Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


15 жовтня 2019 року у міськвиконкомі для голів квартальних комітетів міста проведено черговий семінар-нараду. В обговоренні питань, актуальних для городян, взяла участь секретар міської ради Олена Заіка.

На початку засідання були представлені нові голови квартальних комітетів. Тепер інтереси мешканців кварталу №3 офіційно представлятиме Савінова Світлана Василівна, кварталу №8 – Авраменко Лариса Іванівна, кварталу №16 – Савченко Марія Кирилівна.

Серед питань, які розглядалися, обговорили, як призначатимуть субсидії на новий опалювальний сезон. За словами Світлани Бутурлакіної, начальника відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення міської ради, умови для нарахування субсидій не змінилися.

У 2019 році в Україні паралельно працюють два механізми монетизації субсидій – безготівковий та готівковий. Так домогосподарства, яким субсидія була призначена до 01.01.2019, отримують субсидії в готівковій формі - так звані «живі гроші». Якщо ж громадяни звернулися до управління праці вперше або мали заборгованість на 1 травня, а потім погасили її, то субсидія надійде у безготівковій формі. Тобто субсидія буде перерахована через АТ «Ощадбанк» на особисті рахунки абонентів підприємств-надавачів послуг.

Нововведення стосуються лише одержувачів субсидії, які не є пенсіонерами та отримують субсидію у грошовій готівковій формі. Такі особи з 01 жовтня 2019 року зможуть самостійно обирати спосіб виплати та установу у зручному місці (банк або поштове відділення), через яку буде здійснюватися виплата субсидії. Теж саме стосується і пенсіонерів, які отримують пенсії не за місцем реєстрації.

На питання щодо того, чи змінилися норми споживання газу, води та електроенергії на одну людину, Світлана Михайлівна відповіла, що норма на електроенергію залишена без змін, щодо газу – знижено з 4,5 до 4 куб.м. на 1 кв.м, стоки та воду – з 4 до 3,6 куб.м на 1 особу.

Для отримання субсидії за новим місцем (банком або поштовим відділенням), представник органу соцзахисту рекомендує особисто звернутися з відповідною заявою до управління за адресою:, вул. Довженка, 36, перший поверх, каб. №2. Телефон для довідок: 0634665761 (інформатор).

Олена Хоруженко, начальник відділу персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги, управління праці та соцзахисту населення міської ради, повідомила про те, що з 01 жовтня 2019 року для виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг також запроваджується такий механізм, як монетизація ( готівкова і безготівкова). Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби пільговика. Тобто, якщо домогосподарство спожило менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі, заощаджені гроші одержувачі пільг можуть залишити собі. Якщо у громадян виникатимуть питання, можна звертатися до спеціалістів за телефоном: 0634665773.

Провідний спеціаліст Синельниківського районного відділу статистики Світлана Кисельова звернула увагу присутніх на таке питання, як проведення у 2020 році Всеукраїнського перепису населення. Це важливий та масштабний державний захід, під час якого буде зібрано інформацію про кількість людей в країні, хто вони, чим займаються, ким працюють.

Останній перепис був у 2001 році, хоча має проводитися кожні 10 років. Перепис населення у наступному році проводитиметься методом обходу (безпосереднім відвідуванням) житлових будинків тимчасовим переписним персоналом. Для роботи кожний отримає планшет, посвідчення. Подати відомості про себе громадяни зможуть і особисто в електронному вигляді – через спеціальну програму, яку сьогодні ще доопрацьовують.

Для успішного і організованого Всеукраїнського перепису населення відділ статистики звертається до мешканців міста знайти можливість і встановити (відновити) таблички з назвами вулиць та номерні знаки на своїх будинках. Це також сприятиме, при необхідності, вчасному прибуттю машин невідкладної швидкої допомоги, протипожежної охорони, поліції тощо. На превеликий жаль, сьогодні із 9100 обстежених будинків, 2564 – не мають показників з номерами.

Вже традиційно, обговорили питання щодо вивозу твердих побутових відходів з приватного сектору м.Синельникове ТДВ «Дніпрокомунтранс». Говорили про те, що з настанням осені люди взагалі забувають про культуру поводження з твердими побутовими відходами. Часто можна спостерігати за тим, що у контейнери мешканці міста складають спиляні гілки дерев, мішки із опалим листям. Майстер підприємства Тетяна Мазнева говорить, що вивіз великогабаритного сміття здійснюється спеціальною машиною, яка приїздить до міста за викликом. Необхідно лише повідомити конкретні адреси баків, біля яких назбиралося великогабаритне сміття.

Вкотре голови кварткомів висловили стурбованість тим, що більшість власників об’єктів торгівлі до цього часу не уклали договори на вивіз сміття. В результаті магазини користуються контейнерами загального користування, розташованими поряд. Від цього баки швидко заповнюються, пересічні мешканці, які уклали договори, не можуть повноцінно скористатися послугами «Дніпрокомунтранса». Квартальні запропонували підприємству активізувати роботу по укладанню договорів з підприємцями, порушників - притягнути до адміністративної відповідальності.

Представник «Дніпрокомунтранса» Алла Денисова наголосила, що підприємство надає послуги з 2015 року. Тому всім, хто приходить сьогодні до абонентського відділу для укладання угоди, необхідно погасити заборгованість за отриману послугу з 2015 року і до цього часу. Якщо людина надасть довідки про те, що у даному домогосподарстві вона не проживала, борг сплачувати не потрібно.

Наприкінці засідання, за традицією, привітали квартальних, які відзначили дні народження у період між семінарами та вручили вітальні листівки та подарунки від міського голови Дмитра Зражевського.


adm. - 16.10.2019.