Logo

Telegram
Facebook

Всесвітня акція “16 днів проти насильства”


Щороку у всьому світі в кінці листопада розпочинає свій старт кампанія “16 днів активних дій проти насильства по відношенню до жінок і дітей”. Сьогодні до неї приєдналося понад 160 держав для здійснення стратегії, що закликає до викорінення всіх форм насильства по відношенню до жінок і дітей, повідомляють в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради.

2019 рік ознаменувався тим, що кампанія проводиться 28-ий раз у всьому світі. Україна приєдналась до цієї кампанії у 2000 році, об’єднавши 20 регіонів України та 75 державних та неурядових організацій.

Починається кампанія 25 листопада, в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, і завершиться 10 грудня, в Міжнародний День прав людини.

У ці дні по всій Україні пройдуть різноманітні заходи, які покликані привернути увагу громадськості, засобів масової інформації та державних органів до проблеми насильства по відношенню до жінок, дівчат та дітей, сприяти зміні історично сформованих стереотипів негативного характеру в сімейних відносинах і поведінці, звернути увагу членів сім'ї на неприпустимість насильницької поведінки в сім'ї. Серед таких заходів - круглі столи, тренінги для жінок і молоді, публічні акції, презентації підсумків роботи за поточний рік по цій тематиці та інші публічні заходи.

Реалізовуючи норми нового законодавства про протидію та запобіганню домашньому насильству та насильству за ознакою статі, в Україні будується нова система боротьби з цим ганебним явищем. Статистика по Дніпропетровській області за 2019 рік свідчить, що шлях до подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі ще довгий.

Так, органами Національної поліції України протягом звітного періоду по області зафіксовано 7618 звернень щодо насильства в сім’ї.

Кількість осіб, які пройшли корекційні програми – 102, кількість винесених офіційних попереджень – 7267, кількість винесених заборонних приписів – 1468.

Протягом 9 місяців 2019 року на облік в центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було взято 210 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах з приводу насильства в сім’ї, із них – 141 сім’я охоплена соціальним супроводом. Кількість осіб, охоплених соціальними послугами (з приводу насильства в сім’ї) – 1341 особа.

За звітний період центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та об’єднаними територіальними громадами області соціальними послугами було охоплено 18 089 сімей/осіб (в них виховується 31 333 дитини), які перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом було охоплено 3540 сімей/осіб, решта сімей/осіб отримала інші соціальні послуги. У 1104 сім’ях/особах подолані складні життєві обставини, у 1560 сім’ях/особах складні життєві обставини мінімізовано, роботу з сім’ями (особами) завершено.

В службах у справах дітей області за звітний період було поставлено на облік – 171 дитина з приводу насильства чи жорстокого поводження з ними, кількість здійснених заходів з приводу захисту прав дитини від насильства в сім’ї 78.

Перші шляхи у будуванні в нашій області нової системи боротьби з домашнім насильством та насильством за ознакою статі зроблено – 05 червня 2018 року розпочав свою роботу Кризовий центр для жінок, постраждалих від насильства в сім’ї “З надією в майбутнє”, який розрахований на цілодобове перебування 30 жінок з дітьми.

На цей час вирішується питання про організацію такого закладу у м. Кам’янське.

Також, в області створено 29 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Виконуються інші заходи, передбачені регіональним планом заходів щодо реалізації норм Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” на 2019 – 2020 роки.

Але це не означає, що всю роботу у цьому напрямку вже виконано. Від всіх нас знадобиться ще дуже багато зусиль у боротьбі з домашнім насильством та насильством за ознакою статі. Але тільки спільні зусилля всіх організацій, зацікавлених у зміні ставлення суспільства до жертв домашнього насильства та насильств аза ознакою статі, можуть дати відчутні результати!

Приєднуйтесь до Всесвітньої акції “16 днів проти насильства”!


adm. - 03.12.2019.