Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


У міськвиконкомі під головуванням секретаря міської ради Олени Заіки з головами квартальних комітетів провели черговий семінар-нараду, на якому обговорили низку важливих питань.

Андрій Ванівський, заступник начальника Синельниківського міськрайонного управління ГУДСУ з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, стурбований ситуацією, яка склалася в місті: з початку року в Синельниковому сталося 15 пожеж в природних екосистемах, в той час як у 2018 році – всього 4 за даний період.

Причина пожеж – спалювання населенням сухої трави та сміття на присадибних ділянках. У таких ситуаціях виникає загроза перекидання вогню на будівлі, які знаходяться поблизу. Окрім забруднювання повітря, матеріальних збитків, пожежі призводять і до трагічних наслідків.

Представник рятувальної служби наголошує, що спалювати листя та сміття заборонено. Це порушення українського законодавства! Якщо ж такі випадки виникають, громадянам необхідно повідомити за номером: 102. Поліція зобов’язана прийняти виклик та приїхати на місце злочину, скласти на порушника протокол про адміністративне порушення.

До роботи будуть залучатися і працівники міськрайонного управління ГУДСУ з надзвичайних ситуацій. Для цього Андрій Ванівський надав квартальним номер свого мобільного телефону, щоб приймати повідомлення про вогнища цілодобово.

Тема субсидій для українців залишається однією з найбільш важливих. Про нарахування державної допомоги у 2019 році присутнім повідомила Світлана Бутурлакіна – начальник відділу грошових виплат і компенсацій міського управління праці та соціального захисту населення. За її словами, у 2019 році в Україні паралельно працюють два механізми монетизації субсидій – у грошовому вигляді та готівковий.

У першому - гроші за спожиті послуги субсидіантам нараховують на спеціальний банківський рахунок. З комунальними підприємствами розраховується АТ «Ощадбанк». Якщо після завершення опалювального сезону на рахунку залишаться кошти, їх можна буде використати на власний розсуд.

Другий механізм монетизації передбачає, що домогосподарства, яким субсидія була призначена до 01.01.2019, з березня отримують субсидії в готівковій формі.

Світлана Бутурлакіна наголошує, що після закінчення опалювального сезону житлова субсидія протягом двох місяців (травень та червень) буде призначена на новий термін, а саме: з травня 2019 по квітень 2020 року, крім випадків, які потребують розгляду на комісії з питань призначення державних адресних допомог. Це не стосується одиноких непрацездатних осіб, яким субсидія призначена на понаднормовану площу житла.

Однак основним моментом для збереження житлової субсидії є відсутність заборгованості за послуги ЖКГ станом на 01.05.2019. Якщо вона все ж таки є, її розмір не повинен перевищувати 340 грн.

Якщо в сім’ї сталися будь-які зміни, говорить Світлана Михайлівна, необхідно повідомити в управління соцзахисту населення. Це: зміни в складі зареєстрованих у домогосподарстві, соціального статусу, джерела доходів, модифікації переліку одержуваних ЖКГ послуг або умов їх надання, а також про придбання товару, оплати послуг, законним способом набуте право власності на майно на суму понад 50 000 гривень.

Інформування органу соцзахисту про зміни, що сталися, відбувається у встановлений термін - один місяць, шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, подаються також нові заява та декларація.

Про новий вид допомоги багатодітним сім’ям повідомила начальник управління праці та соцзахисту населення міської ради Олена Захарова. За її словами, з 1 квітня 2019 року Урядом запроваджено виплату допомоги у розмірі 1700,0 грн. на третю і кожну наступну дитину віком до 6-ти років. Для призначення допомоги одному з батьків необхідно надати до органу соціального захисту населення паспорт та копії таких документів: посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу), посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу), свідоцтв про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів). Громадянам, які звернуться за наданням допомоги у період з квітня по червень 2019 р. включно, зазначена допомога буде призначена з квітня 2019 р. Сьогодні до міського управління соцзахисту вже звернулося 52 багатодітні сім’ї.

Також Олена Захарова повідомила, що Урядом прийнято рішення щодо розміру та порядку виплати щорічної разової грошової допомоги особам, на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. До 5 травня 2019 року таку допомогу із державного бюджету отримають учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особи, а також жертви нацистських переслідувань.

Так, наприклад, особи з інвалідністю внаслідок війни отримають 3 850 гривень; II групи – 3 400 гривень; III групи – 2 950 гривень.

Кошти мають надійти громадянам за місцем отримання пенсій. Якщо ж хтось не отримає, Олена Леонідівна радить не панікувати, а підійти в управління та в індивідуальному порядку з’ясувати всі питання.

На запитання квартальних щодо отримання путівок на санаторно-курортне лікування в управлінні, Олена Захарова повідомила, що відповідно до чинного законодавства, орган соцзахисту має право ставити в чергу на отримання путівок: громадян з інвалідністю та учасників війни, чорнобильців, учасників бойових дій, членів сімей загиблих та громадян з інвалідністю від загальних захворювань. З питань оздоровлення дітей необхідно звертатися до відділу освіти міської ради та відділу з питань сім’ї, молоді та спорту міської ради.

Головний спеціаліст управління ЖКГ та комунальної власності міської ради Ірина Єгорова у своєму виступі наголосила на необхідності дотримання городянами правил поводження з домашніми тваринами. Через неналежне утримання, тварини стають небезпечними для синельниківців. Мають місце випадки, коли собаки бродять вулицями міста та нападають на людей. Особливо страждають діти.

Усі домашні тварини мають бути привиті. На сьогоднішній день у місцевій ветеринарній лікарні для цього є вакцина. Тож власникам тварин необхідно лише звернутися до ветлікарів. Ірина Єгорова запросила квартальних до співпраці та довести до відома жителів кварталів цю інформацію.

У міському бюджеті на 2019 рік передбачені кошти для відлову та стерилізації бродячих тварин. Договір на надання таких послуг з ветеринарною службою вже укладено. Наразі проводиться робота щодо визначення місць скупчення таких тварин.

Ірина Базікова, інженер-еколог управління ЖКГ та комунальної власності міської ради, запросила мешканців приватного сектору взяти участь у всеукраїнському суботнику – Дні довкілля, який відбудеться 20 квітня 2019 року. Прилеглі та закріплені території прибиратимуть трудові колективи підприємств, установ та організацій міста, в тому числі і міськвиконкому.

Мешканці приватного сектору також повинні долучитися до цієї акції: прибрати у своїх дворах, на прибудинкових територіях. Адже зробити місто чистішим можна лише спільними зусиллями влади та громади.

Після суботника, по місту будуть проведені рейди, під час яких комісія перевірить якість виконаних робіт.

Інженер-еколог вкотре наголосила, що спалювання листя в місті заборонено. Це є адміністративним правопорушенням, за яке загрожує штраф - для фізичних осіб від 340 до 1360 грн., для юридичних осіб і фізосіб-підприємців - від 850 до 1700 грн.

Наприкінці засідання голови кварткомів озвучили питання, що їх турбують, серед яких: щодо роботи працівників «Дніпрокомунтранса» по укладанню договорів із населенням міста на вивіз сміття, неякісної роботи з вивозу твердих побутових відходів у приватному секторі міста, стан доріг, підготовка кладовищ до пасхальних свят, ситуація навколо нарахування побутовим споживачам коефіцієнтів приведення об’ємів газу до стандартних умов ПАТ «Дніпропетровськгаз».

За традицією, привітали іменинників, які відзначили дні народження у період між нарадами. Привітання отримала і секретар міської ради Олена Заіка.


adm. - 16.04.2019.