Logo

Telegram
Facebook

Пенсійний фонд інформує


Про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

Порядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Такий перерахунок завжди проводився щодвароки за зверненнями пенсіонерів. Починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду здійснюють такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів.

Цьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року. Відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування будуть відображені в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування орієнтовно в середині наступного кварталу. Після подання страхувальниками звітності за І квартал 2023 року та надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено невідкладно (пункт 11 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році ”).

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам залишається незмінною! Як передбачено законом – це 1 квітня 2023 року.

Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення працюючого пенсіонера затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення/попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробіток.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи. Під час здійснення перерахунку фахівці Фонду аналізують доцільність та обирають оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати.

Соціальні норми, в межах яких надається пільга на оплату послуг з постачання та розподілу електричної енергії

Норми на оплату послуг з постачання та розподілу електроенергії встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Назва послуги

Соціальна норма

Послуга з постачання електричної енергії в житлових приміщеннях (будинках) з газовими плитами, за наявності централізованого постачання гарячої води

70 кВт/г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВт/г на місяць

Послуга з постачання електричної енергії в житлових приміщеннях (будинках) з електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води

110 кВт/г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 230 кВт/г на місяць

Послуга з постачання електричної енергії в житлових приміщеннях (будинках) з електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води

130 кВт/г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 250 кВт/г на місяць

Послуга з постачання електричної енергії в житлових приміщеннях (будинках) без електроплит, за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів

100 кВт/г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт/г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства) на житлове приміщення (будинок), але не більш як 220 кВт/г на місяць

Послуга з постачання електричної енергії у селах і селищах міського типу

30 кВт/г на місяць на одну особу

Чи проіндексовано мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи з 1 березня?

На виконання постанови Уряду від 24.02.2023 № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році” підвищено мінімальні розміри пенсій по інвалідності, передбачені абзацами другим і третім частини першої статті 22 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, та пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачені частиною третьою статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, на коефіцієнт збільшення 1,197.

З 1 березня пенсії по інвалідності:

  • у осіб з інвалідністю з числа військовослужбовців строкової служби (передбачені абзацами другим і третім статті 22 Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”) не можуть бути менше:

у осіб з інвалідністю внаслідок війни:

I групи – 6014,93 гривень;

II групи – 5518,17 гривень;

III групи – 5262,01 гривень.

Інших осіб з інвалідністю:

I групи – 5512,19 гривень;

II групи – 5262,01 гривень;

III групи – 5010,64 гривень.

Мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовослужбовців з числа осіб сержантського і старшинського складу строкової служби встановлюються у розмірі 110 % вищезазначених розмірів, з числа військовослужбовців (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського і старшинського складу – 120 %, з числа осіб офіцерського складу – 130 %.

  • що настали внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи (передбачені частиною третьою статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“) не можуть бути менше:

для I групи – 8187,48 гривень;

для II групи – 6549,98 гривень;

для III групи – 5048,95 гривень;

для дітей з інвалідністю – 5048,95 гривень.

До таких мінімальних розмірів пенсій по інвалідності встановлюються належні особі надбавки, доплати, підвищення, додаткова пенсія, пенсія за особливі заслуги перед Україною.

Як оформити пенсію за допомогою Дія.Підпису

Дистанційно подати заяву на призначення пенсії можна через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Відтепер, для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримати КЕП, щоб подати заяву дистанційно, на вебпорталі електронних послуг Фонду реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою Дія.Підпису.

Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати скан-копії необхідних документів.

Щоб скористатися сервісом необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Фонду та вибрати вкладку “Заява про призначення пенсії“, ознайомитись інформацію, яка з’явиться на екрані, і потім перейти за посиланням “Вхід“.

Увійти до особистого кабінету потрібно за допомогою Дія.Підпису, після чого виконати такі кроки:

– Крок 1 – у розділі “Щодо пенсійного забезпечення” оберіть вкладку “Заява на призначення пенсії”. Дайте згоду на дистанційне інформування, обравши спосіб отримання повідомлень про опрацювання вашої заяви. Натисніть “Продовжити” та оберіть вид пенсії, наприклад – “Пенсія за віком”;

– Крок 2 – дайте відповіді на питання анкети-опитування для заповнення атрибутів звернення та надайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте позначку);

– Крок 3 – прикріпіть скан-копії необхідних документів, підготовлених згідно з вимогами щодо сканованих копій документів за наведеним перед формуванням заяви переліком.

Після цих етапів на екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії, заповнена за результатами кроків 1-3. У разі потреби форму заяви можна відредагувати.

Для завершення всіх операцій, заява підписується за допомогою Дія. Підпису та відправляється до Фонду натисканням кнопки “Підписати та відправити до ПФУ“.

За результатами опрацювання заяви ви отримаєте інформацію про стан обробки заяви та рішення щодо призначення пенсії в обраний вами спосіб.

Що робити, якщо надіслану поштою заяву на призначення субсидії або декларацію не було підписано? Чи буде розглянуто такі документи?

Документи буде розглянуто, однак житлову субсидію буде призначено після підписання заявником надісланих документів.

Відсутність підпису на зазначених документах вважається помилкою. Для виправлення помилки надається 30 календарних днів з дня подання заяви. Про це заявника повідомляють будь-яким способом: в особистій бесіді, поштовим зв’язком, смс-повідомленням, листом на електронну пошту, повідомленням через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або через Портал Дія.

Для призначення субсидії людина має в зазначений термін підписати подані документи або надіслати нові – з підписом.

Водночас 30-денний термін з моменту подання першої заяви для виправлення помилки може бути продовжено на час хвороби заявника. При цьому факт хвороби має підтверджуватися документально.

Надміру виплачена субсидія: коли повертається та в яких розмірах

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою споживачам, які самотужки не можуть розраховуватися за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

При цьому людина, яка звертається за житловою субсидією, бере на себе відповідальність за подані відомості про свої доходи та майно, що визначають право на призначення житлової субсидії та її розмір (Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”).

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі: у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який в результаті перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень), або коли людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникненні.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20 відсотків.


adm. - 14.04.2023.