Logo

Telegram
Facebook

Своєчасне технічне обслуговування газових приладів – запорука їх безпечного функціонування!


Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради інформує

Технічне обслуговування газопроводів і газового обладнання житлових будинків здійснюють спеціалізовані підприємства газового господарства.

Технічне обслуговування газових приладів включає в себе:

планове обслуговування:

а) якщо встановлені лише газові плити – один раз на 3 роки;

б) якщо встановлені газові плити та інші газові прилади – один раз на рік.

технічне обслуговування по заявкам абонентів у разі виявлення витоку газу, або несправності газових приладів.

Після виконання робіт по технічному обслуговуванню газових приладів робітник газового господарства зобов’язаний зробити запис в абонентній книжці та інвентаризаційній відомості, в якій розписується абонент.

Обов’язково вимагайте, щоб робітник газового господарства пред’явив Вам посвідчення!

Основні вимоги безпечної експлуатації побутових газових приладів

Газифікацію житлових будинків здійснюють фахівці відповідних організацій згідно проекту газифікації, що базується на вимогах існуючих норм і правил. А тому категорично забороняється самовільно здійснювати установку, перестановку, ремонт, заміну газових приладів.

Задля безпечної експлуатації газового обладнання:

- не дозволяється підігрівати балони зі скрапленим газом і установлювати їх поблизу нагрівальних приладів;

- неприпустимо виявляти виток газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не дозволяється залишати працюючі газові прилади без догляду – при затуханні однієї з горілок виникає загазованість приміщення, що призводить до вибуху.

Димові та вентиляційні канали підлягають періодичній перевірці. Відповідальними за їх стан є власники будинків ЖЕК, ЖСК, приватні власники. В разі несвоєчасної перевірки, ремонту і ненадання газовим господарствам актів на їх очищення, газові прилади підлягають відключенню від газопостачання.

Особливу небезпеку складає відсутність тяги в димових і вентиляційних каналах, що приводить до неповного згоряння газу і виділенню чадного газу. Тому, перед запалюванням пальників газових приладів і періодично під час їх роботи необхідно перевіряти наявність тяги. Для цього необхідно піднести смужку паперу до тягопреривача в газовій колонці, в ємкісних водонагрівачах, або до оглядового отвору в газопальникових приладах (малометражні казани, печі). Якщо смужка паперу втягується всередину – це свідчить про наявність тяги, якщо залишається нерухомою – тяга відсутня, відхиляється від газового приладу всередину приміщень – тяга зворотна.

За відсутності або зворотній тязі, а також при сильному вітрі, дощі, різкому перепаді температури зовнішнього повітря користуватися газовими приладами з відведенням продуктів згоряє в димарі категорично забороняється!

В будівлях, обладнаних приладами і апаратами з відведенням продуктів згоряє в димарі (газові казани) не допускається облаштування електровитяжок.

Важливою умовою безпеки користування газовими приладами є також контроль за повнотою згоряння газу. При повному згорянні – полум’я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – темнувато-солом’яний. Неповне згоряння газу викликає інтенсивне виділення в приміщення чадного газу, який діє на організм людини як отрута.

Повне згоряння газу забезпечується:

- правильним регулюванням газопальникових приладів, що здійснюється працівниками газового господарства;

- постійним надходженням зовнішнього повітря через відкриті кватирки;

- утриманням димарів і вентиляційних каналів у справному стані;

- наявністю достатньої тяги;

- утриманням газових приладів у справному стані і чистоті;

- використанням конфорок з високими ребрами при установці на газову плиту посуду з широким дном.


adm. - 23.10.2015.