Logo

Telegram
Facebook

Заклади освіти міста готові до нового навчального року


Підготовку закладів освіти міста до нового навчального року в умовах адаптивного карантину минулого тижня перевірила спеціальна комісія разом із міським головою Дмитром Зражевським.

До її складу входили представники міського відділу освіти, управління Держпродспоживслужби, міськрайонного відділу ГУ ДС НС України у Дніпропетровській області.

Комісія відвідала 6 загальноосвітніх шкіл та 1 навчально-виховний комплекс, 9 дошкільних навчальних закладів, дитячо-юнацьку спортивну школу та центр дитячої та юнацької творчості, де здобувають освіту близько 6 тисяч дітей, працюють майже 380 педагогічних працівників. Саме такою сьогодні є освітянська мережа в місті Синельникове.

Дошкільнята почали відвідувати всі міські садочки з 9 червня. У кожному були створені безпечні умови для роботи вихователів та перебування дітей відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України, Головного державного санітарного лікаря України.

Школярі, починаючи з березня 2020 року і до цього часу особисто не відвідували заклади освіти.

Згідно вимог МОН, у школах з 1 вересня необхідно дотримуватися соціального дистанціювання, уникати масових скупчень. Для цього на підлогах були зроблені розмітки щодо дотримання дистанції, організованого руху дітей коридорами, на подвір’ях.

Відкриті декілька входів до будівель, збільшено відстань між партами, столами в їдальнях, виокремлено зони переміщення для різних вікових категорій учнів. Розроблено маршрути руху дітей, складено графіки харчування з дотриманням дистанції, провітрювання приміщень.

Як у садках, так і школах, оновлено медичні кабінети. У кожному закладі облаштовано ізолятори для потенційно хворих на коронавірус, створено місця для обробки рук та збору використаних масок і рукавичок, розміщено інформаційні куточки.

Справжнім «народним будівництвом» став ізолятор у садочку №1. До роботи долучилися небайдужі батьки, які власними руками зробили сучасну стелю, інші ремонтні роботи.

З метою дотримання вимог протиепідемічних заходів, з міського бюджету виділено кошти на придбання для закладів освіти дезінфікуючих і антисептичних засобів, безконтактних термометрів, масок, захисних щитків, респіраторів, гумових рукавичок, паперових рушників.

Частину коштів спрямовано і на покращення матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу.

За словами міського голови Дмитра Зражевського, у 2020 році особливу увагу приділено стану пожежних сигналізацій. У 2020 році втілено в життя проєкт щодо забезпечення протипожежного захисту у найбільшій школі міста – школі №2. До кінця року такі системи будуть облаштовані також і в інших школах: №1,3,4,5,6. У НВК такі системи вже облаштовано. Таким чином міська влада прагне, щоб всі загальноосвітні навчальні заклади мали нову, працюючу, систему сигналізації.

Уперше за бюджетні кошти проводиться реалізація заходів іншої важливої програми – щодо капремонту санвузлів у закладах освіти. У 2020 році капітально відремонтовано приміщення санвузлів 1-го поверху школи № 6 (до того ж тут за кошти міського бюджету придбано та встановлено таку необхідну вентиляційну систему на харчоблок). Капітальний ремонт внутрішніх санвузлів цього року також буде виконано в школах № 2 та №4.

За кошти міського бюджету завершено капітальний ремонт підлоги спортивної зали школи №5, що експлуатується з 1993 року. Сьогодні старе, зруйноване грибком, дерев’яне покриття підлоги замінено на сучасне. Це, перш, за все, - здоров’я та безпека наших дітей.

За підтримки обласної ради на чолі зі Святославом Олійником, на умовах співфінансування, у 2020 році завершено ремонт покрівлі в повному об’ємі дитячого садка №12 «Журавлик». Також тут відремонтовано покрівлі альтанок та козирків.

За кошти громадського бюджету стовідсотково замінені вікна у дитсадку № 3. В результаті в приміщенні зберігатиметься тепло, покращиться температурний режим, будуть створені сприятливі умови для перебування дітей в дитячому садку і зменшиться кількість захворювання дітей та працівників на гострі респіраторні захворювання.

У 2020 році з міського бюджету виділені кошти для реалізації ще одного проєкту від громадськості – «Чисте місто». У садках, школах, ЦДЮТ, ДЮСШ встановлені баки для сортування сміття.

Надати якісну, повноцінну освіту школярам дозволяє сучасна комп'ютерна техніка. У 2020 році придбано 2 навчальних комп’ютерних комплекси з мультимедійними засобами навчання для шкіл №3 та №4. Це дозволить проводити уроки на сучасному рівні, застосовувати новітні форми, технології і методи навчання, оптимізувати освітній процес в епоху інформатизації та глобалізації.

У рамках впровадження НУШ, для першокласників створюється новий освітній простір, придбано засоби навчання та обладнання навчальних кабінетів.

У центрі уваги, які і раніше, - діти з особливими потребами. Для їх освіти у 2020 році передбачено кошти для оновлення навчальної та матеріально-технічної бази міського Інклюзивно-ресурсного центру, придбання комплектів дидактичних матеріалів, планшетів, ноутбуків, мультимедійного проектору.

Завершується капітальний ремонт великого об’єкту - навчально-виховного комплексу.

Тепер це - оновлений, сучасний заклад освіти. Тут працюють два відділення: шкільне та дошкільне.

У НВК, крім того, відремонтували спортивний блок: спортзал, великий тренажерний зал, душові. Повністю оновлено стадіон. Тут відкрито третє відділення Синельниківської ДЮСШ з олімпійського виду спорту - боротьби дзюдо. Для дітей з особливими потребами обладнали ресурсну кімнату та медіатеку, відкрили інклюзивно-ресурсний центр.

Крім того, в усіх навчальних закладах міста, за благодійні кошти, виконано певний обсяг робіт з косметичних ремонтів приміщень, харчоблоків, упорядкування прилеглих територій, майданчиків. На подвір’ях садків з’явилися різні додаткові розвивальні осередки, ігрові куточки, адже на період карантину більшість часу діти разом із вихователями проводять на вулиці.

"Я дуже задоволений роботою педагогічних колективів, - сказав, підводячи підсумки, міський голова Дмитро Зражевський. – Результати огляду, в цілому, засвідчують належний санітарний стан територій закладів освіти, навчальних приміщень, спортивних споруд, умов для дотримання особистої гігієни учнями та працівникам в умовах карантину».

Керівник міста подякував вчителям, батьківській громаді за всебічну допомогу у підготовці закладів освіти до нового навчального року.

За наслідками огляду вже найближчим часом будуть підписані відповідні акти готовності навчальних закладів міста до роботи в 2020/2021 навчальному році.


adm. - 31.08.2020.