Logo

Telegram
Facebook

Триває деклараційна кампанія - 2021


З початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. Щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України), наголошують уміському фінансовому управлінні.

Відповідно до статті 162 Податкового кодексу України платниками податку є фізична особа-резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

- для громадян, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, - до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021;

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- при отриманні іноземних доходів;

- та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Звертаємо увагу, що відповідно до пп.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню) доходи, отримані від продажу сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектара. При цьому розмір земельних ділянок, земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Враховуючи зазначене, якщо фізичною особою отримано доходи в результаті обробки земельних ділянок, які перевищують норми, встановлені ст.165 Податкового кодексу України (більше 2 га), та з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, така фізична особа зобов'язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобовязання у визначений законодавством строк.

Від відповідального ставлення до вимог законодавства і своєчасного виконання конституційного обов’язку громадянами залежить економічний розвиток територіальної громади, її фінансова безпека та рівень соціального захисту мешканців міста.


adm. - 30.03.2021.