Logo

Telegram
Facebook

Семінар-нарада для квартальних


У міськвиконкомі для голів квартальних комітетів Синельникового проведено черговий семінар-нараду. В обговоренні питань, актуальних для городян, взяла участь секретар міської ради Олена Заіка.

Першим у черзі денній квартальні розглянули питання про зміни в призначенні субсидій. Світлана Бутурлакіна, начальник відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення міської ради, повідомила, що опалювальний сезон в місті для домогосподарств, які забезпечені газовим або електричним опаленням, іншого населення розпочинається з 16 жовтня 2018 року.

01 травня 2018 року набули чинності нові правила нарахування субсидій. Для окремих сімей тепер призначення субсидії здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

  • непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менше мінімальної заробітної плати;
  • внутрішньо переміщені особи (зможуть оформити субсидію без договору оренди житла — лише на підставі заяви і декларації, з зазначенням складу домогосподарства);
  • особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (якщо чоловік (дружина) отримувача субсидії або осіб, з урахуванням яких призначалась субсидія, зареєстровані за іншою адресою);
  • особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);
  • особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають (тобто субсидія призначалась на підставі рішення комісії, без врахування до складу сім’ї таких осіб);
  • сім’ям, в яких відбулися зміни у складі сім’ї;
  • сім’ям, які станом на травень 2018 року мають прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги в сумі, що перевищує 20 неоподаткованих прожиткових мінімумів (340 грн), та не погасять її до червня 2018 року.
  • потребують розгляду на комісії з інших питань.

До внесення змін субсидія не призначалась, якщо будь-хто зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням житлової субсидії без звернення) здійснив купівлю/оплатив послуги на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.

З травня 2018 року на право призначення субсидії також впливає не лише купівля/оплата послуг на суму понад 50 тис. грн, а і набуття в інший законний спосіб (отримання в спадщину, в дар тощо) права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму 50 тис. грн протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії (призначенням субсидії без звернення), а також одноразово сплачені будь-які послуги.

Вказані умови також поширюються на членів сім’ї особи зі складу домогосподарства, які не зареєстровані в цьому господарстві.

Крім того, субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

  • загальна площа квартири перевищує 120 кв. м.; індивідуального будинку — 200 кв. м (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);
  • будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у володінні автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та автомобіля, наданого органом соціального захисту населення;
  • у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку, в яких відсутні доходи, або доходи менше мінімальної заробітної плати. Виключенням є особи, які в період за який враховуються доходи, навчалися за денною формою навчання або були зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, або отримували пенсію, стипендію, державну допомогу;
  • домогосподарство, має наявну прострочену понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послу або заборгованість з оплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У таких випадках субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців із початку такого сезону, в іншому випадку — з місяця, наступного за тим, в якому документально підтверджено сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

За наявності вищевказаних обставин субсидія може бути призначена за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин, що склалися, крім випадків, коли площа квартири перевищує 120 кв.м (будинків — 200 кв.м).

Рішення про призначення (відмову в призначенні) субсидії в таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Наразі працівниками управління проводяться консультації щодо призначення(перерахунку) субсидії та попередній запис на прийом до спеціаліста з прийому документів.

Консультації можна отримати за адресою: м. Синельникове, вул. Довженка, 36, каб. № 2 , або за тел. : 0634665761 (інформатор).

Олександр Рубчев, провідний спеціаліст Синельниківського міськрайонного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Дніпропетровській області, звернув увагу квартальних на таке важливе питання, як виконання протипожежних заходів у побуті. Причиною пожежі може стати вогнище, залишене без догляду, необережно кинутий сірник або недопалок, придбані неякісні електроприлади, недотримання правил безпеки при користуванні пічним опаленням. Пожежі не лише шкодять довкіллю, а й ставлять під загрозу життя людей, наносять матеріальні збитки. «Не забувайте про пожежну безпеку! Бережіть себе та оточуючих!» - звертається через квартальних до громадян Олександр Рубчев.

Інна Базікова, головний спеціаліст (інженер-еколог) управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради, доповіла про роботу щодо рейдів, проведених на кварталах, з приводу дотримання синельниківцями Правил благоустрою міста. Зокрема зазначила, що на порушників було складено 22 протоколи за наявність сміття, будівельних матеріалів біля дворів, спалювання листя та всіх видів відходів, торгівлю у невстановлених місцях.

Порушення у сфері благоустрою та порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, видалення, утилізації тощо відповідно до ст.ст. 152, 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн. і на посадових осіб та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до1700 грн.

Головний еколог міста відмітила, що з настанням осені випадки спалюванням залишків листя, сухої трави, різного сміття в місті частішають. Добрі наміри людей щодо наведення чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Згідно з Правилами благоустрою міста Синельникове на території підприємств, організацій, домоволодінь, місць загального користування категорично забороняється випалювати суху рослинність, розпалювати багаття, спалювати листя, сміття. Порушники сплачуватимуть штрафи, зазначені вище.

Виникає питання: куди подіти опале листя? Інженер-еколог Інна Базікова радить застосовувати метод компостування - найбільш безпечний спосіб утилізації опалого листя, або взагалі його не прибирати, залишати під деревами, злегка присипаючи землею. Це родючий шар, гарне добриво, окрім листя з горіха, яке треба прибирати через вміст шкідливих речовин.

Щодо рейдів по кварталах, робота в цьому напрямку продовжуватися і надалі. Вже складено графік на наступний місяць.

Далі у черзі денній присутні обговорили питання щодо вивозу твердих побутових відходів з приватного сектору м.Синельникове підприємством «Дніпрокомунтранс».

Представник підприємства Тетяна Мазнєва відмітила, що через активні осінні роботи на присадибних ділянках, прибирання листів та гілок, кількість сміття збільшилася. Опалим листям люди вщент наповнюють контейнери, в результаті зовсім не залишається місця для твердих побутових відходів. До того ж, у баки громадяни скидають будівельні матеріали, великогабаритне сміття, в результаті чого виходить з ладу гідравліка на сміттєвозах. Все це призводить до того, що підприємство не може вивозити сміття вчасно. Тетяна Мазнєва закликає синельниківців дотримуватися правил експлуатації контейнерів: складати лише малогабаритні тверді побутові відходи, не перевантажувати баки.

Голови кварткомів вкотре висловили стурбованість тим, що більшість власників об’єктів торгівлі до цього часу не уклали договори на вивіз сміття, користуються контейнерами загального користування, розташованими поряд з магазинами. В результаті цього баки швидко заповнюються. Квартальні запропонували підприємству активізувати роботу по укладанню договорів з підприємцями, порушників - притягувати до адміністративної відповідальності.

Секретар міської ради Олена Заіка доручила квартальним протягом двох тижнів уточнити місця розташування контейнерів. У подальшому тут за кошти міського бюджету планується облаштувати капітальні майданчики. Днями в місті буде розпочата робота щодо перегляду норми надання послуг з вивезення твердих побутових відходів на одну людину. Для цього будуть залучені спеціалісти із Харкова та «Дніпрокомунтранса».

Наприкінці засідання голови квартальних комітетів озвучили питання, що виникли на кварталах у період між семінарами. Секретар міської ради Олена Заіка привітала квартальних-іменинників.


adm. - 16.10.2018.