Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


15 січня 2019 року у міськвиконкомі для голів квартальних комітетів міста проведено черговий семінар-нараду. В обговоренні питань, актуальних для городян, взяла участь секретар міської ради Олена Заіка.

Першим у черзі денній квартальні розглянули питання щодо призначення субсидій у 2019 році. Начальник міського управління праці та соціального захисту населення міської ради Олена Захарова повідомила, що Кабміном прийнято нову постанову, відповідно до якої з 01 січня 2019 року субсидія буде монетизованою. Правила призначення допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг залишаються незмінні. Змінюється лише алгоритм виплати субсидії. В електронній формі проходитиме обмін інформацією між органом соціального захисту, Мінсоцполітики, банком та підприємствами, які надаватимуть комунальні послуги.

Монетизація відбуватиметься у три етапи – з 1 січня, 1 травня та 1 жовтня.

З 1 січня участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернулися за допомогою вперше. Для громадянина нічого не змінюється. Він подає заяву в управління соцзахисту населення, обов’язково вказуючи номер мобільного телефону, та декларацію про доходи.

У банк іти не потрібно. Процес монетизації буде максимально автоматизований. На кожного одержувача субсидії після опрацювання його заяви буде автоматично відкритий обліковий запис в Ощадбанку (державному банку, через який проходитиме монетизація субсидій), на якому будуть відображатися житлові субсидії у грошовій формі. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію, воду тощо і банк самостійно розраховуватиметься з надавачами комунальних послуг, і відразу інформуватиме смс-повідоленням про залишок коштів, які ще необхідно сплатити заявнику.

З 1 травня – другий етап монетизації субсидій. За словами Олени Леонідівни, цей етап стосується тих, хто отримує субсидії вже багато років. В тому числі, користується субсидією в літній період.

З 1 жовтня 2019 року - повний перехід на монетизацію.

Субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у грудні 2018 року отримували по місту Синельникове 3700 домогосподарств.

Начальник центру обслуговування клієнтів Синельниківського району електричних мереж Анна Курілех проінформувала квартальних про зміни, що відбуваються на ринку електричної енергії. За словами Анни Станіславівни, наразі проходить державна реформа в цій галузі.

Якщо до 2019 року в Дніпропетровській області розподіл і постачання електричної енергії здійснювались однією компанією – АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі», то з 01 січня 2019 року відбулося розділення видів діяльності. У зв’язку з цим енергопослуги відтепер надаватимуть дві різні компанії.

Оператор системи розподілу - ДТЕК «Дніпровські електромережі» буде здійснювати діяльність по розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Компанія-постачальник - «Дніпровські енергетичні послуги» займатиметься поставкою електроенергії споживачам, буде відповідати за нарахування платежів та розрахунків.

Споживачі – юридичні особи тепер самостійно можуть обирати собі постачальника електроенергії.

Побутові споживачі, як і раніше, повинні звертатися до центрів обслуговування клієнтів (абонвідділів), розташованих за колишніми адресами. Тепер тут прийматимуть фахівці відразу двох компаній, консультуватимуть громадян із будь-яких питань.

Показання лічильників електроенергії, як і раніше, абонентам необхідно знімати 01 числа кожного місяця та передавати оператору системи розподілу. Оплату треба здійснювати протягом місяця за діючими для населення тарифами: 0,9 грн. – за обсяг, спожитий до 100 кВт∙год на місяць та 1,68 грн. – за обсяг, спожитий понад 100 кВт∙год на місяць.

Оплату, як і раніше, можна зробити через Особистий кабінет. Для користувачів системи й електронних платіжних систем реквізити в системі зміняться автоматично. Тут також можна передавати показання лічильників.

Відповіді на технічні питання можна отримати за телефоном кол-центру ДТЕК «Дніпровські електромережі» 0-800-500-444, з інших питань - 0567701155, 0677701155,0507701155.

Анна Курілех радить побутовим споживачам, у яких вдома чимало електроприладів, переходити на так званий «зонний» облік: звичайний електричний лічильник замінити на зонний.

При розрахунках за цим лічильником до діючого тарифу застосовуються коефіцієнти. У результаті виходить, що споживачі сплачуватимуть за різними тарифами в залежності від часу доби, коли вони використовуватимуть електроенергію.

Встановити такий лічильник можна, звернувшись до енергетичної компанії та уклавши з нею відповідну угоду. Вартість двохфазного приладу разом із послугою по підключенню становитиме 2 400 грн., трьохфазного – 3500 грн. Інший спосіб – придбати лічильник самостійно та скористатися послугами енергетиків лише з підключення.

Наприкінці засідання секретар міської ради Олена Заіка повідомила, що в місті планується провести роботу щодо облаштування стаціонарних майданчиків для контейнерів по збору твердих побутових відходів. Наразі проводиться робота по збору пропозицій від квартальних щодо місць дислокації баків для сміття.


adm. - 15.01.2019.