Ви ведете здоровий спосіб життя.

3.Чи можна уберегтися від раку?

Ні, способів на 100% уберегтися від раку немає і бути не може. Можна говорити про зниження імовірності занедужати.

Звертаємося до всіх небайдужих до свого здоров'я!

Своєчасно звертайтеся до сімейного лікаря з метою моніторингу свого здоров’я, проходьте комплексне обстеження організму. У профілактичних цілях життєво необхідно проходити його щонайменше один раз на рік!

Безоплатно дослідження можна пройти за направленням сімейного лікаря, з яким укладена декларація, або за направленням лікуючого лікаря:

-  мамографія – обстеження молочних залоз, призначається пацієнтам після 40 років;

-  гістероскопія – обстеження матки, після 50 років;

-  езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) – обстеження стравоходу і шлунка;

-  колоноскопія –  обстеження товстого кишківника, призначається пацієнтам після 40 років;

-  цистоскопія – обстеження сечового міхура, після 50 років;

-  бронхоскопія – обстеження трахеї та бронхів, після 50 років.

Проте, пацієнтам молодшого віку лікар також може виписати направлення на такі дослідження, якщо підозрює новоутворення.

Тільки співпраця пацієнта з лікарем можуть привести до бажаного результату.

Пам’ятайте!

Рак - це не вирок. Близько 40% захворювань на онкологічну патологію можна попередити. Запорукою цього є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень.

Будьте здорові!

Аудіоверсія:

Прес-служба СМР - 24.01.2024.