Logo

Telegram
Facebook

Шановні мешканці міста!


Серед найважливіших завдань, що постійно постають перед суспільством в літній період є боротьба зі шкідливими організмами, а особливо з карантинними. Одним з видів шкідливих організмів є амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який засмічує подвір'я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок та ставків.

Та, на превеликий жаль, саме під час літньої пори – часу літніх відпусток та відпочинку – кліматичні умови регіону створюють сприятливі умови для розвитку шкідників, бур`янів, включаючи і карантинний - амброзію полинолисту, яка завдає величезну шкоду сільському господарству та викликає тяжкі алергійні захворювання у людей.

Так тільки у нашому місті в період цвітіння цієї рослини, який триває з середини серпня до кінця жовтня, за словами лікарів, алергійні реакції різних форм проявляються майже у кожного другого мешканця міста. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – триматися подалі від амброзії поки вона квітує.

Сьогодні міська влада стурбована таким становищем. Тому було прийнято розпорядження міського голови „Про заходи щодо боротьби з амброзією полинолистою, карантинними та іншими бур`янами на території м. Синельникового”, згідно з яким затверджено склад робочої групи та заходи щодо боротьби з вищеназваними шкідниками та карантинними рослинами на території міста.

Оскільки найпоширенішим методом боротьби зі шкідливими рослинами є застосування механічного способу, то розпорядженням затверджені території, терміни виконання та відповідальні особи за проведення робіт в цьому напрямку. Станом на 12 серпня 2015 року ці роботи частково вже виконані.

Та, на жаль, лише зусиллями влади та комунальників цю проблему не можна вирішити в повному об`ємі, бо тільки одна рослина амброзії може утворити до 100 тис. насінин, які зберігаються у грунті до 20 років. Запорука успіху цієї справи – в об`єднанні зусиль всих городян: як мешканців багатоповерхівок, так і приватного сектора. Якщо кожен з нас знищить хоча б декілька корінців рослини, кількість постраждалих від неї в місті стане набагато меншою!

До того ж, такі дії передбачені „Правилами благоустрою, санітарного утримання території, забезпечення чистоти і порядку в м. Синельниковому”, затверджені рішенням сесії міської ради 16.06.2015 № 943-51/VI. Ці правила обов`язкові для виконання на території міста Синельникове громадянами та усіма організаціями і підприємствами незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості (детально з рішенням можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради http://sinrada.gov.ua/entry/slug-9tzzs1 та на сторінках міськрайонної газети «Синельниківські вісті» від 16.07.2015 №28).

В разі невиконання цих та інших загальнообов`язкових норм, наступає відповідальність згідно зі ст.152 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”, яка передбачає накладання штрафу на громадян від 340-840 гривень на фізичних осіб, та від 840-1800 гривень на юридичних осіб.

Шановні городяни! На виконання відповідного доручення виконуючого обов’язки голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, 15 серпня 2015 року до Дня Незалежності України на Дніпропетровщині відбудеться загальнообласний суботник. Роботи з впорядкування території, вивозу сміття, зачистці та побілці бордюр та дерев заплановані і в нашому місті. Просимо вас не бути байдужими, вийти на вулицю, озирнутися навколо і виконати посильну для себе роботу. Давайте всі разом позбавимо територію міста від небезпечних рослин, які так шкодять здоров`ю мешканців, виконаємо роботи по благоустрою прилеглих та закріплених територій, щоб кожному синельниківцю було в місті комфортно і безпечно для здоров’я!


adm. - 11.08.2015.