Logo

Telegram
Facebook

Увага! Місто - без амброзії!


Шановні мешканці міста!

Серед найважливіших завдань, що постійно постають перед суспільством в літній період є боротьба зі шкідливими організмами, а особливо з карантинними. Одним з видів шкідливих організмів є амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який засмічує подвір'я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок та ставків.

Та, на превеликий жаль, саме під час літньої пори – часу літніх відпусток та відпочинку – кліматичні умови регіону створюють сприятливі умови для розвитку шкідників, бур`янів, включаючи і карантинний - амброзію полинолисту, яка завдає величезну шкоду сільському господарству та викликає тяжкі алергійні захворювання у людей.

Так тільки у нашому місті в період цвітіння цієї рослини, який триває з середини серпня до кінця жовтня, за словами лікарів, алергійні реакції різних форм проявляються майже у кожного другого мешканця міста. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – триматися подалі від амброзії поки вона квітує.

Сьогодні міська влада стурбована таким становищем. Тому було прийнято розпорядження міського голови „Про заходи щодо боротьби з амброзією полинолистою, карантинними та іншими бур`янами на території м. Синельникового”, згідно з яким затверджено склад робочої групи та заходи щодо боротьби з вищеназваними шкідниками та карантинними рослинами на території міста.

Оскільки найпоширенішим методом боротьби зі шкідливими рослинами є застосування механічного способу, то розпорядженням затверджені території, терміни виконання та відповідальні особи за проведення робіт в цьому напрямку.

Та, на жаль, лише зусиллями влади та комунальників цю проблему не можна вирішити в повному об`ємі, бо тільки одна рослина амброзії може утворити до 100 тис. насінин, які зберігаються у грунті до 20 років. Запорука успіху цієї справи – в об`єднанні зусиль всих городян: як мешканців багатоповерхівок, так і приватного сектора. Якщо кожен з нас знищить хоча б декілька корінців рослини, кількість постраждалих від неї в місті стане набагато меншою!

До того ж, такі дії передбачені „Правилами благоустрою, санітарного утримання території, забезпечення чистоти і порядку в м. Синельниковому”, затверджені рішенням сесії міської ради 16.06.2015 № 943-51/VI. Ці правила обов`язкові для виконання на території міста Синельникове громадянами та усіма організаціями і підприємствами незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості (детально з рішенням можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради rada.sinelnikovo.org в розділі «ЖКГ інформує» ).

В разі невиконання цих та інших загальнообов`язкових норм, наступає відповідальність згідно зі ст.152 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”, яка передбачає накладання штрафу на громадян від 340-840 гривень на фізичних осіб, та від 840-1800 гривень на юридичних осіб.

То ж, шановні городяни, давайте озернімося і спитаємо перш за все з себе: а що я, як мешканець міста зробив особисто, щоб мої рідні чи знайомі почувалися в Синельниковому комфортно. Навіть у період вегетації такої карантинної рослини, як амброзія полинолиста.

Давайте разом вийдемо на вулиці нашого міста – позбавимо територію від небезпечних рослин, які так шкодять здоров`ю мешканців, в першу чергу – підростаючого покоління, а отже його майбутньому.

Головний спеціаліст

інженер-еколог І.А.БАЗІКОВА


adm - 20.07.2015.