Logo

Telegram
Facebook

Всесвітня акція “16 днів проти насильства”


25 листопада в світі розпочалася міжнародна інформаційна кампанія “16 днів проти насильства”, яка триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня – міжнародного Дня прав людини. Про це повідомили в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради.

Україна приєдналась до цієї кампанії у 2000 році, об’єднавши 20 регіонів України та 75 державних та неурядових організацій.

Основними завдання акції “16 днів проти насильства” є:

– привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, у тому числі стосовно жінок та дівчат;

– активізування партнерського руху громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок та дівчат в Україні;

– сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

У 2018 році почали діяти нові норми законів України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та ”Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків”. До Кримінального кодексу України додали статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за скоєння домашнього насильства. Зроблені акценти на пріоритетності захисту дитини. Розширене коло осіб, насильство між якими вважається домашнім насильством. В 2019 році запрацює Єдиний Державний реєстр, куди будуть заноситись випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також відомості про правопорушників та потерпілих осіб.

Статистика по Дніпропетровській області за 2018 рік свідчить, що шлях до подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі ще довгий.

05 червня 2018 року розпочав свою роботу Кризовий центр для жінок, постраждалих від насильства в сім’ї “З надією в майбутнє”, який розрахований на цілодобове перебування 30 жінок з дітьми.

Створені і майже 3 роки працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Подолання такого негативного явища, як домашнє насильство та насильство за ознакою статі можливе лише за умови об’єднання зусиль і державних органів та установ, і громадських організацій, і кожного громадянина України. Кожен з нас має сказати “Ні!” насиллю у власній родині. Адже сім’я — це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному: і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.

Приєднуйтесь до Всесвітньої акції “16 днів проти насильства”!


adm. - 26.11.2018.