Logo

Telegram
Facebook

Соціальний захист громадян


З 01 січня 2018 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1098 „ Про затвердження Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату”. Про це розповіли в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради.

Цей Порядок визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 рік тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", але не набула права на пенсійну виплату у зв'язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого нормами зазначеної статті (далі - тимчасова допомога), за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу, та її виплати.

Під час досягнення пенсійного віку особа звертається до органів Пенсійного фонду України із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж. Для призначення тимчасової допомоги особа подає органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання довідку про наявний страховий стаж та необхідний для призначення допомоги пакет документів. Призначення тимчасової допомоги проводиться особі управлінням праці та соціального захисту населення з урахуванням її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу та перераховується кожні шість місяців з урахуванням змін її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу сім’ї і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває право на пенсійну виплату.

Тимчасова допомога призначається з дня, що настає за датою досягнення пенсійного віку, якщо звернення за тимчасовою допомогою відбулося не пізніше ніж через три місяці після досягнення такого віку.

Тимчасова допомога не призначається у разі, коли:

- середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особа одержує пенсію або державну соціальну допомогу, що призначається відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" або "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю";

- особа або члени її сім'ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги здійснили купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатили послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, іншого транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв'язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов'язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

- особа працює, провадить іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу;

- за результатами вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї виявлено, що особа має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майноСоціальни йзахист (здавання в найм або в оренду житлового приміщення (будинку) або його частини; один чи кілька членів сім'ї працюють без оформлення трудових відносин в установленому порядку; можливість отримання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажних машин, мікроавтобусів тощо);

- у власності особи або членів її сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю, чи більш як один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

За наявності цих обставин в окремих випадках тимчасова допомога може бути призначена на підставі рішення комісії з питань призначення державних адресних допомог, якщо у складі сім'ї є особа з інвалідністю.

Детальну інформацію з цього питання можна отримати за телелефоном „гарячої” лінії управління праці та соціального захисту населення Синельниківської міської ради : 0634665763.


adm. - 26.01.2018.