Logo

Telegram
Facebook

Спалювати листя у місті заборонено!


З настанням осені в місті частішають випадки спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття.

У такому випадку добрі наміри людей щодо наведення чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.
За даними Державної екологічної інспекції при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Тліюче листя виділяється бензопрен, що здатен викликати в людини онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин шкідливі речовини, які виділяються при спалюванні, небезпечні для здоров’я людей та навколишнього природного середовища. Двоокис азоту та двоокис вуглецю, сполуки свинцю та бензопірен – продукти згорання опалого листя – викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, збуджують та пригнічують дихальний центр, можуть бути причиною виникнення онкологічних захворювань.

Згідно з пунктами 5.4.11.4, 6.4.15.9, 6.4.15.18 Правил благоустрою території міста, у Синельниковому на території підприємств, організацій, домоволодінь, місць загального користування категорично забороняється випалювати суху рослинність, розпалювати багаття, спалювати листя, сміття.

Порушення у сфері благоустрою та порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, видалення, утилізації тощо відповідно до ст.ст. 152, 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів (від 340 до 1360 грн ) і на посадових осіб та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1700 грн ).

Виникає питання: куди подіти опале листя? Існує декілька варіантів.

  1. Метод компостування листя - найбільш безпечний спосіб утилізації опалого листя.
  2. Укладання договорів з комунальними службами на вивіз листя.

Шановні синельниківці! Якщо вам не байдуже здоров’я ваше та ваших дітей, повітря, яким ви дихаєте, закликаємо вас не спалювати опале листя та залишки рослинності, а складати у компости і отримувати чудове добриво.

Пам’ятайте: спалюючи суху рослинність, ви знищуєте своє здоров’я та довкілля.

Головний спеціаліст інженер-еколог управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Інна Базікова


adm. - 16.09.2015.