Logo

Telegram
Facebook

Увага! Гриби!


Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради застерігає

Гриби: делікатес чи отрута?

Дощова та досить тепла погода, спонукає та сприяє до збирання грибів.

Шановні мешканці міста, запам’ятайте:

- вживання грибів загрожує неочікуваними тяжкими наслідками;

- пластинчаті гриби (особливо сироїжки і ін.) викликають особливо серйозні отруєння;

- отруєння грибами ніколи не проходить само по собі – не чекайте, що процес припиниться, не лікуйтесь самі. Негайно викликайте лікаря і не відмовляйтесь від госпіталізації: життя під загрозою.

Основні причини отруєнь грибами:

- вживання отруйних грибів;

  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають отруйних „двійників” або якщо вони зібрані у місцях захоронення токсичних речовин (поліетиленових пляшок, пакетів, залишків фарб, лаків, аерозолів, добрив, померлих тварин).

Симптоми отруєння грибами:

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі загальні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість.

Перша допомога при отруєнні грибами:

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити для хворого до того, як прийде лікар. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки підсоленої води (або блідо рожевого розчину марганцівки), а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Коли промивні води стануть чистими , дайте активоване вугілля (4-5 пігулок).

Після цього рекомендується напоїти хворого міцним чаєм, кавою. Але, поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Не нехтуйте своїм життям та здоров’ям!


adm. - 28.07.2015.