Logo

Telegram
Facebook

Під Дніпром виявили спалах африканської чуми свиней


У селі Орлівщина Новомосковського району виявили спалах африканської чуми свиней, повідомляється на сайті Піщанської громади. З 28 лютого на всій території Орлівщини введені карантині обмеження та встановлені зони захисту та зони спостереження.
На місці виявлення спалаху проводяться ліквідаційно-локалізаційні заходи. Свинопоголів’я господарства, де зафіксували вірус, забили і спалили разом з трупами свиней, вилученими з лісу, куди їх вивезли господарі. Проведені дезінфекційні заходи.
Саме уражені присадибні господарства є головним фактором ризику для комерційного сектора, що займається розведенням та утриманням свиней, який вкладає мільйони в розвиток свинарства та захисту своїх господарств від інфекційних захворювань тварин.
Будь – які формальні правила та обмеження не можуть гарантувати успіху без урахування людського фактору, який дуже часто виявляється найслабкішою ланкою в організації біозахисту господарства.
Одним із таких правил є ідентифікація та реєстрація свиней.
З метою надійної інформації про місцезнаходження поголів’я, контролю за переміщенням в межах країни, контролю за профілактикою і ліквідацією інфекційних захворювань запроваджені ідентифікація та реєстрація тварин. Таким чином купуючи поросятко, новий власник буде впевнений, що походження тварини – не із зони вогнища захворювання на африканську чуму свиней, а навпаки, вона здорова і виходить із зони, благополучної щодо інфекційних захворювань тварин.
Африканська чума свиней – вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Вона передається при прямому контакті хворих тварин через продукти зі свинини, а також птахами, мухами, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин).
Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Африканська чума свиней не становить загрози для людей.
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42Со, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегна, на животі, шиї біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітні червоно - фіолетові плями. Смертність настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Синельниківське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує, щоб уникнути виникнення і розповсюдження АЧС необхідно дотримуватись таких заходів:
- утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- забезпечувати закритий режим роботи господарства;
- у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин – невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- не утримувати свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
Пам’ятайте: дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

Начальник Синельниківського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Зоя Тарасенко


adm. - 03.03.2023.