Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


18 лютого 2020 року за участю міського голови Дмитра Зражевського для голів квартальних комітетів проведено черговий семінар-нараду. Під час засідання обговорено одне з найбільш актуальних на даний час питань: про зміни в оплаті за газ.

Відповіді квартальним надали представники місцевого газового господарства: Марк Волобой - провідний інженер Синельниківської дільниці служби експлуатації систем газопостачання Павлоградського відділення ПАТ «Дніпропетровськгаз» та Ірина Петрищук – начальник відділу збуту підприємства.

Як повідомив Марк Волобой, наприкінці грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу. З 1 січня 2020 року всі споживачі газу отримають два окремі рахунки: один за газ, другий – за послугу з його доставки.

Тож перше, що активно обговорили разом, чому люди повинні сплачувати за труби, які колись самі купляли, сплачували гроші за їх монтаж та інші витрати. Як пояснив Марк Миколайович, газопровідні мережі знаходяться на балансі газового господарства. Для того, щоб споживачі мали змогу повноцінно користуватися блакитним паливом, газовики постійно виконують різні роботи, які пересічні громадяни просто не помічають. Це і заміни ділянок газопроводів, які стали непридатними, ремонти газових споруд, ремонтно-бітумні роботи, з герметизації труб, усунення несправностей, які виникли в процесі експлуатації тощо. Газопровідна мережа знаходиться під пильним наглядом газовиків цілодобово.

Як же розраховується вартість доставки? За словами Ірини Петрищук, вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання. За основу береться обсяг споживання газу впродовж «газового року»: це проміжок часу з 01 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Від обсягів споживання впродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році.

Треба пам’ятати, що послуги з доставки газу необхідно сплачувати в поточному місяці саме до 20 числа, на що квартальні зауважили, що це не зручно громадянам, адже багато абонентів отримують заробітну плату пізніше встановленого терміну.

Хвилю емоційних виступів квартальних викликала інформація щодо того, що за доставку газу все одно необхідно сплачувати навіть тоді, коли люди взагалі ним не користуються, наприклад, виїхали з будинку на кілька місяців. За інформацією газовиків, в наступному році плата за доставку абоненту буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання. Якщо ж газове обладнання не використовується взагалі і людина не планує цього в майбутньому, то їй варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж із пломбуванням.

Квартальні також поцікавилися, чому тариф на доставку газу для населених пунктів різний? Величина вартості доставки газу залежить від щільності розташування споживачів. Чим більше клієнтів на одиницю площі, тим нижчий тариф, пояснили представники газового господарства. Наприклад, для обслуговування споживачів в багатоповерхівках використовується менше газопроводів і обладнання, тому вартість доставки для них буде нижчою.

Нарікали квартальні і на якість газу. Проте, за словами Марка Волобоя, перевірку на калорійність блакитне паливо проходить постійно, показники відповідають затвердженим нормам.

Також квартальних цікавило питання щодо того, чи приходитимуть, як раніше, до домоволодінь слюсарі, щоб перевірити обладнання чи усунути несправності.

Керівник синельниківських газовиків наголосив, що кожен господар повинен укласти угоду з газовим підприємством на виконання робіт по технічному обслуговуванню системи газопостачання. Для цього необхідно звернутися до абонентського відділу Центру обслуговування клієнтів, що знаходиться по вулиці 8 Березня, та укласти відповідну угоду. Послуги надаватимуться на платній основі. Зрозуміло, що це додаткові витрати для сімейних бюджетів, проте на першому місці повинні стояти питання щодо забезпечення безпечної експлуатації газового обладнання, турботи про безпеку життя та здоров’я громадян.

Міський голова повідомив, що не менш важливим питанням для синельниківців є вартість послуг з водопостачання та водовідведення, які, більш за все, зростуть у 2020 році. Вже найближчим часом розпочнеться процедура обговорення проектів відповідних регуляторних актів. З головами квартальних комітетів детально це питання буде обговорено на позачерговому засіданні, яке пройде за участю представників міського «Водоканалу».

Наприкінці засідання квартальні озвучили низку інших питань, що виникли у період між засіданнями на кварталах, іменинники отримали вітальні листівки та подарунки.


adm. - 19.02.2020.